[contact-form-7 id="5677" title="Ei otsikkoa"]

Setan uutiskirje huhtikuu 2017

Ajankohtaista ihmisoikeuspolitiikassa

 1. Venäjän LHBT-verkosto aloittamassa Tšetšenian homojen evakuoinnit
 2. Enemmistö hallituspuolueista kannattaa translain uudistamista
 3. Kuntavaaliehdokkat lupaavat edistää sateenkaarinuorten oikeuksia ja hyvinvointia
 4. Seta HSL:lle: Sukupuolen moninaisuus huomioitava myös matkakorteissa
 5. Seta lausui lhbtiq-turvapaikanhakijoiden tilanteesta YK:lle
 6. Image ja Muumi-brändi sopuun: Setalle 3000 €

Järjestöuutiset

 1. Toimistoavustaja ja seniorityön koordinaattorin sijainen valittiin
 2. Seta näkyvästi esillä Nuori2017-tapahtumassa
 3. Lhbtiq-järjestöjen yhteisen Perhesuhdekeskuksen toiminta alkaa syksyllä
 4. Tietoisku: Setan TASOVA- ja Rainbow Rights -hankkeet käynnistyivät
 5. Naisia rakastavien naisten muistoja kerätään talteen kirjoituskilpailulla
 6. Sateenkaareville uusperheille on nyt runsaasti toimintaa

Tapahtumat ja koulutukset

 1. Pride-kesä lähestyy! Katso millä paikkakunnilla juhlitaan!
 2. Nainen, mies, muu, mikä? -keskustelutilaisuudet juridisesta sukupuolesta 20.–21.4. Helsinki /
  Turku
 3. Helsinki Pride -ohjelmahaku 10.4. saakka
 4. Miten lapsia tehdään? -tilaisuuksia huhti-toukokuussa Kotkassa, Oulussa ja Tampereella
 5. Täydennyskoulutusseminaari ammattilaisille: Sukupuolen moninaisuus, perhe ja lapset 9.5.,
  Tampere

Muut uutiset

 1. Sinustako seuraava Miss tai Mister Gay Finland?
 2. Naisten Linjan moninaisuus-päivystys tukee myös lbti-naisia
 3. Arvio: Three Generations – hyvä leffa läheisille, vaikea nuorille
 4. Sukupuolentutkimus-lehden teemana trans- ja intersukupuolisuus

Toimintakalenteri

 

1. Venäjän LHBT-verkosto aloittamassa Tšetšenian homojen evakuoinnit

Ihmisoikeudet | Sanomalehti Novaja Gazetan mukaan Tšetšeniassa Pohjois-Kaukasiassa on pidätetty jopa sata ja murhattu useita seksuaalivähemmistöön kuuluvia ihmisiä. Venäjän LHBT-verkosto kertoo tiedotteessaan olevansa paitsi huolissaan myös raivoissaan viranomaisten tavasta puolustaa murhia vedoten uskonnollisiin ja kulttuurisiin seikkoihin. Viranomaiset ovat kertoneet medialle, ettei homojen murhia edes tutkittaisi.

Verkosto on valmistautunut auttamaan ihmisiä pakenemaan alueelta, sillä se katsoo ihmisten elämän vaarantuneen tavalla, johon evakuointi on ainoa ratkaisu. Verkosto on myös vaatinut Venäjän valtiota selvittämään kidnappaukset ja murhat sekä selvittämän alueen viranomaisten julkiset kommentit murhiin. Lhbti-ihmisten tilanteita ja tuen tarpeita pyritään parhaillaan selvittämään ja venäläiset lhbti-toimijat yrittävät ensisijaisesti tavoittaa ihmisiä, jotka ovat vaarassa.

”Venäjän lainsäädännön mukaan jokainen kansalainen voi vaatia Venäjän tutkimuskomiteaa tutkimaan massamedioissa kerrotuista rikoksista. Kannustamme kaikkia osallistumaan tähän”, verkosto kirjoittaa.

Setan eurooppalainen kattojärjestä ILGA-Eurooppa vaatii tiedotteessaan välitöntä väkivallan pysäyttämistä, pidätettyjen vapauttamista ja kunnollista tutkintaa homo- ja bimiesten vapaudenriiston, kidutuksen ja murhien oikeuttamisesta. Tšetšeniassa on raportoitu aiemminkin lhbti-ihmisiin kohdistunutta väkivaltaa ja vainoa sekä niin kutsuttuja perheiden tekemiä kunniamurhia.

“Me vaadimme kansainvälistä yhteisöä käyttämään kaikkia keinoja pidätettyjen puolustamiseksi. Venäjän viranomaisten on lopetettava nämä hirveät homo- ja bimiehiin kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset. Uhrit on vapautettava välittömästi laittomista vankiloista, missä he asuvat kamalissa olosuhteissa ja jossa heihin kohdistuu brutaalia väkivaltaa ja kidutusta”, tiedotteessa kerrotaan.

”Tilanne Tšetšeniassa on tietojen mukaan äärimmäisen murheellinen ja todella järkyttävä. Venäjän tulee välittömästi toimia sen puolesta, että raportoitu väkivalta saadaan loppumaan. Suomen tulee yhteistyössä muiden EU-maiden kanssa vaatia Venäjää toimimaan sekä tukea venäläisten lhbti-järjestöjen toimia Tšetšeniasta pakenevien auttamiseksi, jos tällainen pyyntö esitetään”, toteaa pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

”Seta haluaa myös omalta osaltaan osoittaa tukensa ja solidaarisuutensa niille, joita tämä vaino koskettaa. Seta seuraa venäläisten lhbtiq-järjestöjen toimia ja selvittää, miten voimme heidän toimintaansa parhaiten tukea.”

Seta on useiden vuosien ajan tukenut Venäjällä toimivia lhbtiq-järjestöjä keräämällä niille tukea, järjestämällä tapahtumia ja tiedottamalla tilanteesta Suomessa.

Amnesty on Suomessa aloittanut nimen keräämisen vetoomukseen murhattujen ja pidätettyjen oikeuksien puolustamiseksi.

Verkoston tiedote: https://lgbtnet.org/en/content/statement-russian-lgbt-networks-board-regarding-information-kidnappings-and-murders-lgbt

ILGA-Euroopan tiedote: http://www.ilga-europe.org/resources/news/latest-news/latest-update-chechnya

Amnestyn vetoomus: https://www.amnesty.fi/vetoomukset/satoja-homoiksi-epailtyja-siepattu-kidutettu-tai-tapettu-tsetseniassa/

 

2. Enemmistö hallituspuolueista kannattaa translain uudistamista

Ihmisoikeudet | Selkeä enemmistö eduskuntapuolueista kannattaa translain uudistamista. Kannat kävivät ilmi keskiviikkona 5.4. järjestetyssä translakitilaisuudessa Missä translain uudistus viipuu?, jossa puhuivat Setan ja Trasekin Kuuluu kaikille -translakikampanjan edustajat, Amnestyn Suomen Osaston Pia Puu Oksanen sekä hallituspuolueiden edustajat. Tapahtuman järjesti eduskunnan LHBTI-verkosto yhteistyössä järjestöjen kanssa.

