[contact-form-7 id="5677" title="Ei otsikkoa"]

Setan uutiskirje huhtikuu 2014

Ajankohtaista ihmisoikeuspolitiikassa 

1. 46 eurovaaliehdokasta sitoutunut hlbti-oikeuksien edistämiseen
2. Ministeri Susanna Huovinen lupasi vauhdittaa translain etenemistä
3. Alaikäisten itsemurhista tutkimustietoa – Seta vaatii viranomaisilta ennaltaehkäisyä
4. Uudella sivustolla varhaiskasvattajille työkaluja sukupuolen moninaisuudesta
5. Kommentoi verkossa peruskouluopetuksen ja ammatillisten opetuksen tulevaa sisältöä!
6. Sukupuoli-identiteetin suoja tasa-arvolakiin ja ulkomaalaislakiin
7. Seta lausui ihmisoikeusselonteosta
8. Tasa-arvoisen avioliittolain tiellä mutkia?

Järjestöuutiset

9. Hakukuulutus: Seta hakee pääsihteerin opintovapaan sijaista
10. Muutoksia Setan hallituksessa: puheenjohtaja pitkällä sairauslomalla
11. Setan vuosikertomus 2013 luettavissa verkossa
12. Setan jäsenjärjestöt keskustelivat varainhankinnasta ja vaikuttamisesta

Tapahtumat ja koulutukset

13. Sateenkaariperhepäivää vietetään sunnuntaina 4.5.
14. Kansainvälisen homo- ja transfobian vastaisen päivän tapahtumat eri puolilla Suomea 17.5.
15. Avoin koulutus nuorisotyöntekijöille sateenkaarinuorten hyvinvoinnista 21.5.
16. Luento Sateenkaariperheet ry:n toiminnasta 6.5.
17. Tule Setan leireille (mm. Lahti, Turku, Transtukipiste)

Muut uutiset

18. Karanteeni johdattaa hiv:n historiaan Suomessa
19. Koskettava nuortenkirja Nikotusta kertoo 17-vuotiaasta homopojasta
20. Ajankohtainen Tom of Finland
21. En ny hbtiq-ungdomsgrupp i Helsingfors på svenska

Toimintakalenteri

1. 46 eurovaaliehdokasta sitoutunut hlbti-oikeuksien edistämiseen

IMG_0092
Panelistit vasemmalta: Lisa Sounio-Ahtisaari, Kokoomus, Outi Alanko-Kahiluoto, Vihreät, Timo Harakka, SDP, Eila Aarnos, Vasemmistoliitto, Piritta Poikonen, Perussuomalaiset ja Niklas Mannfolk, RKP.

Eurovaalit | Seta järjesti tiistaina eurovaaliehdokkaille paneelin, johon osallistuivat Eila Aarnos (Vasemmistoliitto), Outi Alanko-Kahiluoto (Vihreät), Timo Harakka (SDP), Niklas Mannfolk (RKP), Piritta Poikonen (Perussuomalaiset) sekä Lisa Sounio-Ahtisaari (Kokoomus).

Ehdokkailta kysyttiin kantoja liittyen muun muassa EU:n rooliin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien ajajana, siirtolaisuuteen ja EU:n ulkopolitiikkaan, sateenkaariperheiden oikeuksiin ja koulukiusaamisen vähentämiseen. Ehdokkaiden vastaukset voi katsoa kysymys kerrallaan Setan Youtube-kanavalta (linkki videon eri kysymyskohtiin videon tekstikuvauksen alaosassa).

Eurovaalit vaikuttavat ratkaisevasti ihmisoikeuksien asemaan EU:ssa yleisesti. On tärkeää, että ehdokkaiden ja puolueiden tietämys ja asenteet hlbtiq-kysymyksissä tulevat vaalikampanjoiden aikana esiin. ILGA-Euroopan sitoumuksen hlbtiq-ihmisten oikeuksien edistämiseksi on huhtikuun loppuun mennessä allekirjoittanut 46 suomalaista eurovaaliehdokasta. Heti vaalien jälkeen järjestö aloittaa yhteistyön niiden valituksi tulleiden europarlamentaarikkojen kanssa, jotka ovat allekirjoittaneet sitoumuksen.

Euroopan parlamentin vaalit pidetään sunnuntaina 25.5. Ennakkoon voi äänestää 14.–20.5. Ennakkoäänestäminen on mahdollista missä tahansa ennakkoäänestyspisteessä millä tahansa paikkakunnalla Suomessa. Varsinaisena vaalipäivänä voi äänestää vain omalla äänestysalueellaan.

>> ILGA-Euroopan sitoumuksen allekirjoittaneet
>> Kuvia tilaisuudesta

 

2. Ministeri Susanna Huovinen lupasi vauhdittaa translain etenemistä

Kotimaa | Translaista vastaava peruspalveluministeri Susanna Huovinen osallistui huhtikuussa Ihmisoikeusliiton ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun järjestämään paneelikeskusteluun transihmisten oikeuksista. Huoviselle esitettiin huoli translakiuudistuksen jämähtämisestä ja kunnianhimon puutteesta uudistuksen sisällössä. Tilaisuuden kuulijat nostivat esiin translain ja sukupuolen korjaushoitojen uudistustarpeita laajasti, muun muassa 18 vuoden ikärajan ja vaatimukset tietynlaisesta sukupuoliroolista.

