Setan perustamisesta kuluneeksi 40 vuotta

Setan perustamisesta kuluneeksi 40 vuotta

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö Setan (ent. Seksuaalinen tasavertaisuus Seta) perustamispäivästä tulee torstaina 29.5. kuluneeksi 40 vuotta. Setan juhlavuotta vietetään koko vuoden ajan monipuolisissa tapahtumissa, joita järjestetään yhteistyössä Setan jäsenjärjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Seta perustettiin 40 vuotta sitten, kun homoseksuaaliset teot oli poistettu Suomen rikoslaista hetkeä aiemmin. Yhdistyksen tavoitteena oli yhdenvertaisuuden toteutuminen seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta kaikilla yhteiskunnan tasoilla: mahdollisuus parisuhteiden virallistamiseen ja mahdollisuus vanhemmuuteen.

”Tavoitteena oli tehdä homoseksuaalisuudesta luonteva osa ihmisten arkea ja yhteiskuntaa. Ajattelimme toiveikkaasti, että Seta voisi näin tehdä itsestään tarpeettoman”, kertoo Setan perustajajäsen Jussi Nissinen.

Seta perusti Transtukipisteen 20 vuotta sitten tukemaan transihmisiä ja heidän lähipiiriään sekä levittämään tietoa sukupuolen moninaisuudesta Suomessa.

Nykyään Transtukipisteellä on kolme työntekijää, 1600 vuosittaista asiakaskontaktia ja kahdeksan vertaisryhmää, joista esimerkiksi yhteisölliset kahvi-illat järjestetään 50 iltana vuodessa. Transtukipiste järjestää yhteistyössä muiden tahojen kanssa vuosittain valtakunnallisia yhteisötapahtumia, kuten Voimavaraleirin ja TransHelsingin.

Monet Setan tavoitteista ovat 40 vuoden aikana liikahtaneet eteenpäin hyvinkin paljon, mutta  toiset tavoitteet näyttävät olevan vielä kaukana horisontissa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestöjen ja ihmisoikeuspuolustajien näkyvyys ja vaikutusmahdollisuudet ovat kasvaneet sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus ovat yhä luontevammin esillä suomalaisessa yhteiskunnassa.

”Paljon on vielä tehtävää ennen kuin jokaisella on kaikkialla maailmassa oikeus elää yhdenvertaisesti ja turvassa omana itsenään. Istuvalla hallituksella on Suomessa avaimet käsissään korjata monta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevaa epäkohtaa. Translain korjaaminen ja tasa-arvoinen avioliittolaki olisivat hieno syntymäpäivälahja eduskunnalta”, sanoo Setan varapuheenjohtaja Katriina Rosavaara.

Setan ja Transtukipisteen lisäksi juhlavuottaan viettävät hlbti-yhteisössä myös jäsenjärjestöt Mummolaakso (20 vuotta) ja Regnbågsankan (10 vuotta) sekä yhteistyökumppani ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö Trasek (30 vuotta).

Lisätietoa Setasta ja järjestön historiasta:

 • Aktiivinen ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö
 • Perustettu 1974
 • 21 jäsenjärjestöä eri puolilla maata
 • Satoja aktiiveja ja tuhansia jäseniä
 • 17 kannatusjäsenjärjestöä
 • Setan osana toimii Transtukipiste
 • Toimisto sijaitsee Pasilassa Helsingissä ja siellä työskentelee 9 henkilöä
 • Tapahtumia muun muassa Helsinki Pride, TransHelsinki, Vinokinot
 • Jäsen kansainvälisissä hlbti-järjestöissä (ILGA-Eurooppa, IGLYO ja Transgender Europe)
 • Jäsen kotimaisissa järjestöissä (RAY, Sosiaalialan työnantajat, Allianssi, Soste, Työväen museoyhdistys, KSL ja Väestöliitto)
 • Jäsenenä mm: kansainvälinen ihmisoikeusasioiden neuvottelukunta (IONK), kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta, valtion nuorisoasian neuvottelukunta, syrjinnän seurantaryhmä, tasa-arvoasiain neuvottelukunta

Setan ja hlbti-yhteisön historiaa Suomessa:
http://seta.fi/historia/

Keskustelua hlbti-ihmisistä Suomessa vuosien varrella Ylen Elävässä arkistossa:
http://yle.fi/elavaarkisto/haku/#/toimituksen%20koostama/Sensuurista%20avoimuuteen%20%E2%80%93%20seksuaali-%20ja%20sukupuoliv%C3%A4hemmist%C3%B6t%20mediassa

Pro gradu -tutkielma: Asiallisen tiedon antaja – Seksuaalinen tasavertaisuus 1974–1981, Anssi Pirttijärvi 2011
http://www.finnqueer.net/pdf/Asiallisen_tiedon_antaja.pdf

Setan juhlavuoden tapahtumat:
http://seta.fi/juhlavuosi2014/

Setan entiset puheenjohtajat ja pääsihteerit sekä järjestön jakaman Asiallisen tiedon omena-palkinnon saajat Wikipediassa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Seta

Kuva: Vapautuspäivät 1980 Helsingissä. Setan arkisto.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design