Seta pitää historiallisen puheenvuoron YK:ssa

Tänään keskiviikkona 19.9. Suomen ihmisoikeustilannetta käsitellään YK:n ihmisoikeusneuvostossa Genevessä. Myös kansalaisjärjestöt saavat puheenvuoron. Seta pitää ensimmäistä kertaa puheen ihmisoikeusneuvostossa. Setan kannanoton esittää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kattojärjestö ILGA-Europe. Keskustelu lähetetään suorana verkossa Setan tietojen mukaan klo 18-19 Suomen aikaa.

Seta vaatii Suomelta toimia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. Seta nostaa puheessaan esiin muun muassa sukupuoltaan korjaavien lisääntymiskyvyttömyyspakon, intersukupuolisten lasten tarpeettomat leikkaukset, sateenkaariperheiden lasten eriarvoisen kohtelun ja transihmisten syrjäytymisen työelämästä. Setan mukaan edistystä on tapahtunut, mutta jäljellä on suuria haasteita.

UPR-menettelyssä (Universal Periodic Review eli yleismaailmallinen määräaikaisarviointi) jokaisen YK:n jäsenmaan ihmisoikeustilannetta arvioidaan neljän vuoden välein. Tänä vuonna on Suomen vuoro. Arviointi alkoi kansalaisjärjestöjen lausunnoilla viime syksynä ja jatkui keväällä Suomen virallisella raportilla ja 23.5. ihmisoikeusneuvoston ensimmäisellä keskustelulla, jossa YK:n jäsenmaat antoivat Suomelle suosituksia. Islanti kehotti Suomea uudistamaan lainsäädäntöään ja hallintoaan seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin kohdistuvan syrjinnän kitkemiseksi (suositus 90.8).

19.9. illalla Suomi vastaa saamiinsa suosituksiin ihmisoikeusneuvostossa. Suomen englanninkielinen vastaus on luettavissa ulkoministeriön verkkosivuilla: http://formin.finland.fi/ihmisoikeudet/UPR

Keskustelun lopulla puheenvuoroja pitävät kansalaisjärjestöt. Seta pitää puheenvuoron kattojärjestönsä ILGA-Euroopan suulla, koska ihmisoikeusneuvostossa voivat puhua vain virallisen tarkkailija-aseman saaneet järjestöt. Puheevuoron pitää Nori Spauwen Hollannista. Keskustelua voi seurata suorana täällä.

Lue lisää UPR:stä Ulkoministeriön sivuilta.

Lisätiedot: Aija Salo, pääsihteeri, Seta ry p. 050 309 8108, paasihteeri[at]seta.fi

PÄIVITETTY KLO 14:35

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design