Translakia käsittelevän työryhmän työ on keskeytyksissä kevään ajan. Seta ja muut järjestöt ovat yhä huolissaan uudistuksen aikataulusta – eduskuntavaalit ovat jo vuoden kuluttua. Huovinen lupasi paneelissa vauhdittaa työryhmän työtä ja tehdä parhaansa, jotta translaista saadaan hallituksen esitys eduskunnan käsittelyyn vielä tänä vuonna. Hän lupasi myös lisätä tietoisuutta transihmisten oikeuksista sosiaalidemokraattisessa puolueessa. Samaa lupasivat paneeliin osallistuneet kansanedustaja, keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko ja MEP Sirpa Pietikäinen.

Keskustelutilaisuus järjestettiin Transfinlandia-näytelmän yhteydessä. Paula Vesalan käsikirjoittama ja Piia Peltolan ohjaama teos käsittelee tarkkasilmäisesti nykyistä sukupuolen juridisen vahvistamisen ja sukupuolen korjaushoitojen prosessia, joka alistaa ihmisen järjestelmän kontrolliin. Panelistit kokivat keskustelua edeltäneen Transfinlandia-esityksen vahvana herättäjänä translain ongelmiin.

>> http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/translaki_huovinen-19466

3. Alaikäisten itsemurhista tutkimustietoa – Seta vaatii viranomaisilta ennaltaehkäisyä

Uutinen | Onnettomuustutkintakeskuksen julkaisemassa tuoreessa selvityksessä käsitellään alaikäisten kuolinsyitä Suomessa. Selvityksessä arvioidaan, että 2–3 alaikäistä riistää Suomessa vuosittain henkensä seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin liittyvän kiusaamisen takia.

HeSetan sosiaalityöntekijä Aaro Horsma tapaa työssään alaikäisiä lesbo-, homo- bi- ja transnuoria. Osalla heistä on ollut itsetuhoisuutta. Horsman mukaan on tärkeää kiinnittää huomiota ympäristön asenteisiin ja nuoren saamaan tukeen.

”Ongelma ei ole nuoressa, vaan kulttuurissa, jonka hetero- ja sukupuolinormit ovat monelle nuorelle liian ahtaita ja pakottavia. Oma identiteetti on nuorelle voimavara silloin, kun hän kokee tulevansa nähdyksi ja hyväksytyksi. Ahdistusta voivat aiheuttaa perheen, opettajan tai muun lähiyhteisön tuomitseva asenne tai sen pelko. Aikuisten pitää luoda kaikille nuorille turvallinen arki, jossa jokainen saa tukea kasvuun omana itsenään ja myönteisiä esikuvia, ja jossa homo- ja biseksuaalisuudesta tai transsukupuolisuudesta puhuminen ovat tavallisia, näkyviä asioita”, Horsma sanoo.

Setan mielestä avainasemassa nuoren hyvinvoinnin tukemisessa ovat koulu, nuorisotyö sekä mielenterveys- ja sosiaalipalvelut.

”Nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset, kuten opettajat, nuorisotyöntekijät ja terveys- ja sosiaalipalveluiden henkilökunta tarvitsevat tuekseen ajantasaista tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin merkityksestä. Tämä olisi tärkeää saada jo ammatillisissa opinnoissa”, Setan pääsihteeri Aija Salo sanoo.

”Eri viranomaiset voivat kasvattaa tietämystään ja luoda hyviä käytäntöjä esimerkiksi osana tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelua.”

>> http://seta.fi/onnettomuustutkintakeskus-seta-tukea-sateenkaarinuorille/

4. Uudella sivustolla varhaiskasvattajille työkaluja sukupuolen moninaisuudesta

Uutinen | Huhtikuussa julkistettiin Naisasialiitto Unionin hankkeen Sukupuolisensitiivisyys varhaiskasvatuksessa – tasa-arvoinen kohtaaminen päiväkodissa tuottama tieto- ja materiaalisivusto sukupuolitietoisesta varhaiskasvatuksesta. Sivusto on suunnattu myös vanhemmille ja muille lasten kanssa toimiville. Erityisesti se soveltuu päiväkodin ja muun varhaiskasvatuksen ammattilaisille.

Setan Transtukipiste on tuottanut hankkeen sivuille käytännön työkaluja sukupuolen moninaisuudesta puhumiseen lasten kanssa. Sivustolta löytyy muun muassa satuja ja askarteluvinkkejä esimerkiksi intersukupuolisuuden, muunsukupuolisuuden ja transsukupuolisuuden käsittelyyn. Tällaista varhaiskasvatuksen materiaalia on nyt saatavilla ensimmäistä kertaa Suomessa.

Kasvatuksen tueksi sopii myös huhtikuussa ilmestynyt ensimmäinen kotimainen sateenkaariperheaiheinen lastenkirja Ikioma perheeni. Kirjan kirjoittaja on Tittamari Marttinen ja kuvittaja Aiju Salminen. Kun kirjan tilaa Sateenkaariperheet ry:n kautta, sen tuotosta menee osa Sateenkaariperheiden hyväksi.

>> http://www.tasa-arvoinenvarhaiskasvatus.fi/
>> Blokikirjoitus lastenkirjasta
>> Työryhmäesitys ja lausuntopyyntö

 

5. Kommentoi verkossa peruskouluopetuksen ja ammatillisten opetuksen tulevaa sisältöä!

Kotimaa | Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet ja ammatillisten tutkintojen perusteet uudistetaan. Opetushallitus on käynnistänyt kaikille avoimen verkkokyselyn luonnoksista. Perusopetuksen osalta luonnokseen sisältyy myös oppiainekohtaiset luonnokset.

