Seta tyytyväinen hovioikeuden Kai Telanne -päätökseen: ”Tämä rohkaisee muitakin”

Hovioikeuden mukaan Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen irtisanominen johtui hänen seksuaalisesta suuntautumisestaan.

Seta ry:n tiedote 28.1.2013

Seta on erittäin ilahtunut Helsingin hovioikeuden ratkaisusta, jossa Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne tuomittiin työsyrjinnästä. Oikeuden päätös osaltaan vahvistaa, että työtehtäviin liittymättömiä yksityisyyden piiriin kuuluvia asioita ei tarvitse kertoa työnantajalle.

Seta toivoo, että Telanteen saama tuomio rohkaisee työsyrjintää kokeneita kertomaan syrjinnästä työpaikan luottamushenkilöille ja työsuojeluviranomaisille. Kynnys avun hakemiseen madaltuisi, jos Suomeen perustettaisiin yhdenvertaisuusvaltuutettu, jolla olisi valtuudet puuttua työelämän syrjintätapauksiin.

”Seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvaa syrjintää esiintyy työelämässä paljon, mutta aina tapauksia ei uskalleta viedä eteenpäin. Ongelmana on myös, ettei työpaikoilla aina tiedetä, miten tilanteissa tulisi toimia. On tärkeää ja rohkeaa, että Johanna Korhonen vei aikoinaan asian eteenpäin. Tämä ennakkotapaus toivottavasti selkeyttää linjaa ja rohkaisee muitakin vastaavissa tilanteissa olevia”, Setan vuoden vaihteessa aloittanut uusi puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi sanoo.

”Syrjinnän pelko ja koettu syrjintä vaikuttavat suoraan hyvinvointiin, työssä jaksamiseen ja työkykyyn, joten on myös työnantajien etu ehkäistä syrjintää ja edistää moninaisuutta arvostavaa ilmapiiriä”, Hippi jatkaa.

”Työelämän yhdenvertaisuutta pitää edistää myös ennaltaehkäisevästi nykyistä vahvemmin esimerkiksi työpaikkojen yhdenvertaisuussuunnittelulla.”

Seta toivoo lisäksi järjestöille kanneoikeutta syrjintätapauksissa. Yhdenvertaisuuslakia uudistetaan parhaillaan oikeusministeriössä.

Lisätiedot:
Juha-Pekka Hippi, puheenjohtaja, Seta ry
p. 050 337 5616

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design