Seta uudistaa poliittisen ohjelmansa

Seta uudistaa poliittisen ohjelmansa

Varapuheenjohtaja Elina Laavi avaa blogissa tänä vuonna toteutettavaa poliittisen strategian uudistamista. Mukaan kutsutaan kaikki kiinnostuneet!

Setan hallitus käynnisti poliittisen strategian uudistustyön. Tavoitteena on päivittää poliittinen ohjelma ja suunnata Setan tavoitteet tuleviin vaaleihin.

Nyt Seta haluaa kuulla mielipiteesi siitä, mitkä asiat ovat vaikuttamistyössämme kaikkein kiireellisimpiä. Tätä varten on avattu nettikysely:
https://my. surveypal. com/Setan%20strategiakysely

Viime aikoina tavoitteistamme ylivoimaisesti eniten huomiota on saanut avioliittolain uudistus yleiseksi ja syrjimättömäksi. Nykyrakenteissa elää kahden kerroksen kansalaisia eikä valinnanvapaus toteudu. Suomi on jäänyt jälkeen kansainvälisestä kehityksestä seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisuudessa, mikä antaa kuvan Suomesta peruuttavana eikä eteenpäin menevänä maana.

Myös sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeudet odottavat toteutumistaan. On kummallista, että toisten ihmisoikeudet ovat toisten omantunnonkysymyksiä. Tai vielä kummallisempaa: toisten henkilökohtainen vakaumus määrittäisi toistenkin elämäntapaa.

Suomessa yleiset asenteet ovat muuttuneet aiempaa suopeammiksi Setan tavoitteita kohtaan, mutta myös kategorinen homojen ja transihmisten vastustaminen on ärhäköitynyt. Meillä on lisäksi aivan uudenlainen poliittinen ryhmä eduskunnassa, jonka edistyksellisimmätkään voimat eivät voi ”kuin rajoitetusti toimia sydäntänsä kuunnellen”, kuten eräs kansanedustaja kertoo blogissaan.

Uskon, että Setaan luotetaan siinäkin mielessä, että näytämme suuntaa ihmisoikeuksien määrittelyssä ja siinä, millainen on hyvä yhteiskunta. Toivon, että poliittisen strategian uudistusprosessin myötä meillä on selvät pelimerkit, miten Suomi muuttuu sellaiseksi maaksi, jossa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus tunnustetaan ja jossa heterokin voi olla ylpeä suomalaisesta tasa-arvosta. Tällöin lapsesta ei toivota ensisijaisesti heteroa, vaan seksuaalisella suuntautumisella ei ole latautunutta merkitystä, ja jokainen lapsi saa syntymälahjakseen yhteisön hyväksynnän ja vapauden olla oma itsensä sukupuolen kokemusta ja ilmaisua rajaamatta.

Ihmisoikeudet ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema Suomessa eivät ole vain jonkin vähemmistön asia, vaan vastuu ihmisoikeuksista kuuluu jokaiselle.

Tähän työhön kutsun Sinut mukaan. Setan sivuilla on avattu kysely, johon toivon Sinun vastaavan. Ensimmäiset ajatukset riittävät. Työryhmämme koostaa vastaukset ja käyttää niitä pohjana, kun uutta ohjelmaa kirjoitetaan.

Suloisella tavalla erään keskustelun tuoksinassa kuulin toteamuksen, että heteroidenkin pitäisi ilmaista loukkaantumisensa niin umpiperäisistä näkemyksistä kuin mitä tässä maassa toisinaan saa homojen ja transihmisten ihmisarvosta kuulla. Tuntui hyvältä tietää, ettei ole yksin.

Elina Laavi

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design