Seta ja Trasek vaativat kampanjassaan, että sukupuolen oikeudellista vahvistamista säätelevästä translaista poistetaan lisääntymiskyvyttömyysvaatimus ja erotetaan lääketieteellinen ja oikeudellinen sukupuolen korjaaminen tosistaan.

”Suomen translaista halutaan maailman paras, koska miksi tyytyä vähempään”, totesi Setan puheenjohtaja Viima Lampinen. Lampinen nosti esiin myös inhimilliset ja taloudelliset säästöt mitä translain uudistamisella voitaisiin saavuttaa, kun nuoret pääsevät aikaisemmin kiinni opiskeluihin ja työelämään omana itsenään eikä kukaan jää pois työelämästä sukupuolen korjausprosessin vuoksi.

Kuuluu kaikille -kampanja vaatii myös ikärajan poistamista translaista. Sukupuolen juridinen korjaaminen ei ole tällä hetkellä mahdollista alle 18-vuotiaille. Tilaisuudessa kannatusta sai Norjan Amnestyn ajama malli, jossa jo 12-vuotias voi korjata omalla päätöksellä sukupuolensa väestörekisteriin ja 6-vuotias vanhempien luvalla. Tätä nuorempien sukupuolimerkinnästä päättäisivät vanhemmat. Norjassa ikärajaksi säädettiin kuitenkin 16 vuotta.

Tilaisuudessa kuultiin terveisiä, että Ihmisoikeuskeskus on valmistelemassa raporttia sukupuolen vahvistamisen käytännöistä eri maissa sekä viimeisen kolmen vuoden aikana kansainvälisten ihmisoikeusmekanismien myötä tulleista vaatimuksista translakien uudistamiselle.

Enemmistö kannattaa
Eduskuntapuolueista Keskusta, Sosiaalidemokraatit, Vasemmistoliitto, Vihreät ja RPK kannattavat translain uudistamista ihmisoikeudet edellä. Sosiaalidemokraattien puoluekokouskanta velvoittaa keventämään vaatimuksia ja menettelyjä itsemääräämisoikeutta tukien. RPK:n Eva Biaudét piti translain uudistamista lainsäädännöllisesti helppona kysymyksenä.

Kokoomuksen kanta ei ole yhtä kirkas, mutta puolueen edustajan mukaan positiivinen. ”Kokoomuksen näkemys lähtee siitä, että tälle nykyiselle laille on vähän perusteita ja ylipäätään lainsäädännössä sukupuoleen liittyvää erottelua ei tarvita tässä määrin tai toisin sanoen on olemassa vähän asioita, joissa sillä on merkitystä. Periaateohjelmassa sanotaan, että ihmistä tulee kunnioittaa ja arvostaa yksilönä. Tämä tarkoittaa minulle ainakin sitä, että translaki pitää saattaa kuntoon”, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén sanoi.

Keskustassa on tehty puoluekokousaloitteita 2014 ja 2016. Puolue on todennut, että voisi olla aika säätää laki, joka mahdollistaa sukupuolimerkinnän jättämisen avoimeksi. Keskusta myös kannattaa, että sukupuolen korjaushoidot toteuttaa julkinen sektori, ja että yksilöt saavat itse päättää mitä hoitoja he tarvitsevat ja mihin ovat valmiita. Puolueen mukaan lisääntymiskyvyttömyysvaatimukselle ei ole perusteluja.

”Meillä on vankkaa faktaa, että puolueena haluamme viedä jopa vähän laajempaakin translain kokonaisuudistusta eteenpäin”, arvioi Keskustaa edustanut Aila Paloniemi.

Perussuomalaisten edustajana puhunut kansanedustaja Tiina Elovaara kertoi, että aikoo toimia vähemmistöjen oikeuksien puolesta, vaikka se tarkoittaisi hänelle rangaistuksia. Elovaaran mukaan myös perussuomalaisia pitää uskaltaa haastaa sukupuolen moninaisuudesta.

”Enemmän huolestuttaa, että vaikka politiikka ja lainsäädäntö voi olla edistyksellistä, eivät asenteet ole aina edistyksellisiä. Silloinkin, kun saavutetaan jotain, on paljon tekemistä sydämien, ajatusten ja suhtautumisen kanssa”, Elovaara sanoi.

Kristillisdemokraatit vastustavat translain uudistamista missään muodossa. Puolueen kansanedustaja Sari Tanus kielsi puheenvuorossaan, että transihmisten pakkosterilisaatiota tapahtuisi ylipäätään Suomessa. Hän perusteli kantaansa sillä, että sukupuolen oikeudelliseen vahvistamiseen liittyvään prosessiin lähdetään vapaaehtoisesti.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig tyrmäsi Tanuksen väitteet omassa puheenvuorossaan ja totesi samoin kuin entinen ministeri Susanna Huovinen (sdp), että ihmisoikeuksien korjaamiseksi on toimittava aina, kun voidaan. Kansanedustajat viittasivat Modigin tekemään aloitteeseen sterilisaatiovaatimuksen poistamisesta translain uudistamisen aloittamiseksi.

”Tämä on häpeällistä ihmisten kohtelua ja itsestäänselviä itsemääräämisoikeuteen kuuluvia asioita pyöritellään, kun on vaikeaa ymmärtää sukupuolten moninaisuutta ja ihmisten arkea. Tämä prosessi on ollut valitettavan hidas, mutta muutos on vääjäämätön. Nyt on kyse siitä kuinka monta vuotta siihen menee”, totesi Vihreiden Ville Niinistö.

Setan ja Trasekin Kuuluu kaikille -kampanjan tavoitteena on translain kokonaisuudistus.

Mksi translaki pitää uudistaa?: http://translaki.fi/

 

3. Kuntavaaliehdokkat lupaavat edistää sateenkaarinuorten oikeuksia ja hyvinvointia

Kotimaa | Setan nuorisotoimikunta on pyytänyt kuntavaaliehdokkailta lupaamaan sateenkaarinuorille, että he edistävät kattavaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelua, lisäävät sukupuolittamattomia tiloja kouluissa ja liikuntapaikoilla sekä sateenkaarinuoret huomioivia sosiaali- ja terveyspalveluita. Sitoutumuksia on tullut runsaasti eri puolueista ja eri puolilta maata.

Setan nuorisotoimikunta on julkaissut myös omia vaalivideoita, kuvaviestejä ja blogikirjoituksia sekä lupausten huoneentaulun, joka toimii muistilistana myös vaalien jälkeen.