Seta toivoo, että mahdollisimman moni ihminen kävisi kommentoimassa luonnoksia. On tärkeää sekä ehdottaa tarkempia kirjauksia hlbti-asioista että antaa myönteistä palautetta luonnoksiin jo sisältyvistä asioista. Luonnoksessa on muun muassa maininta sukupuolen moninaisuudesta terveystiedon opetuksessa.

Setan koulutusvaliokunta valmistelee kommentteja perusteluonnoksiin. Koulutusvaliokunnan toimintaan voi osallistua liittymällä sen avoimeen Facebook-ryhmään.

>> OKM:n verkkokyselyt 15.5. asti
>> OKM:n verkkokysely ammatillisen perustutkinnon perusteluonnoksesta
>> Setan koulutusvaliokunta Facebookissa 

6. Sukupuoli-identiteetin suoja tasa-arvolakiin ja ulkomaalaislakiin

Kotimaa | Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä yhdenvertaisuuslainsäädännöksi. Hartaasti odotettu uudistus sisältää muutosesityksiä sekä yhdenvertaisuus- että tasa-arvolakeihin. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan julkiseen kuulemiseen osallistui myös Setan pääsihteeri Aija Salo.

Setan mielestä ehdotetut tasa-arvolain muutokset syrjintäsuojan ja syrjinnän ennaltaehkäisyn sekä tasa-arvosuunnittelun osalta ovat erittäin tarpeellisia ja tervetulleita. Sukupuoleen perustuvan syrjinnän määritelmän täsmentäminen suojaa syrjinnältä erityisesti sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, jotka ovat monilla elämänalueilla erityisen haavoittuva ja syrjinnälle altis ryhmä. Lakiuudistus vahvistaa tältä osin sukupuoleltaan moninaisten henkilöiden oikeussuojaa ja parantaa tasa-arvoa yhteiskunnassa. On myönteistä, että tasa-arvolakiin lisätään myös velvoite ehkäistä sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää ennalta.

Uudistus jää joiltain osin riittämättömäksi eikä ole kaikilta osin johdonmukainen. Se jättää yhä sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun joiltain osin heikomman suojan ja heikompien velvoitteiden piiriin kuin sukupuolen muutoin. Sukupuolen käsite ei ota tasa-arvolaissa uudistuksen jälkeenkään johdonmukaisesti huomioon sukupuolen moninaisuutta. Siinä mielessä uudistus ei ole niin kunnianhimoinen kuin mitä Seta toivoi. Mitä kattavammin uudistus toteutetaan kerralla, sitä vähemmän tarvetta on muuttaa yhdenvertaisuuslainsäädäntöä pian uudestaan.

Eduskunta hyväksyi kuun lopulla hallituksen esityksen ulkomaalaislain muuttamisesta. Muutos perustuu EU-direktiiviin vaatimuksista kolmansien maiden kansalaisten ja kansalaisuudettomien henkilöiden määrittelemiseksi kansainvälistä suojelua saaviksi henkilöiksi, pakolaisten ja henkilöiden, jotka voivat saada toissijaista suojelua, yhdenmukaiselle asemalle sekä myönnetyn suojelun sisällölle (ns. määritelmädirektiivi).

Osana muutosta ulkomaalaislain 87b pykälään kirjattiin sukupuoli-identiteetti seikkana, joka on otettava huomioon turvapaikanhakijan suojelun tarvetta arvioitaessa. Seta vaikutti yhdessä kattojärjestönsä ILGA-Euroopan kanssa vuosina 2010–2011 sen puolesta, että sukupuoli-identiteetti kirjattiin määritelmädirektiiviin. Seksuaalinen suuntautuminen on kirjattu ulkomaalaislakiin jo ennestään. Setalla ei ole tietoa viimeaikaisista suoraan sukupuoli-identiteettiin kohdistuvan vainon perusteella myönnetyistä turvapaikoista tai oleskeluluvista Suomessa.

>> Setan lausunto yhdenvertaisuuslainsäädännöstä
>> Järjestöjen kannanotto lakiesityksestä

7. Seta lausui ihmisoikeusselonteosta

Kotimaa | Suomen hallitus valmistelee parhaillaan ihmisoikeusselontekoa, joka linjaa Suomen ihmisoikeuspolitiikkaa yli vaalikausien. Selonteko koskee sekä kansainvälistä politiikkaa että kotimaan politiikkaa. Seta osallistui ulkoministeriön järjestämään kuulemiseen ja antoi lausunnon ihmisoikeusselonteosta.

Seta ehdottaa lausunnossaan, että valtioneuvosto sitoutuu ihmisoikeusselonteossa laatimaan hlbti-toimintaohjelman samaan tapaan kuin aiemmin on laadittu esimerkiksi vammaispoliittinen ja romanipoliittinen ohjelma. Vastaavia ohjelmia on laadittu useissa maissa, kuten Ruotsissa, Norjassa ja Iso-Britanniassa. Toimintaohjelmaan on syytä ottaa hlbti-ihmisten perus- ja ihmisoikeuksien toteuttamiseen tähtääviä toimenpiteitä kattavasti eri sektoreilta, kuten opetus, kasvatus ja koulutus, sosiaali- ja terveysala, turvallisuus, työelämä ja perheoikeudet. Ohjelmaan on syytä ottaa toimenpiteitä hlbti-ihmisten hyvinvoinnin ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi myös kuntatasolla.

