Setan nuoret: Dirty River Roller Derby esimerkillisesti sateenkaarinuoret huomioiva harrastusyhteisö

Setan nuoret: Dirty River Roller Derby esimerkillisesti sateenkaarinuoret huomioiva harrastusyhteisö

Setan nuorisotoimikunta järjesti toukokuussa Aidosti avoin – Hyvä harrastus sateenkaarinuorelle! -kampanjan, jonka tarkoituksena oli herättää keskustelua ja lisätä tietoisuutta tavoista, joilla harrastusyhteisöistä voidaan tehdä aidosti avoimia myös sateenkaarinuorille.

Kampanjassa sateenkaarinuoria pyydettiin ilmiantamaan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden hyvin huomioivia harrastusyhteisöjä. ja saamiensa lukuisten ehdotusten pohjalta nuorisotoimikunta päätti myöntää Aidosti avoin -tunnustuksen Dirty River Roller Derby -urheiluseuralle.

Dirty River Roller Derby on vuonna 2010 perustettu turkulainen roller derby -seura, ja se on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille roller derbyn pelaajille. Roller derby on rullaluistinten päällä pelattava joukkueurheilulaji, jota kuvaavia piirteitä ovat nopeatempoisuus ja strategisuus.

Dirty River Roller Derby täyttää erinomaisesti nuorisotoimikunnan Aidosti avoin -kampanjassa esille nostamat kriteerit. Seura on perustamisestaan lähtien pitänyt keskeisinä arvoinaan homo- ja transfobian sekä rasismin vastaisuutta.

”Heti alussa kerrottiin, että DRRD:ssä ei sukupuoliteta ja käytetään sukupuolineutraaleja nimityksiä muista”, Dirty River Roller Derbyn jäsen Auri Raittola kertoo.

Syrjintään puututaan nopeasti, ja seuralla on neutraali sovitteluryhmä, jonka puoleen on mahdollista kääntyä, jos syrjintätilanteen sopiminen on hankalaa.

”Dirty River Roller Derbyssä parasta on se, miten seura kasaa yhteen erilaisia ihmisiä, jotka ovat kuitenkin jotenkin samanlaisia ja pelaavat hyvin yhteen”, Dirty River Roller Derbyyn kuuluva Katri Kankare kehuu.

”DRRD:än on tosi helppoa lähteä mukaan, sillä meillä saa olla ihan, millainen haluaa olla”, Katri Kankare tiivistää.

Auri Raittola ja Katri Kankare kannustavat muita harrastuksen järjestäjiä sysäämään ennakkoluulot sivuun. He vinkkaavat myös, että sukupuolineutraalin kielen käyttäminen ja hetero- tai sukupuolioletusten välttäminen ovat olennaisia käytäntöjä turvallisessa ja yhdenvertaisessa harrastusyhteisössä.

”Ottakaa ihmiset ihmisinä!” Katri Kankare neuvoo harrastusten järjestäjiä.

Lisätietoja:

Kuva on otettu tunnustuksen luovutuksen yhteydessä. Kuvassa on vasemmalta oikealle Dirty River Roller Derbyn Auri Raittola, Dirty River Roller Derbyn Katri Kankare ja Setan nuorisotoimikunnan jäsen Minna Laukkanen.

Setan nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Lili Pakalén lili.pakalen@gmail.com
Setan nuorisotoimikunnan Facebook-sivut https://www.facebook.com/setannuoret
Setan nuorisotoimikunta Instagramissa: @setanuoret

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design