”Kunnan ylläpitämien liikuntapaikkojen olisi tärkeää tarkistaa, että käytänteet mahdollisten syrjintätilanteiden varalle on päivitetty. Myös sukupuolivähemmistöön kuuluvilla henkilöillä on yhtäläinen oikeus turvalliseen ja syrjimättömään urheiluympäristöön”, sanoo nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Lili Pakalén.

”Nyt on korkea aika kantaa vastuu valtuustoissa ja laittaa sateenkaarinuorten asiat kuntoon kunnissa”, toteaa Pakalén.

Kuntavaaliverkkosivulla http://seta.fi/kuntavaalit2017/ esitellään Setan kampanjakärjet sekä tarjotaan kampanjointimateriaalia ehdokkaille. Teemoina ovat turvallinen koulu, sateenkaarikompetenssi palveluissa ja nollatoleranssi vihapuheeseen.

Kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9.4.2017.

Nuorten videot Setan FB-sivuilla: https://www.facebook.com/pg/setary/videos/

Nuorten tiedote: http://seta.fi/on-korkea-aika-jarjestaa-sateenkaarinuorten-asiat-kuntoon-kunnissa/

 

4. Seta HSL:lle: Sukupuolen moninaisuus huomioitava myös matkakorteissa

Kuvassa on passin välissä oleva matkakortti.Kotimaa | Helsingin Seudun Liikenne HSL sai maaliskuussa bloggari Henry Harjusolan tapauksen johdosta palautetta, joissa vaaditaan sukupuolen moninaisuuden ymmärrystä. HSL on sitoutunut yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseen, mutta tapaus osoittaa, että työtä on vielä jäljellä. Seta on tavannut HSL:n työntekijöitä ja koulutuksesta on sovittu.

Seta osallistui helmikuussa Ihmisoikeusliiton ja HSL:n kampanjaan Stop! Päätepysäkki syrjinnälle. Yhteistyöllä tavoiteltiin turvallista ja syrjimätöntä matkustamista myös henkilöille, jotka ovat joutuneet yleensä rakenteellisen syrjinnän kohteeksi.

”Jokaisen on voitava käyttää joukkoliikennettä ilman pelkoa ja syrjintää. Tämä merkitsee, että monenlaiset sukupuoli-identiteetit ja sukupuolen ilmaisu otetaan huomioon. HSL voisi Helmet-kirjastojen tapaan tarjota matkustajille useampia sukupuolivaihtoehtoja. Ihmisten tarpeiden huomioon ottaminen on hyvää palvelua ja osa yhteiskunnallista asennemuutosta”, Setan puheenjohtaja Viima Lampinen sanoo.

Hänen mukaansa nykytilanne, jossa monissa tietojärjestelmissä tunnistetaan ja tunnustetaan vain kaksi juridista sukupuolta, vaikeuttaa monen elämää.

”Kaikki järjestelmät, jotka kytkeytyvät kahteen juridiseen sukupuoleen, ovat haitallisia sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille. Myös muunsukupuolisten tai sukupuolettomien ihmisten kuuluu saada palvelut yhdenvertaisesti. Julkista joukkoliikennettä pyörittävän tahon ei tule toimia sukupuolen portinvartijana vaan lähteä toiminnassaan tasa-arvolain vaatimuksesta, joka velvoittaa ennaltaehkäisemään syrjintää sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella”, Lampinen jatkaa.

HSL kutsui tapauksen jälkeen Setan ja Trasekin tapaamiseen keskustelemaan ja pohtimaan ratkaisuja matkakortteihin liittyen.

”Hienoa, että HSL tarttui nyt asiaan ja haluaa tehdä järjestöjen kanssa yhteistyötä. Kaikkein paras ratkaisu olisi, jos matkakortit olisivat haltijakohtaisia eikä henkilökohtaisia, jolloin tarve tarkistaa matkustajan henkilöys kulkuvälineissä poistuisi lähes kokonaan”, toteaa pääsihteeri Kerttu Tarjamo. Yhteistyö HSL:n kanssa jatkuu vielä muun muassa koulutuksen merkeissä.

 

5. Seta lausui lhbtiq-turvapaikanhakijoiden tilanteesta YK:lle

Ihmisoikeudet | Seta antoi lausunnon lhbtiq-turvapaikanhakijoiden tilanteesta YK:n rotusyrjinnän vastaiselle komitealle, joka valvoo YK:n kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskevan yleissopimuksen noudattamista. Suomen valtio on raportoinut komitealle sopimuksen toimeenpanosta.

Seta kiinnitti lausunnossaan huomiota seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien turvapaikanhakijoiden tilanteeseen Suomessa. Esiin nostettiin viime aikoina mediassakin julkisuuteen nousseet ongelmat, lhbtiq-turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelyn, turvallisuuteen kohdistuvat uhat vastaanottokeskuksissa sekä turvapaikanhakijoita kohtaavien lhbtiq-sensitiivisyyden puutteen.

Seta suositteli muun muassa turvapaikkahakemuksia käsittelevien viranomaisten sekä tuomioistuinten kouluttamista, tiedon tarjoamista turvapaikanhakijoille siitä, että Suomesta voi hakea turvapaikkaa seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin perustuvan vainon perusteella sekä vastaanottokeskusten henkilökunnan kouluttamista, lhbtiq-turvapaikanhakijoiden turvallisuuden varmistamista vastaanottokeskuksissa ja tiedon lisäämistä yhdenvertaisuudesta ja syrjimättömyydestä.

Seta suositteli myös, ettei lhbtiq-turvapaikanhakijoita siirretä pois lhbtiq-sensitiivisten palveluiden piiristä niissä tapauksissa, kun turvapaikanhakija on tällaisten palveluiden pariin löytänyt.

 

6. Image ja Muumit-brändi sopuun: Setalle 3000 €

Kotimaa | Muumeja edustava Moomin Characters ja Image-lehti pääsivät sopuun riidassa, joka syntyi Imagen julkaistua kannessaan ja artikkelin kuvituksena Tom of Finland -tyylisiksi hahmoiksi piirrettujä muumeja.

Muumi-brändi ja Imagen kustantaja A-lehdet sopivat riidan siten, että A-lehdet lahjoittaa Setalle 3000 euroa. Tieto lahjoituksesta otettiin Setassa iloisin mielin vastaan.

Seta saa lahjoituksia yksilöiltä ja yhteisöiltä erityisesti ihmisoikeustyön tueksi. Setan ihmisoikeustyö pitää sisällään lainsäädääntöön vaikuttamista (esimerkiksi translain ja äitiyslain edistämiseksi), viranomaisten kouluttamista ja konsultointia sekä yksilöiden neuvontaa ja ohjaamista syrjintätapauksissa. Setan jäsenjärjestöille voi myös lahjoittaa niiden tärkeän lhbtiq-ihmisille suunnatun vertaistoiminnan, paikallisten kulttuuri- ja yhteisötapahtumien ja vaikuttamistyön tueksi.