Setan mielestä hlbti-kysymysten koordinaatio valtioneuvostossa on määriteltävä ja sen hoitamiseen on syytä osoittaa resursseja, jotta riittävä ja pysyvä asiantuntemus seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta perus- ja ihmisoikeuskysymyksinä voidaan turvata eri ministeriöissä.

Seta nosti lausunnossaan esiin erityisesti transihmisten ja intersukupuolisten henkilöiden perus- ja ihmisoikeuksien toteuttamisen sekä tarpeen kehittää ihmisoikeuskasvatusta ja -koulutusta. Seta yhtyy ihmisoikeustoimijoiden paneelin tammikuisiin suosituksiin valtioneuvostolle.

>> http://seta.fi/lausunto-hallituksen-ihmisoikeusselonteosta-ulkoministeriolle/

8. Tasa-arvoisen avioliittolain tiellä mutkia?

Uutinen | Seta osallistui huhtikuun alussa eduskunnan lakivaliokunnan kuulemiseen tasa-arvoisesta avioliittolaista. Kaikki samassa kuulemisessa kuultavana olleet asiantuntijat puolsivat Tahdon2013-kansalaisaloitetta. Mukana olivat Ikäinstituutti, Kuntaliitto, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Regnbågsankan, Sateenkaariperheet, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Väestöliitto. Valiokunta on kuullut lukuisia muitakin asiantuntijoita, joista osa vastustaa kansalaisaloitetta.

Lakivaliokunta laatii kansalaisaloitteesta mietinnön. Asia etenee siten, että jos lakivaliokunta puoltaa kansalaisaloitetta, asiasta äänestetään eduskunnan täysistunnossa. Jos lakivaliokunnan kanta sen sijaan on kielteinen, täysistunto saattaa lähettää asian vielä suureen valiokuntaan, joka laatii oman mietintönsä. Tässä voi kestää, sillä joidenkin tietojen mukaan lakivaliokunta laatii mietintönsä vasta kesälomien jälkeen. On siis yhä mahdollista, että Tahdon2013-aloitteesta ei päästä äänestämään vielä vuonna 2014.

>> http://seta.fi/lakivaliokunta-kuuli-setaa-tasa-arvoisesta-avioliittolaista/

9. Hakuilmoitus: Seta hakee pääsihteerin opintovapaan sijaista

Hakuilmoitus | Setan pääsihteerin tehtävä on monipuolinen ja vaativa asiantuntijatehtävä, jossa vaikuttamistyö on keskeisellä sijalla. Etsimme nyt sijaista pääsihteeri Aija Salon opintovapaan ajaksi tämän vuoden syksyksi ajalle 25.8.–31.12.2014 tai sopimuksen mukaan. Sijaisen pääasiallisiin tehtäviin kuuluvat Setan toiminnan johtaminen ja valmistelu, vaikuttamistyö, hallituksen sihteerinä toimiminen ja yhteistyö sidosryhmien, kuten jäsenjärjestöjen, kanssa. Työhön kuuluu ajoittain ilta- ja viikonlopputyötä. Setan toimitilat ovat Helsingin Länsi-Pasilassa.

Edellytämme hakijoilta tietämystä ajankohtaisista ihmisoikeuskysymyksistä sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuteen liittyen, kokemusta esiintymisestä ja vaikuttamistyöstä sekä järjestötoiminnan kokemusta. Setan tuntemus, ruotsin kielen taito ja johtamiskokemus ovat eduksi.

Hakemukset ansioluetteloineen ja palkkatoivomuksineen 5.5. mennessä vain sähköisesti os. paasihteeri@seta.fi. Haastattelut pidetään viikolla 21. Lisätiedot pe 2.5. klo 9–11: Aija Salo, p. 050 309 8108, paasihteeri@seta.fi

>> http://seta.fi/hakuilmoitus-seta-hakee-paasihteerin-opintovapaan-sijaista/ 

10. Muutoksia Setan hallituksessa: puheenjohtaja pitkällä sairauslomalla

Järjestö | Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi on toistaiseksi pitkällä sairaslomalla, jonka aikana hän ei hoida Setan tehtäviä. Varapuheenjohtajat Katriina Rosavaara ja Mikko Väisänen hoitavat puheenjohtajan tehtäviä. Heidät tavoittaa sähköpostitse osoitteella puheenjohtaja@seta.fi.

Media- ja vaikuttamistyön kysymyksissä ja muissa Setan asioissa voi olla touko-kesäkuussa yhteydessä myös pääsihteeri Aija Saloon, paasihteeri@seta.fi, p. 050 309 8108. Pääsihteeri on matkoilla 12.–15.5. ja 11.–16.6., kesälomalla 30.6.–15.8. ja opintovapaalla 1.9.–31.12.

11. Setan vuosikertomus 2013 luettavissa verkossa

Järjestö | Vuosi 2013 oli vilkas vaikuttamisen vuosi. Seta kutsuttiin mukaan moniin merkittäviin hlbtiq-ihmisten oikeuksia käsitteleviin lainsäädäntöprosesseihin ja ohjelmatyöhön. Lainsäädäntövaikuttaminen kotimaassa keskittyi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakien, translain, avioliittolain ja isyyslain uudistamiseen. Tahdon2013-kansalaisaloitekampanja nosti hlbtiq-kysymykset näkyvästi laajaan kansalaiskeskusteluun.

