Seta tyytyväinen hovioikeuden Alma Media -päätöksestä: Työsyrjintään uskallettava puuttua

LEHDISTÖTIEDOTE 18.3.2010

Seta on erittäin ilahtunut Helsingin hovioikeuden päätöksestä Johanna Korhosen ja Alma Median kiistassa. Järjestö toivoo Johanna Korhosen saaman myönteisen päätöksen rohkaisevan muita työsyrjintää kokeneita tuomaan esiin omia tapauksiaan ja hakemaan niihin ratkaisua.

Alma Median saama tuomio osoittaa, että työsyrjintä on yksiselitteisesti kiellettyä ja että työnantaja ei saa rekrytointitilanteessa kysyä työntekijän perhesuhteista. Työnhakijoilla tulee olla täysi varmuus siitä, että työtehtäviin liittymättömiä, yksityisyyden piiriin kuuluvia asioita ei tarvitse kertoa työnantajalle. Tämä on erityisen merkittävää silloin, kun työnhakija on alttiina joutua syrjinnän kohteeksi kyseisten seikkojen vuoksi.

”Korhosen syrjintätapauksen myötä seksuaalivähemmistöihin kohdistuva työsyrjintä Suomessa nousi otsikoihin ja laajempaan keskusteluun oikeastaan ensimmäistä kertaa. Tämä kaikki tulee todennäköisesti vaikuttamaan suomalaiseen työelämään hyvin positiivisesti”, Setan puheenjohtaja Outi Hannula sanoo. ”Tuomioistuimen päätös osoittaa, että lain takaama syrjintäsuoja voi toimia myös tosielämässä, vaikkakin tällä kertaa vasta hovioikeuskierroksen ja asianosaisille kohtuuttoman raskaan pyörityksen jälkeen. Jatkossakaan ei tarvitse kehottaa ihmisiä ottamaan nauhuria kainaloon mukaan aina, kun keskustelee työnantajan kanssa!”, Hannula toteaa.

Suuri osa seksuaalisen suuntautumiseen liittyvästä työsyrjinnästä Suomessa jää yhä edelleen pimentoon. ”Korhosen tapaus on vain jäävuoren huippu. Vaatii huomattavaa rohkeutta tuoda oma syrjintäkokemus esiin ja lähteä peräämään oikeutta. Syrjinnän näyttäminen toteen voi olla vaikeaa eivätkä syrjintää kokeneet aina luota mahdollisuuksiinsa saada oikeutta. Monet pelkäävät myös tuoda julkisuuteen omaan yksityiselämäänsä liittyviä asioita syrjinnän pelossa”, Hannula jatkaa.

Työsyrjinnän yksi keskeinen muoto on syrjintä rekrytoinnissa. Täysin pätevät henkilöt eivät saa kykyjään vastaavaa työtä sellaisten ennakkoluulojen vuoksi, jotka kohdistuvat ryhmään, johon he kuuluvat. Työsyrjintä on yksilön kannalta satuttava kokemus ja se vähentää hänen mahdollisuuksiaan työllistyä. Työsyrjintä on myös yksi syrjäytymiskehityksen avaintekijöistä.

Korhonen voitti irtisanomistaan Alma Mediasta koskevan oikeusjutun Helsingin hovioikeudessa. Alma Media irtisanoi Lapin Kansan päätoimittajaksi nimitetyn Korhosen ennen kuin hän ehti aloittaa tehtävässä. Alma Media vetosi syntyneeseen luottamuspulaan ja syytti Korhosta valehtelusta.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design