Setan toimintaa voi tukea myös liittymällä kannatusjäseneksi. Kannatusjäsenyydellä yhteisö voi kertoa jäsenilleen tai asiakkailleen sateenkaarevista arvoistaan.

Lisätietoa Setan tukemisesta: www.seta.fi/tue-setaa 

 

7. Toimistoavustaja ja seniorityön koordinaattorin sijainen valittiin

Järjestö | Seta on valinnut toimistoavustajaksi Suvi Lammisen ja seniorityön koordinaattoriksi aiemmin Yhdenvertainen vanhuus -projektia luotsanneen Outi Tjurinin. Tjurin aloittaa työssään perhevapaiden jälkeen. Seniorityön koordinaattorin sijaiseksi valittiin sosionomi (AMK) Touko Niinimäki, joka on toiminut myös Setan nuorisotoimikunnassa ja Sateenkaariseniori-tietoiskujen tekijänä. Toimistoavustaja palkattiin RAY/STEAn nuorten työllistämiseksi tarkoitetun Paikka auki -rahoituksen turvin.

Muutokset henkilökunnassa jatkuvat vielä loppukevään ajan. Pääsihteeri Kerttu Tarjamon elokuun loppuun kestävän hoitovapaan sijaiseksi on valittu Setan tuore TASOVA- ja Raingbow Rights -hankkeiden koordinaattori Terhi Aaltonen, jonka sijaiseksi tulee Silja Kanerva. Myös nuorisotyön koordinaattorin perhevapaiden sijainen ja tiedottajan opintovapaan sijainen aloittavat huhti-toukokuun aikana.

Henkilökunnan yhteystiedot: http://seta.fi/jarjesto/tyontekijat/

 

8. Seta näkyvästi esillä Nuori2017-tapahtumassa

Järjestö | Seta osallistui 27.–29.32017 järjestettyyn nuoriso- ja kasvatusalan suurimpaan ammattilaistapahtumaan Tampereella. NUORI2017-tapahtuma sisälsi monipuolista ja ajankohtaista ohjelmaa ja toi alan toimijoita yhteen. Osallistujia oli yli 2800.

Seta oli mukana myös tapahtuman seminaariohjelmassa yhdessä SAK:n, Akavan ja STTK:n ja Valtakunnallisen työpajayhdistyksen kanssa. Yhdenvertaisesti työelämään? -ohjelmassa käsiteltiin lhbtiq-nuorten kokemaa syrjintää työelämään siirtymisen kynnyksellä. Puheenvuoroissa tuotiin esille syrjinnän eri muotoja, nuorten omia kokemuksia, työpajatoiminnan merkitystä sekä ammattiliittojen tarjoamaa tukea sekä niiden roolia yhdenvertaisuuden edistämisessä. Keskustelemassa oli nuorisotyön koordinaattori Lotte Heikkinen Setasta, asiantuntija Miika Sahamies Akavasta, yksilövalmentaja Anna-Kaisa Vihersalo Lahden kaupungin nuorisopalveluista  sekä nuoret Reiska Halonen ja Irina Tuokko.

”Yksikään nuori, joka kokee syrjintää, ei jää yksin kunhan on liittoon yhteydessä. On todella tärkeää, että nuoret ovat tietoisia millaisia tahoja on syrjintätapauksissa apuna. Ammattiliittojen merkitys työpaikoilla tulisi olla suurempi”, sanoi Miika Sahamies.

”Translakikeskusteluista usein puuttuu työelämäkonteksti koskien translaissa olevaa 18-vuoden ikärajaa sukupuolen korjaamiseksi henkilörekisterissä. Jos nuori on pidempään ehtinyt elää omassa sukupuolessaan, on siirtyminen ja työelämässä oleminen paljon helpompaa”, Lotte Heikkinen sanoi.

 

9. Lhbtiq-järjestöjen yhteisen Perhesuhdekeskuksen toiminta alkaa syksyllä

Järjestö | Uusi sateenkaariväen Perhesuhdekeskus aloittaa toimintansa kesän jälkeen. Perhesuhdekeskus pyrkii lisäämään hyvinvointia sateenkaarikansan perhesuhteisiin järjestämällä monipuolista perhesuhteita tukevaa vertaistoimintaa, tarjoamalla ammatillista tukea erityisen vaikeissa perhetilanteissa oleville ja tuottamalla tietoa perhesuhteiden tueksi.

Toiminnan kohderyhmänä ovat kaikki hlbtiq-ihmiset ja heidän läheisensä, kuten heidän vanhempansa, puolisonsa, lapsensa ja sisarensa. Toiminnan toteuttavat Sateenkaariperheet ry yhteistyössä Setan jäsenjärjestökentän kanssa.

Perhesuhdekeskuksen projektipäälliköksi valittiin filosofian maisteri Sanna Nevala ja perhetyöntekijäksi perhe- ja paripsykoterapeutti Terhi Väisänen. Sanna ja Terhi odottavat innoissaan työnsä alkamista loppukeväästä.

 

10. Tietoisku: Setan TASOVA- ja Rainbow Rights -hankkeet käynnistyivät

Järjestö | Mikä on Rainbow Rights-hanke? Rainbow Rights on Suomen oikeusministeriön koordinoima ja EU komission rahoittama lhbti-yhdenvertaisuutta edistävä hanke. Hanke on kaksivuotinen ja päättyy vuoden 2018 lopussa. Hankkeen yleisenä tavoitteena on parantaa EU:n ja kansallisen tason yhdenvertaisuuslainsäädännön toimeenpanoa erityisesti Suomessa ja Baltian maissa.

Hanke pyrkii edistämään yhdenvertaisuutta ja vähentämään lhbti-ihmisten kohtaamaa moniperustaista syrjintää paikallis- ja aluetasolla muun muassa lisäämällä tietoisuutta, kehittämällä kuntien yhdenvertaisuussuunnittelua ja konkreettisia syrjinnän vastaisia toimia sekä tekemällä EU-tason yhteistyötä hyvien käytäntöjen tunnistamiseksi ja kokemusten vaihtamiseksi. Oikeusministeriön lisäksi hankepartnereita ovat Seta, Kuntaliitto ja Lithuanian Gay League.

Setan työ hankkeessa keskittyy erityisesti tietoisuuden lisäämiseen lhbti-yhdenvertaisuudesta paikallistasolla tapahtumien, tiedotuksen ja koulutusten avulla, paikallisten lhbti-järjestöjen ja muiden paikallistason toimijoiden yhteistyön vahvistamiseen sekä yhdenvertaisuutta edistävien toimenpiteiden kehittämiseen ja testaamiseen. Tätä suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä Setan jäsenjärjestöjen kanssa.