Vaikuttamistyötä tehtiin yhteistyössä muiden ihmisoikeustoimijoiden kanssa muun muassa väkivallan uhrien palveluihin, perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin ja ihmisoikeuskasvatukseen, ulkoministeriön ihmisoikeusstrategiaan, hedelmöityshoitoihin, seksuaalioikeuksiin, vanhustyön laatusuosituksiin ja puolustusvoimien toimintaan sekä hallituksen hlbtiq-politiikan koordinointiin liittyen. Seta antoi 30 lausuntoa tai kirjettä, 19 tiedotetta tai kannanottoa ja piti useita puheenvuoroja kuulemisissa ja keskustelutilaisuuksissa. Vapaaehtoisista koostuvat ryhmät eli kansainvälinen työryhmä, transpoliittinen valiokunta, nuorisotoimikunta, koulutusvaliokunta ja politiikkavaliokunta tukivat vaikuttamistyötä.

Venäjällä säädetty niin kutsuttu anti-hlbtiq-laki näkyi paljon Setan toiminnassa. Seta kampanjoi venäläisten hlbtiq-järjestöjen tukena syrjivää lakia vastaan sekä tiedotti Suomessa lain vaikutuksista hlbtiq-ihmisten arkeen ja järjestöjen toimintaan. Yksityishenkilöt sekä yhteisöt lahjoittivat rahaa venäläisille hlbtiq-järjestöille. Kansainvälinen toiminta oli muutenkin vilkasta. Setan edustajia osallistui muun muassa ILGA-Euroopan konferenssiin Zagrebissa, Queerfestiin Pietarissa ja useisiin koulutuksiin ulkomailla.

Setan vakiintunut asema vaikuttajana ja kansalaistoimijana näkyi muun muassa kutsuna tulla tapaamaan Tasavallan Presidentti Sauli Niinistöä Mäntyniemeen sekä kutsuna presidentti Tarja Halosen 70-vuotisvastaanotolle.

>> http://seta.fi/vuosikertomus2013/

12. Setan jäsenjärjestöt keskustelivat varainhankinnasta ja vaikuttamisesta

Järjestö | Edustajakokouksen nimeämä Setan valtuusto eli kevätkokous kokoontui 26.4. hyväksymään Setan tilinpäätöksen vuodelta 2013. Päivän aikana ehdittiin käyttää aikaa myös tutustumiseen ja kiinnostaviin keskusteluihin muun muassa jäsenjärjestöjen varainhankinnasta, vapaaehtoisten jaksamisesta, vaikuttamistyöstä ja Setan ensi vuoden toiminnasta.

Valtuusto perusti vaalivaliokunnan valmistelemaan ensi syksyn edustajakokoukselle listaa ehdokkaista Setan puheenjohtajaksi, varapuheenjohtajaksi ja hallituksen jäseniksi. Vaalivaliokunta kartoittaa kesän ja syksyn aikana hallitustehtävistä kiinnostuneita henkilöitä eri puolilta Suomea. Ehdolle asettuvan ei tarvitse olla Setan jäsenjärjestön jäsen. Seta toivoo hallitukseen ehdokkaita monenlaisista taustoista, jotta hallituksen kokoonpano heijastaa sekä hlbtiq-yhteisön kirjoa että monipuolista osaamista.

13. Sateenkaariperhepäivää vietetään sunnuntaina 4.5.

Tapahtuu | Kansainvälistä sateenkaariperhepäivää on juhlittu ympäri maailman vuodesta 2012 alkaen toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina. Päivän aikana järjestetään iloisia ja näkyviä tapahtumia sateenkaariperheille. Silloin iloitaan ja ollaan ylpeitä omasta perheestä.

Helsingissä kansainvälistä sateenkaariperhepäivää juhlitaan yhteisellä retkellä yhteen pääkaupunkiseudun kansainvälisimpään paikkaan, Korkeasaaren eläintarhaan. Jokainen perhe hoitaa itse sisäänpääsymaksun ja tulee paikalle itselleen sopivaan aikaan. Yhteinen kokoontuminen tapahtuu Karhusalissa kello 15. Pientä ohjelmaa sekä mehu- ja herkkutarjoilua. Yhteisestä tuokiosta voidaan jatkaa yhdessä eläimiin tutustumista. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Halvimmalla sisäänpääsyliput S-etukorttilaisille etukäteen netistä Korkeasaaren sivuilta.

Turussa kansainvälistä sateenkaariperhepäivää vietetään lastenkutsujen merkeissä klo 16.45–18.30 Mukkelis Makkeliksessa, os. Littoistentie 110. Tapahtuma on maksuton ja kaikille sateenkaariperheille avoin.

Tampereella kokoonnutaan Särkänniemeen. Yhdistys tukee rannekkeen tai erillislipun ostamista 5 €/hlö. Kokoontuminen klo 11.30 lipunmyynnin edessä. Tuen saa paikan päällä kuittia vastaan, liput siis ostetaan itse joko ennakkoon tai paikan päältä. Yhteiskokoontuminen klo 14.00 Angry Birds Landissa. Ennakkoilmoittautuminen suotavaa joko sähköpostitse tampere@sateenkaariperheet.fi.

