Setan puheenjohtaja Helsinki Pride-puistojuhlassa: Me emme ole näkymättömiä!

Setan puheenjohtaja Helsinki Pride-puistojuhlassa: Me emme ole näkymättömiä!

Hyvä Pride-kansa,

Tervehdin suurella ilolla teitä! Olemme jälleen kokoontuneet suurella määrällä osoittamaan tukeamme yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta, samalla iloiten ja juhlien itsestämme, toisistamme!

Minun nimeni on Panu Mäenpää ja olen Setan hallituksen puheenjohtaja, tässä takana näette meidän koko hallituksemme.

Hello also to all the athletes who are with us for the Eurogames this week, here in Helsinki! We have had the pleasure of welcoming you to your country, to our capital and to our homes!

Me saimme äsken kulkueellamme käyttää Helsingin keskustan läpi kokoontumisvapautta, oikeutta, joka ei ole itsestään selvää tällä hetkellä edes kaikissa Euroopan maissa. Siinä missä Baltic Pride tänä vuonna Vilnassa oli menestys ja edistysaskel omassa maassaan, tehtiin tämänkaltainen kulkue mahdottomaksi Turkissa, jossa jo toisena vuotena peräkkäin poliisi esti rauhanomaisen mielenilmaisun turkkilaisilta lhbti-aktivisteilta.

Ympäri maailmaa taistellaan siitä oikeudesta, jonka me juuri nyt koemme: me saamme tulla yhteen!

On erittäin tärkeää, että me voimme olettaa ja odottaa, että Suomen ulkopolitiikkaa tehdään kansallisten ihmisoikeuspoliittisten linjausten mukaisesti, ja  Suomi puolustaa lhbti-ihmisten oikeuksia myös muualla.

Siksi Seta vaatii, että Suomi pysyy lujasti niiden maiden joukossa, jotka puolustavat  ihmisoikeuspuolustajia, jotka pyrkivät omissa maissaan turvaamaan kansalaisten yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen kohtelun. Koko Suomen hallituksen varmistettava omalta osaltaan, että ne yhtenäiset ja jakamattomat ihmisoikeudet toteutuvat kaikkien osalta! Aivan kaikkien.

Orlandon tapahtumat olivat meille kaikille herätys siihen, mihin viha voi pahimmillaan johtaa. Räikeä väkivalta tai sen uhka on edelleen läsnä elämissämme. 49 ihmisen hengen vaatineet tapahtumat mielessämme meidän on jatkettava työtä kohti parempaa huomista, huomista, jossa pelko ei ole läsnä.

Vi har ännu mycket arbete kvar att göra förrän mänskliga rättigheter är uppnåeliga för alla, också lhbtiq-människor. Vi måste vara starka och jobba tillsammans för vårt gemensamma mål som är att vi kan garantera jämställdhet och mänskliga rättigheter till alla. Vi kan åstadkomma målet om vi är lika enhetliga som vi är här idag.

Meidän yhtenäinen joukkomme on erittäin moninainen ja välillä me itsekin unohdamme toisemme, miettien tavoitteita vain omasta kapeasta näkökulmastamme. Emme saa kuitenkaan kulkea laput silmillä, vaan meidän tulee ojentaa, omassa joukossamme, käsiä tukemaan toisiamme.

Meidän tulee osoittaa myös toisillemme sitä kunnioitusta, jota vaadimme liikkeemme ulkopuolisilta. Meidän tulee olla itsestään selviä tukijoita toistemme tavoitteille, itsekkyys ei kuulu tapaamme toimia.

Meidän tulee myös antaa niille vähemmistöihimme kuulumattomille ystäville ja liittolaisille, jotka haluavat toimia tavoitteidemme puolesta mahdollisuus liittyvä joukkoomme ja toivottaa heidät tervetulleeksi joukkoomme –  aivan kuten Pride-kulkueessa täällä tänään. Liittolaisemme ovat meille tärkeitä, kaikkialla missä tavoittelemme yhdenvertaisuutta ja itsemääräämisoikeutta.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoi hyvin eilen Eurogamesin ja Setan järjestämässä seminaarissa:

”Nimittely ei ole sananvapautta. Syrjintä ei ole mielipidekysymys. Ennakkoluulot eivät ole vakaumus. Naisviha ei ole vitsi. Meidän on yhdessä vastustettava yrityksiä naamioida toiseuden pelko ja viha yhteiskunnallisen keskustelun aiheeksi. Yhteiskuntana, kansalaisina, tutkijoina ja opettajina, poliitikkoina ja puolueina tai median edustajina meidän on torjuttava syrjivien ilmausten nousu julkiseen keskusteluun.”

Meidän tulee kannustaa kaikkia, aivan kaikkia, liittymään joukkoomme ja tekemään työtä kanssamme, kukin omalla tavallaan.

Setan isoin tavoite lähitulevaisuudessa on translain uudistaminen. Tulemme tulevan syksyn aikana toimimaan itse aktiivisesti asian eteenpäinviemiseksi, yhdessä Trasekin, Ihmisoikeusliiton, Amnestyn ja muiden toimijoiden kesken.

Kaikki apu on kuitenkin tarpeen ja tässä kehotankin nyt jokaista täälläkin olevaa miettimään omaa tapaansa auttaa ja osallistua tämän saavuttamiseksi. Jokaisella ihmisellä, jokaisella sanalla ja teolla me voimme vaikuttaa. Meidän tulee aktiivisesta kaikkien vaatia kansanedustajiltamme toimia niiden ihmisoikeusrikkomusten korjaamiseksi, joita nykyisessä translaissa on. TOIMI NYT, ota yhteyttä, vaikuta!

Meistä kukaan ei varmastikaan halua, että valtio määrää puolestamme ketä me olemme ja siitä tässä asiassa on juurikin syvimmiltään kysymys. Uskon, että jokainen täällä puistossa oleva ihminen haluaa ja ansaitsee mahdollisuuden olla juuri se, joka hän on.

Vår uppgift är att se till att de människor vilkas mänskliga rättigheter den nuvarande translagen kränker, får i framtiden en möjlighet till att bestämma över sin egen kropp och till att bli behandlande med respekt.

Summatakseni lopuksi: minä vaadin, että me pyrimme kunnioitukseen. Kunnioitukseen meitä kohtaan, toisiamme kohtaan, ja kunnioitukseen kaikkia kohtaan, jotka haluavat työskennellä yhtäläisten ja jakamattomien ihmisoikeuksien puolesta.

Vaadin Suomen hallitusta varmistamaan näiden yhtäläisten ja jakamattomien ihmisoikeuksien toteutumisen Suomessa ja työskentelemään aktiivisesti, että ne toteutuvat myös muualla maailmassa.

Jokainen meistä on tärkeässä asemassa siinä, että emme jää hiljaisesti seuraamaan vierestä epäarvoisen kohtelun toteutumista ja vihapuheen lisääntymistä. Jokainen meistä on vastuussa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta: teoissamme, puheissamme ja tavassamme vaikuttaa demokratian avulla ja sen puolesta. Paras tapa vaikuttaa juuri nyt on liittyä HeSetan jäseneksi täällä puistossa tänään ja tukea tätä tärkeää työtä, jota he ovat tämänkin hetken eteen tehneet.

Katsokaa nyt ympärillenne: me olemme monta. Meitä on täällä tänään kymmeniä tuhansia, Suomessa satoja tuhansia, maailmassa miljoonia ja miljoonia!

ME EMME OLE NÄKYMÄTTÖMIÄ!

 

Panu Mäenpää, puheenjohtaja

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design