Seta osallistuu myös EU:n jäsenmaiden väliseen yhteistyöhön yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja hankkeeseen kuuluu Setan ja Lithuanian Gay Leaguen välinen vaihto-ohjelma hyvien käytäntöjen ja kokemusten vaihtamiseksi.

Mikä on TASOVA -hanke? TASOVA on Tasa-arvoa aluekehitykseen -kehittämis-, koulutus- ja tutkimusprojekti (http://blogs.helsinki.fi/tasova-tasa-arvoa-aluekehitykseen). Kolmivuotisen Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman hankkeen päätoteuttaja on Helsingin yliopiston AGORA-tutkimuskeskus ja Seta on yksi hankepartnereista.

Hanke kehittää tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön toimintaedellytyksiä ja osaamista koko Suomessa muun muassa kouluttamalla tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiantuntijoita, maakuntayhteistyöllä, kehittämällä arviointi- ja seurantamenetelmiä, toteuttamalla tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmia sekä tuottamalla tutkimusta. Seta osallistuu eri osa-alueiden suunnitteluun ja toteuttamiseen ja erityisesti lhbti-ihmisten yhdenvertaisuuden huomioimiseen läpi hankkeen.

Keskeinen osa hanketta on tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiantuntija -koulutus, joka keskittyy erityisesti aluekehityskysymyksiin sekä käytännön tasa-arvo– ja yhdenvertaisuustyön tekemiseen aluetasolla. Kaksivuotiseen ammatilliseen lisäkoulutukseen osallistuu 22 henkilöä eri puolilta Suomea. Koulutus käynnistyi ensimmäisellä lähitapaamisella tasa-arvon päivänä 19.3.2017. Suunnitelmissa on vakiinnuttaa koulutus tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymysten parissa työskenteleville jatkossa osaksi Helsingin yliopiston jatkokoulutustarjontaa yhteistyössä partnereiden kanssa.

TASOVA -projektin aluetoimintaan kuuluu muun muassa alueellisten tasa-arvotoimijoiden verkostojen tukeminen ja tapahtumien ja koulutusten järjestäminen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusnäkökulmista aluekehityksessä yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Jos alueverkostotoiminta ja yhteistyö TASOVAn kanssa kiinnostaa, lisätietoja saa sivulta: http://blogs.helsinki.fi/tasova-tasa-arvoa-aluekehitykseen/aluetoiminta/.

Lisätietoa: Terhi Aaltonen, projektikoordinaattori, Rainbow Rights- ja TASOVA-hankkeet,

p. +358 50 352 3545, terhi.aaltonen[at]seta.fi

 

11. Naisia rakastavien naisten muistoja kerätään talteen kirjoituskilpailulla

Kuvassa naisia marssimassa vapautuspäivillä mukanaan kyltti "lesbous ei ole pornoa". Ei tiedossa kuvan vuosilukua. Setan arkisto.

Järjestö | Kirjoituskilpailu kannustaa tallentamaan lesbojen ja biseksuaalien naisten arjen historiaa varhaisista ”pioneeriajoista” 2000-luvulle.

Seksuaalivähemmistöjen historiassa lesbo- ja biseksuaalien naisten kokemuksia on kartoitettu niukasti ja yhteisöllinen muistitieto 1960-1970-lukujen ”pioneeriajan” naisten elämästä on jo vaarassa hävitä. Vanhempien lesbojen ja bi-naisten järjestö Mummolaakso ry haluaa itsenäisyyden juhlavuotena kirjoituskilpailulla saada näkyviin eri sukupolvien muuttuvia tapoja elää naista rakastavana naisena Suomessa.

Kirjoituskilpailu avattiin lesbohistoriallisessa muistelutyöpajassa 18.3. Helsingissä. Kilpailu on osa Mummolaakson muistelujen teemavuotta. HelsinkiPride-viikolla tutustutaan 1960-80-lukujen lesboyhteisöjen legendaarisiin tiloihin, syksyllä ohjelmassa on elämäkerrallisen kirjoittamisen työpaja ja itsenäisyyden varhaisvuosien vaikuttajanaisten muistelua.

”On ollut innostavaa nähdä kuinka samasukupuoliset parisuhteet ja homoerotiikka ovat viime aikoina nousseet yleisemmänkin kiinnostuksen kohteeksi tunnettujen kotimaisten taiteilijoiden elämäntarinoissa. Mutta lesbinen historia tarvitsee myös arkisemman ulottuvuuden”, sanoo teemavuoden vetäjä Virva Hepolampi.

”Kertomuksia siitä miten naiset ovat toisiaan löytäneet homoseksuaalisuuden kriminalisoinnista, kehotuskiellosta, sairausleimasta ja yhteisöllisistä ristiriidoista huolimatta”, Hepolampi selventää.

Muistitietotutkija Riikka Taavetin mukaan kaikenlaiset tarinat tavallisesta elämästä ja kuvaukset viime vuosikymmenten kokemuksista ovat tarpeellisia ja arvokkaita:

”Usein muistellessa löytyy tuttuunkin tapahtumaan uusia näkökulmia. Omia kokemuksia koskevien kirjoitusten lisäksi keruuseen toivotaan myös muistoja lähipiirin naisista tai esimerkiksi suvussa kulkeneita tarinoita, joilla on ollut merkitystä omalle ymmärrykselle lesbisestä elämästä”, Taavetti tarkentaa.

Kirjoituskilpailu on auki vuoden loppuun asti ja paras teksti palkitaan 200 euron rahapalkinnolla. Tuomarina toimii Seta-lehden entinen päätoimittaja, verkkoyhteisöaktivisti ja tietoasiantuntija Eva Isaksson.

Lisätietoa: Virva Hepolampi, Mummolaakso ry, p. 044 501 4551, virva.hepolampi@gmail.com

Kirjoituskilpailun kutsu: http://mummolaakso.fi/toiminta/tapahtumia/ 

 

12. Sateenkaareville uusperheille on nyt runsaasti toimintaa

Järjestö | Suljettu nettiryhmä hlbtiq-ihmisten uusperheasioiden jakamiseen on toiminnassa kolme viikkoa, 3-24.4.2017. Lisätietoja ja ilmoittautumiset alla olevasta linkistä. Mukaan pääsee ensimmäisen ryhmäviikon ajan. https://my.surveypal.com/Uusperhe-nettiryhma-2017 

Uusperheet kokoontuvat su 9.4.2017 klo 17-19 uusperheiltaan tutustumaan toisiinsa, jakamaan ajatuksia uusperheydestä ja suunnittelemaan tulevaisuuden uusperhetoimintaa. Lapsille omaa ohjelmaa. Paikkana Sateenkaariperheet ry:n toimitilat Kurvissa, Hämeentie 29, 7. krs. Helsinki.