Oulussa perhetapaaminen Keskustan avoimella päiväkodilla (ns. Vihreä talo) osoitteessa Uusikatu 27, klo 14.30–17. Tarjoilut nyyttäriperiaatteella. Tervetuloa niin uudet kuin aiemmat kävijät! Ryhmä on avoin kaikille sateenkaariperheasioista kiinnostuneille, niin perhettä suunnitteleville kuin sateenkaariperheellisille ja heidän läheisilleen.

14. Kansainvälisen homo- ja transfobian vastaisen päivän tapahtumat eri puolilla Suomea 17.5.

Tapahtuu | 17.5. vietetään kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää (IDAHOT). Päivän aikana Seta ja sen jäsenjärjestöt järjestävät tapahtumia eri puolilla maata.

Helsinki: IDAHOT-toimintapäivä Asema-aukiolla. Seta, Amnestyn Suomen osasto, Plan Suomen Älä vihaa -kampanja sekä Setan jäsenjärjestöt telttailevat Asema-aukiolla klo 11.00–15.00. Teltalla tietoa, toimintaa ja pientä tarjottavaa! Tule kuvauttamaan itsesi ja viestisi homo- ja transfobiaa vastaan!

Joensuu: Sään salliessa hiljainen mielenosoitus keskustassa klo 14. Klo 15 piknikki Ilosaaressa. Jengin bongaa sateenkaarilipuista!

Kouvola: IDAHOT-puistopiknik. Seuraa Kymenlaakson Setan tiedotusta!

Lahti: Tule katsomaan sateenkaarevia neulegraffiteja Pikku-Vesijärjen puistoon ja tuo myös omasi! Graffitit esillä muutaman päivän ajan. Lahden Setan nuorten ryhmä koristelee katua katuliiduilla klo 14.30 alkaen Linja-autoaseman ympäristössä. Homo- ja transfobian vastainen piknik Pikku-Vesijärjen puistossa klo 17.00 alkaen. Tuo omaa tarjottavaa ja viltti!

Tampere: Helsingin Gayteatterin Viinakortti klo 15.00 ja 17.00 Tukkateatterissa.

Turku: IDAHOT-päivää vietetään Turussa TuSetan uuden toimiston avajaisissa.

>> http://seta.fi/tapahtuma/kansainvalinen-homo-ja-transfobian-vastainen-paiva/

15. Avoin koulutus nuorisotyöntekijöille: Sateenkaarinuorena Suomessa 21.5.

Koulutus | Seta järjestää toimistollaan Pasilassa avoimen koulutuksen nuorisotyöntekijöille teemalla Sateenkaarinuoret Suomessa – näkökulmia ammatilliseen kohtaamiseen. Koulutus järjestetään 21.5. klo 9:00–15:30 ja se maksaa 25 euroa.

Koulutuksen tavoitteena on saattaa nuorisoalan ammattilaisten ja toimijoiden tietoisuuteen uusimpia tutkimustuloksia sateenkaarevien suomalaisnuorten hyvinvointiin liittyvistä kysymyksistä. Koulutus on suunnattu nuorten ja lasten kanssa työtä tekeville ja alan opiskelijoille. Paikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Lue lisää >> http://seta.fi/tapahtuma/sateenkaarinuori-suomessa-koulutus/

16. Luento Sateenkaariperheet ry:n toiminnasta 6.5.

Tapahtuu | Mitä Sateenkaariperheet ry tekee? Keitä varten se on? Kuka voi olla mukana sen toiminnassa? Mikä on sen rooli yhteiskunnallisena vaikuttajana? Mitä siellä oikein tapahtuu? Miksi sitä tarvitaan?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen nettiluennolla 6.5. klo 16.30–17.30, jossa luennoitsijana Sateenkaariperheet ry:n puheenjohtaja Emmi Pihlajaniemi. Seuratessasi luentoa reaaliajassa sinun on mahdollisuus esittää kommentteja ja kysymyksiä chatin kautta. Tallennettuna luento on nähtävissä Perheaikaa-sivustolla luentoa seuraavasta päivästä alkaen.

>> www.perheaikaa.fi

17. Tule Setan leireille (mm. Lahti, Turku, Transtukipiste)

Tapahtuu | Turun seudun Seta, toimintaryhmä Queer Haven ja AmnestynTurun-paikallisryhmä toivottavat sateenkaariaktiivit tervetulleeksi 16.–18.5. rentoutumaan, oppimaan uusia taitoja itsepuolustuksesta itseilmaisuun ja tutustumaan eri maiden sateenkaari-ihmisoikeuksiin ja ihmisoikeustaisteluihin.

Lahden Seta järjestää 25.–26.7. nuorten kesäleirin. Leiri on suunnattu 15–29 -vuotiaille sateenkaarinuorille. Leiri järjestetään nuorisopalveluiden leirikeskuksessa Sysmässa, Päijänteen rannalla. Leirin hinta on 10 euroa. Leirillä on tiedossa ohjattua ohjelmaa ja workshoppeja, mutta myös hengailua ja mahdollisuus saunomiseen ja uimiseen. Leiriläisille järjestetään kuljetus Lahdesta leirikeskukseen ja takaisin.

Turun Setan järjestää Homo metsässä IV -kesäleirin Taivassalon Tippsundissa 25.–27.7. Tarkemmat leiritiedot hintoineen ilmoitetaan 15.5. TuSetan verkkosivuilla sekä toukokuun puolessa välissä ilmestyvässä Turkasessa. Ilmoittautuminen leirille tapahtuu nettisivujen kautta ja on mahdollista heti, kun sivut avataan.

Setan Transtukipisteen Voimavaraleiri järjestetään jälleen tänäkin vuonna alkusyksystä yhteistyössä Trasekin kanssa. Tietoa leiristä tulee ennen kesää Transtukipisteen verkkosivuille.

Turun rentoutusleiriI >> https://www.facebook.com/events/483629965099751/
TuSetan leiri >> http://www.tuseta.fi/
Lahden leiri >> https://www.facebook.com/events/227875480753652/

18. Karanteeni johdattaa hiv:n historiaan Suomessa

Uutinen | Toimittaja-kirjailijat Antti Järvi ja Hanna Nikkanen tekivät merkittävän tiedonjulkistamisteon kootessaan yksiin kansiin hivin ja aidsin varhaishistorian Suomessa. Siltalan kustantama, pääosin 1980-lukua käsittelevä teos Karanteeni – kuinka aids saapui Suomeen on monipuolinen ja tarkkanäköinen kuvaus yhteiskunnasta, joka pelästyi aidsia. Setalla oli keskeinen rooli hiv-testauksen ja -tutkimuksen käynnistämisessä ja Aids-tukikeskuksen (myöhemmin Hiv-tukikeskus) perustajana. Kirjaan on haastateltu useita Setan aikalaistoimijoita.

Nykytoimijoista kirjaan on haastateltu Yhdenvertainen vanhuus -projektin koordinaattoria Salla-Maija Hakolaa. Vanhuuden hoivaan liittyvät kysymykset ovat monelta osin hyvin samankaltaisia hiv-positiivisilla henkilöillä kuin seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvilla pitkälti asenteiden, stigman ja tiedon puutteen vuoksi. Kyse on myös osittain samoista henkilöistä. Positiiviset ry on mukana Yhdenvertainen vanhuus -hankkeessa.

19. Koskettava nuortenkirja Nikottelua kertoo 17-vuotiaasta homopojasta

Uutinen | Nuorille suunnatun hlbti-kirjallisuuden uusi tulokas on Reija Kaskiahon 17-vuotiaasta Nikosta kertova kepeä kirja Nikottelua. Kesälomaa viettävä homopoika Niko on sinut itsensä kanssa, mutta ottavatko perhe, paras ystävä, kiinnostavat tuttavuudet ja entiset kaverit hänet vastaan sellaisena kuin hän on?

>> http://www.myllylahti.fi/uutuusteokset-kevaet-2014/nikottelua-detail

20. Ajankohtainen Tom of Finland

Kotimaa | Itella julkaisee syksyllä kansainvälisesti tunnetun taiteilijan Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin piirroksia merkeissään. Laaksonen ehti tehdä uransa aikana yli 3 500 piirrosta. Postimerkkiarkkiin päätyneet kaksi piirrosta ovat valinneet merkin suunnitellut graafikko Timo Berry ja Susanna Luoto, joka edustaa Los Angelesissa toimivaa Tom of Finlandin nimeä kantavaa säätiötä Suomessa.

Syksyllä avautuvassa Postimuseon näyttelyssä Tampereella on esillä Laaksosen kirjeenvaihtoa. Näyttely Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland on osa Setan 40-vuotisjuhlavuotta.

>> http://www.itella.fi/group/tiedotteet/2014/20140413_postimerkit.html

21. En ny hbtiq-ungdomsgrupp i Helsingfors på svenska

Helsingfors stads ungdomsarbete sätter i gång en svenskspråkig grupp för unga hbtiq-personer (övre åldersgräns 25 år) i huvudstadsregionen. Tanken är att träffas en gång i veckan och att verksamheten och innehållet utformas på basis av vad gruppen själv önskar. Vi vill erbjuda en möjlighet att umgås med likasinnade och jobba fram en bra gruppsamhörighet. Om vi vill, kan gruppen vara till för träffar där vi pratar och umgås. Känner vi för att vara aktiva kan vi tillsammans organisera verksamhet för gruppen eller för andra ungdomar, eller varför inte marschera i Prideparaden tillsammans? Med gruppen skulle vi anta nya utmaningar, stora och små.

Blev du intresserad? Vår första träff är måndagen den 12 maj klockan 18:30. Kontakta oss och fråga mera genom att mejla ung.grupp@gmail.com, senast onsdagen den 7 maj. Det är helt okej att vara nyfiken och osäker, du binder dig inte till någonting. Känsliga ämnen och personliga erfarenheter som diskuteras stannar också inom gruppen. Verksamheten är gratis.

Vem är det som möjliggör det här då? Vi är två ungdomsarbetare engagerade inom hbtiq-frågor som vill skapa någonting unikt tillsammans med just er. Vi har tystnadsplikt.