Ensimmäinen uusperheleiri järjestetään Turussa 21-23.7.2017. Leirillä on sekä perheiden yhteistä ohjelmaa että aikuisille ja lapsille erikseen pureutumista sateenkaarevaan uusperheyteen liittyviin erityiskysymyksiin. Lisätietoja ja ilmoittautumiset:
https://my.surveypal.com/Leiri-ilmoittautuminen-Uusperheleiri-2017 

Kaikenlaisille uusperheellisille ja sellaisille uusperheaikuisille, joilla ei ole itsellään entuudestaan lapsia, on omat  Facebook-keskusteluryhmänsä. Pyydä liittymisohjeet osoitteesta info@sateenkaariperheet.fi.

 

13. Pride-kesä lähestyy! Katso millä paikkakunnilla juhlitaan!

Kotimaa | Pride-kesän vietto alkaa tänä vuonna jo toukokuun lopulla. Juhliminen levittäytyy Helsingin lisäksi aina Tornioon asti. Pride-vuosi taas käynnistyi jo Arctic Pridessä Rovaniemellä ja Ski Pridessä tänä viikonloppuna 6.-9.4.

16.-21.5. Pohjois-Karjala Pride, Joensuu
Pohjois-Karjala Pride tarjoaa susirajan sateenkaarikansalle ja heidän ystävilleen mahdollisuuden viettää aikaa yhdessä ja olla ylpeästi oma itsensä. Se tuo sateenkaaren koko värikirjoa esille maakunnassamme. Tapahtumaa tukemassa ovat Seta ja Joensuun kaupunki.
https://www.facebook.com/pohjoiskarjalapride/?fref=ts

26.6.–2.7. Helsinki Pride, Helsinki
Helsinki Pride on yksi Helsingin suurimmista koko viikon kestävistä kesätapahtumista ja Suomen suurin homo-, lesbo-, bi- ja transtapahtuma, jonka tavoitteena on lisätä avoimuutta ja moninaisuuden hyväksymistä yhteiskunnassa.
https://www.facebook.com/helsinkipride/?fref=ts

7.-9.7. Kainuu Pride, Kajaani
Ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma Kainuu Pridea vietetään tänä vuonna 7.-9.7. Kajaanissa, Kainuussa. Kainuu Pride on homo-, lesbo-, bi- ja transtapahtuma ja avoin juhla ihmisoikeuksien puolesta. Kainuu Priden tavoitteena on lisätä avoimuutta ja yhdenvertaisuutta sekä tasa-arvoa yhteiskunnassa. Kainuu Priden järjestää joukko nykyisiä ja entisiä kainuulaisia.
https://www.facebook.com/kainuupride/

Viikko 32 Lahti Pride, Lahti
Lahti Pride järjestetään tänä vuonna viikolla 32. Päätapahtumapäivä on 12.8. Lahden Seta tiedottaa ohjelmasta ja aikatauluista niiden varmistuessa.
https://www.facebook.com/lahtipride/ 

18.–20.8. Hanko Pride, Hanko
Järjestyksessään toinen Hanko Pride järjestetään 18.-20.8.2017! Tervetuloa Suomen Key Westiin nauttimaan huikeasta ohjelmasta, lämpimistä tunnelmista ja ennen kaikkea rakkauden juhlasta! Kesä, Hanko ja rakkaus!
https://www.facebook.com/hankopride/

25.–27.8. Border Pride, Tornio-Haaparanta
Border Pride 2017 – Rakkautta yli valtion rajojen! Rajaton rakkaus -tapahtuma eli BorderPride 2017 järjestetään 25.-27.8. Meri-Lapin SETA ry haluaa tehdä historiaa ja järjestää toiminta-alueensa ensimmäisen Pride-tapahtuman. BorderPride on samalla ensimmäinen Suomen ja Ruotsin yhteistyöpride.

Tuleva BorderPride 2017 pyrkii kasvattamaan Meri-Lapin viehättävyyttä sateenkaarikansan keskuudessa. Tapahtumalla tuodaan esille Meri-Lapin alueen ainutlaatuisuutta, kuten pienten kaupunkien/kuntien välinen yhteistyö, Suomen ja Ruotsin välinen valtakunnanraja sekä merilappilaisten positiivista elämänasennetta.
https://merilapinseta.com/suomeksi/ 

21.–27.8. Turku Pride, Turku
Lupa rakastaa – oikeus olla
Turku Pride on satamakaupungin sateenkaarisyksyn startti – kulkue, puistojuhla ja iltabileet.
Älä missaa!
https://www.facebook.com/turkupride/ 

 

14. Nainen, mies, muu, mikä? -keskustelutilaisuudet juridisesta sukupuolesta 20.-21.4. Helsinki / Turku

Translaki | Passimerkintä, itsemäärittelyoikeus, juridinen sukupuoli. Setan ja Trasekin Kuuluu kaikille -kampanja on herättänyt keskustelua siitä, mitä kaikkea itsemäärittelyllä oikein ajetaan takaa. Järjestöt ovat todenneet, että sukupuolen moninaisuus pitää ottaa huomioon kaikilla elämän osa-alueilla. Translain uudistuksen yhteydessä on syytä myös selvittää mahdollisuus muuhun juridiseen sukupuolimerkintään kuin vain nainen tai mies. Voidaanko sukupuolimerkintä jopa poistaa kokonaan vai pitäisikö mahdollistaa muita juridisia sukupuolia – ja jos niin, niin mitkä?

Kampanja haluaa herättää laajaa keskustelua siitä, mitä juridiset sukupuolet ovat tai voisivat olla! Tule keskustelemaan ja kertomaan oma näkemyksesi siitä, miltä passisi kuuluisi näyttää.

Keskustelutilaisuudet järjestetään Helsingissä 20.4.17 klo 17-19 (paikasta tiedotetaan myöhemmin) ja Turussa 21.4.17 klo 17-19 Turun seudun Setan toimistolla (Eerikinkatu 22b B 20).

Tilaisuudet ovat maksuttomia eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/250487438731264/ 
Tapahtuma kampanjan sivuilla: http://www.translaki.fi/2017/02/22/keskustelutilaisuudet-juridisesta-sukupuolesta-20-4-helsingissa-ja-21-4-turussa/ 

 

15. Helsinki Pride -ohjelmahaku 10.6. saakka

Helsinki | Helsinki Priden vuoden 2017 ohjelmahaku on nyt käynnissä! Pride järjestetään 26.6.–2.7.17 ja toivomme taas mukaan monenlaista sateenkaarevaa ohjelmaa keskusteluista työpajoihin. Tarkemmat ohjeet löytyvät alta löytyvän hakulomakkeen aloitussivulta. Haku sulkeutuu ma 10.4., joten täytäthän lomakkeen ajoissa!

Linkki hakulomakkeeseen: https://goo.gl/forms/Mt6kunUXkaREVT0s2

 

16. Miten lapsia tehdään? -tilaisuuksia huhti-toukokuussa Kotkassa, Oulussa ja Tampereella

Järjestö | Pohditko perheen perustamista? Onko sinulla toive lapsesta? Kuinka sateenkaariperheitä syntyy? Miten lapsia tehdään -tilaisuudet on suunnattu kaikille lasta suunnitteleville sateenkaari-ihmisille. Illan aikana puhutaan mm. lapsiperheellistymisen eri tavoista sekä siihen liittyvistä erityishaasteista. Paikalla on myös sateenkaariperheen vanhempi(a) kertomassa omista kokemuksistaan.

*   Kotkassa ma 24.4. klo 17–20, Kaupunginkirjastossa, Kirkkokatu 24, Kotka
*   Oulussa ke 26.4 klo 17.30-20., Kumppanuuskeskuksen Pysäkki-tilassa, osoitteessa Kansankatu 53, Oulu
*   Tampereella ke 3.5. klo 17 alkaen, Kumppanuustalo Arttelissa, Salhojankatu 42, Tampere

 

17. Täydennyskoulutusseminaari ammattilaisille: Sukupuolen moninaisuus, perhe ja lapset 9.5., Tampere

Koulutus | Täydennyskoulutusseminaari ammattilaisille teemasta sukupuolen moninaisuus, perhe ja lapset järjestetään 9.5. Tampereella.

Millainen haaste vanhemman tai lapsen transkokemus on perheenjäsenille?
Millaisia erityiskysymyksiä liittyy transihmisten vanhemmuuteen?
Miten tukea lapsen sukupuolen kokemusta?
Miten voin kehittyä ammattilaisena?

Aika: Tiistai 9.5.2017 klo 9.30–16.30
Paikka: Tampere, Monitoimitalo 13 (Satakunnankatu 13)
Osallistumismaksu: 30e

Koulutuksen järjestää Sateenkaariperheet ry yhteistyössä Setan Transtukipisteen kanssa.

Ohjelma ja ilmoittautuminen: https://my.surveypal.com/Taydennyskoulutusseminaari-9.5.2017

Lisätietoja: sanna.nevala@sateenkaariperheet.fi

 

18. Sinustako seuraava Miss tai Mister Gay Finland?

Tutkimus | Haku Miss ja Mr. Gay Finland -kilpailuihin on käynnissä 3.–23.4.2017. Mukaan haetaan persoonallisia osallistujia toimimaan hyvän tahdon lähettiläinä ja esikuvina suomalaisille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Suomi saa seuraavat sateenkaarikuninkaallisensa ravintola dtm:ssä Helsinki Pride -viikolla.

Miss ja Mr. Gay Finland -kilpailujen tarkoituksena on edistää seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä sekä kannustaa olemaan ylpeästi oma ainutlaatuinen itsensä. Valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö Seta tekee voittajien kanssa yhteistyötä yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Kilpailut tukevat vuosittain vaihtuvaa hyväntekeväisyyskohdetta. Tänä vuonna kohde on HeSetan Together-työ, joka järjestää vertaistuellista toimintaa turvapaikanhakijoille ja pakolaistaustaisille lhbtiq-ihmisille. Lisätietoja: www.facebook.com/togetherheseta.

Miss Gay Finland

Oletko valovoimainen, fiksu, persoonallinen ja haluatko päästä vaikuttamaan? Hae mukaan Miss Gay Finland -kilpailuun! Miss Gay Finland on Helsinki Pride -viikolla järjestettävä kilpailu, jossa upeiden ja erilaisten naisten joukosta valitaan vuodeksi kerrallaan yksi edustamaan sateenkaarevaa yhteisöä omalla persoonallisella tavallaan. Edustusvuodesta voi tehdä juuri omanlaisensa ja sen aikana on tilaisuus vaikuttaa itselle tärkeisiin, yhteisöämme koskeviin asioihin. Edellisten vuoden voittajat ovat missivuosinaan esimerkiksi vierailleet kouluissa, järjestäneet taidenäyttelyn, osallistuneet sateenkaarimusiikin tekemiseen ja tehneet yhteistyötä muun muassa Tahdon2013-kampanjan, Setan sekä Ylen kanssa.

Miss Gay Finland -kilpailu tekee näkyväksi myös sateenkaarinaisten monimuotoisuutta. Täysi-ikäiset, erinäköiset ja -kokoiset naisiksi identifioituvat homoseksuaali-, lesbo-, pan- ja bi-naiset ovat tervetulleita kisaan. Me kaikki olemme upeita ja arvokkaita juuri sellaisina ja sen tyylisinä kuin olemme. Juhlikaamme tätä rikkautta! Tärkeintä Miss Gay Finland -kilpailussa ei ole kilpaileminen, vaan yhteisöllisyyden ja osallisuuden lisääminen. Hae rohkeasti mukaan!

Lisätietoa: http://www.missgayfinland.fi/hae-kilpailuun.html 
#MissGF2017 / #missgayfinland

Mr. Gay Finland

Mr. Gay Finland -kilpailu on tarkoitettu homomiehille – miehiksi identifioituville ja miehistä pitäville. Kilpailua on järjestetty Suomessa vuodesta 2010 lähtien. Haku vuoden 2017 kilpailuun on käynnissä  3.-23.4. Finalistit julkaistaan 5. kesäkuuta. Voittajan perintöprinsseineen valitsee myöhemmin julkaistava tuomaristo. Yleisö pääsee valitsemaan oman suosikkinsa tekstiviestiäänestyksellä.

”Mr. Gay Finland on enemmän kuin komeuskilpailu. Ulkoisen komeuden lisäksi huomioidaan erityisesti osallistujien sisäistä komeutta. Kilpailuun ovat tervetulleita eri-ikäiset, -kokoiset ja -näköiset homomiehet”, kertoo Mr. Gay Finland -kilpailun tuottaja Janne Tiilikainen.

Lisätietoa: http://www.mrgayfinland.fi/

 

19. Naisten Linjan moninaisuus-päivystys tukee myös lbti-naisia

Kulttuuri | Moninaisuuspäivystys erityis- ja vähemmistöryhmiin kuuluville naisille sekä ammattiauttajille Keskiviikkoisin klo 9-13 sekä joka kuukauden ensimmäinen lauantai klo 8-11 (28.6.2017 saakka).

Moninaisuuspäivystys on tarkoitettu naisille, joiden on esimerkiksi vamman, pitkäaikaissairauden, kulttuurin, uskonnon, sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun tai seksuaalisen suuntautumisen vuoksi muita naisia vaikeampaa saada tukea tai keskusteluapua kohdatessaan väkivaltaa.

Moninaisuuspäivystyksessä vastaaja on ammattilainen. Soittaminen on maksutonta, luottamuksellista ja anonyymia. Soittaa voi, vaikka vasta epäilee, että kokee väkivaltaa tai sen uhkaa. Soittaa voi, jos on huolissaan muista.