Nicole Stambej och Nadja Leham
Ungdomsarbetare
Helsingfors svenska ungdomsarbetsenhet

 

 

Toimintakalenteri

Huhtikuu

30.4. Kirjoituskeruu sateenkaarinuoruudesta päättyy!

Toukokuu

8.–10.5. Äänityöpaja transmiehille Setan tiloissa
http://transtukipiste.fi/aaniopetusta-transmaskuliineille-transtukipisteella/

15.5. Verkkokommentointimahdollisuus perus- ja lisäopetuksen opetussuunnitelmista päättyy

17.5. Kansainvälinen homo- ja transfobian vastainen päivä IDAHOT ympäri maailmaa
http://seta.fi/tapahtuma/kansainvalinen-homo-ja-transfobian-vastainen-paiva/

18.5. Protu-vierailijakoulutus Tampereella
http://seta.fi/tapahtuma/protu-vierailijakoulutus-tampereella /

23.5. Läheisten ryhmä Transtukipisteellä

24.5. Naisten ja feminiinien ryhmä Transtukipisteellä

25.5. Muunsukupuolisten ryhmä Transtukipisteellä

25.5. Nuorten ryhmä Transtukipisteellä

Kesäkuu

2.-8.6. Baltic Pride Tallinnassa
http://www.facebook.com/BalticPride

7.6. Pirkanmaan Pride – Leimautumispäivät
http://www.pirkanmaanseta.fi/sesam/?article=pirkanmaan-pride-leimautumispaivat-2014-tulee

23.–29.6. Helsinki Pride -viikko, teemana työelämä
http://www.helsinkipride.fi/

24.6. klo 17–20 Nuorten tapaaminen transihmisille, intersukupuolisille, sukupuolettomille, sukupuolikapinallisille tai muuten vaan sukupuoltaan pohtiville noin 14–22 -vuotiaille nuorille Setan toimistolla. Tarjolla hyvää seuraa turvallisessa tilassa. Periaatteina luottamuksellisuus, itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus, oikeus käyttää haluamaansa nimeä ja oikeus kertoa itsestään vain juuri sen verran kuin haluaa. Keskustelua luotsaavat Transtukipisteen Eepu ja nuoret vapaaehtoiset

24.6. klo 19–21 DreamWearClubin kahvi-ilta transvestiiteille ja heidän läheisilleen Setan toimistolla.

25.6. Setan transpoliittisen valiokunnan ja Trasekin järjestämä keskustelutilaisuus

25.6. Banderolli- ja kylttitalkoot Setan toimiston Vinotilassa klo 14.00–19.00. Tule tekemään oma kyltti tai banderolli Pride-kulkueeseen! Tuo mukanasi oma kangas tai pahvia. Kangasvärejä, tusseja ja muita välineitä tarjolla talon puolesta.

26.6. klo 19–21 Kahvi-ilta Transtukipisteellä kaikille, jotka ovat joskus pohtineet omaa sukupuoltaan sekä heidän läheisilleen: esimerkiksi transihmisille, intersukupuolisille, sukupuolettomille, sukupuolikapinallisille tai muuten vaan sukupuoltaan pohtiville. Periaatteina luottamuksellisuus, itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus, oikeus käyttää haluamaansa nimeä ja oikeus kertoa itsestään vain juuri sen verran kuin haluaa. Paikkana Setan toimisto.

27.6. Valtakunnallisen Setan juhlavuosipiknik Kaisaniemen puistossa klo 16.00–18.00. Tule juhlimaan Setan 40-vuotista ja Transtukipisteen 20-vuotista taivalta piknikin merkeissä! Tuo mukanasi oma viltti ja halutessasi myös yhteistä tarjottavaa. Sateen sattuessa olemme Setan toimistolla (Pasilanraitio 5).

29.6. klo 12–15 Seniori-nyyttäribrunssi, Pasilanraition, Eesterinpolun ja Pasilanpuistotien keskellä sijaitsevassa puistikossa. Olitko mukana toiminnassa, kun transvestiitit ja transsukupuoliset toimivat yhdessä? Olitko perustamassa Trasekia tai Dream Wear Clubia? Luitko tarkasti Transgenre-lehteä? Muistatko, kun Transtukipiste perustettiin? Haitko lupaa kastraatiolautakunnalta? Olitko mukana vaikuttamassa translain sisältöön? Koskiko ”uusi” translaki sinua? Oletko siis transiältäsi jo seniori? (Säävaraus: rankkasateen sattuessa olemme Setan toimistolla os. Pasilanraitio 5, 2. krs.)

25.–29.6. EuroPride Oslossa
www.europride2014.com

28.6. Ämyrock Hämeenlinnassa
Juhlintaa 40-vuotaan Ämyrockin ja Setan kunniaksi yhdenvertaisuuden puolesta!
http://www.amyrock.org/

Heinäkuu

16.-19.7. Åland Pride Maarianhaminassa
https://www.facebook.com/AlandPride

25.–26.7. Jeppis Pride Pietarsaaressa
https://www.facebook.com/jeppispride2014

25.–26.7. Lahden Setan nuorten kesäleiri
https://www.facebook.com/events/227875480753652/

Syyskuu

5.-7.9. Helsingin 29. sarjakuvafestivaali, teemana sateenkaarisarjakuva, Setan juhlavuositapahtuma
http://www.sarjakuvafestivaalit.fi/

8.9. Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland Tampereella Postimuseossa, Setan juhlavuositapahtuma
Näyttely jatkuu 29.3.2015 saakka
http://www.postimuseo.fi/nayttelyt/nayttelytoimintamme/salaisuuksin-suljettu

Lokakuu

24.–26.10. Vinokino Turussa
https://www.facebook.com/Vinokino

Marraskuu

7.-9.11. Vinokino Helsingissä
https://www.facebook.com/Vinokino

18.–23.11. TransHelsinki 2014 Helsingissä
http://transhelsinki.fi/

21.11. Meidän historiamme -juhlavuosiseminaari (Seta ja Transtukipiste) Helsingissä

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design