Moninaisuuspäivystys puh. 0800 02400
keskiviikkoisin klo 9-13 sekä joka kuukauden ensimmäinen lauantai klo 8-11 (14.1., 4.2., 4.3., 1.4., 6.5. sekä 3.6.).

Seta ja Setan Transtukipiste sekä Naisten Linja tekevät yhteistyötä lbti-naisten moninaisuuden esiin tuomiseksi.

 

20. Arvio: Three Generations – hyvä leffa läheisille, vaikea transnuorille

Tutkimus | Three Generations (2016) kertoo 16-vuotiaasta Raysta (Elle Fanning), joka on päättänyt läpikäydä sukupuolen korjauksen voidakseen elää omana itsenään, poikana. Hänen äitinsä Maggie (Naomi Watts) joutuu ottamaan yhteyttä Rayn biologiseen isään hormonihoitojen aloitusluvan saamiseksi, sillä USA:n lainsäädännössä alle 18-vuotias pääsee sukupuolenkorjaushoitoihin molempien vanhempiensa luvalla. Rayn ja Maggien kanssa samassa New Yorkin huoneistossa asuu myös Maggien äiti Dolly (Susan Sarandon), jonka on vaikea hyväksyä Rayn transsukupuolisuutta, sekä Dollyn puoliso Honey (Linda Emond).

Transnuorille elokuva on pahimmassa tapauksessa ahdistavaa katsottavaa, sillä Rayta väärinsukupuolitetaan eli kutsutaan tytöksi tämän tästä ja hänen äitinsä kertoo muun muassa tuntevansa, että on menettänyt tyttärensä. Rayn epämukavuus omassa kehossa ja syntymässä määritellyssä sukupuolessa on vahvasti läsnä läpi elokuvan.

Monet transnuorten vanhemmat ja läheiset voivat kuitenkin löytää elokuvasta vastineita omille tuntemuksilleen. Rayn perheenjäsenet eivät täysin ymmärrä hänen valintaansa korjaushoitojen aloittamisesta, mutta pahasta tahdosta ei kuitenkaan ole kyse, vaan puhtaasti ymmärryksen ja tiedon puutteesta.

Itse elokuvan roolitusta on hieman kritisoitava, sillä Rayta esittää cissukupuolinen tyttö. Transsukupuolisia näyttelijöitä löytyisi kyllä, jos vaivauduttaisiin etsimään. Olisi virkistävää nähdä vaihteeksi elokuva, jossa transsukupuoliset saavat edustaa itse itseään.

Arvio: Miska Helle

Lisätietoa: http://www.finnkino.fi/Event/302177/ 
http://www.seasonfilmfestival.fi/elokuvat/v2017/three-generations/ 

 

21. Sukupuolentutkimus-lehden teemana trans- ja intersukupuolisuus

Tutkimus | Sukupuolentutkimus–Genusforskning-lehden vuoden 2017 ensimmäinen numero pureutuu transtutkimuksen ja intersukupuolisuuden tutkimuksen ajankohtaisiin kysymyksiin. Numero tuo esille niin kotimaista kuin ulkomaistakin alan tutkimusta ja pyrkii siten osaltaan vakiinnuttamaan vielä suhteellisen nuorta tutkimusalaa.

Numeron kolme vertaisarvioitua artikkelia lähestyvät teemaa eri näkökulmista ja erilaisten aineistojen kautta. Roosa Torisevan artikkeli tarttuu intersukupuolisuuden lääketieteellisiin ymmärryksiin cripteoreettisen eli kriittisen vammaistutkimuksen tutkimusotteen avulla. Toriseva analysoi suomalaisten intersukupuolisten lasten hoidosta vastaavien lääkärien näkemyksiä, jotka pitkälti määrittävät intersukupuolisten lasten hoitoa Käypä hoito -suositusten puuttuessa.

Alexis Ranckenin artikkeli tarkastelee sosio-onomastiikkaa, eli nimiin liittyvien sosiaalisten merkitysten ja valtasuhteiden tutkimusta, transinklusiivisuuden näkökulmasta. Artikkeli havainnollistaa empiirisen aineiston avulla, kuinka Suomen ja Ruotsin sukupuolittuneet etunimikäytännöt ja niitä koskeva lainsäädäntö vaikuttavat monin eri tavoin sukupuoleltaan ei-normatiivisten ihmisten kokemuksiin omasta nimestään ja sen käytöstä.

Emmi Vähäpassin artikkeli käsittelee vammaistutkimuksen ja transtutkimuksen yhteyksiä sekä tapoja, joilla vammaistutkimuksen alalla tehdyt teoretisoinnit voivat hyödyttää ja edistää transpolitiikkaa ja -teoriaa. Erityisesti Vähäpassi pohtii vammaisuuden sosiaalisen mallin ja sen jälkeen kehiteltyjen ruumiillisuuden, kivun ja hoidontarpeen huomioivien mallien – kuten Alison Kaferin poliittis-relationaalisen mallin – tuomia mahdollisuuksia transtutkimukselle.

Sukupuolentutkimus–Genusforskning-lehteä kustantaa Sukupuolentutkimuksen Seura. Lehden voi tilata osoitteesta: https://sukupuolentutkimus.fi/sukupuolentutkimus-lehti/tilaukset/

Irtonumeroita myyvät Akateeminen kirjakauppa, Helsingin yliopiston tiedekulma sekä Turun kirjakahvila.

 

Toimintakalenteri

Transtukipisteen tavallisten ryhmien aikataulut löytyvät Transtukipisteen kalenterista: http://transtukipiste.fi/tapahtumat/

Sinuiksi chatit Tukinetissä keväällä 2017: http://www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-chatit-tukinetissa-kevaalla-2017/ 

Huhtikuu
8.-9.4. Kouluttajakoulutus (kouluvierailut), Helsinki
22.4. Setan valtuuston kokous, Helsinki

Toukokuu
9.5. Täydennyskoulutusseminaari ammattilaisille, Tampere (kts. mainos ylhäältä)
17.5. Kansainvälinen homo-, trans- ja bifobian vastainen päivä
16.-21.5. Pohjois-Karjala Pride

Kesäkuu
26.6.–2.7. Helsinki Pride, Helsinki

Heinäkuu
7.-9.7. Kainuu Pride, Kajaani
https://www.facebook.com/kainuupride/

Elokuu
18.–20.8. Hanko Pride, Hanko
https://www.facebook.com/hankopride/
25.–27.8. Border Pride, Tornio-Haaparanta
https://merilapinseta.com/suomeksi/
21.–27.8. Turku Pride, Turku
https://www.facebook.com/turkupride/

Lokakuu
26.10. Intersex Awareness Day

Marraskuu
1.11. Setan koulutuspäivä ammattilaisille, teemana moninaiset rakkaussuhteet
25.–26.11. Setan edustajakokous

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design