Seta pelkää työsyrjinnälle alttiin ilmapiirin leviävän

Seta hämmästelee Helsingin käräjäoikeuden päätöstä Johanna Korhosen ja Alma Median kiistassa. Seksuaalinen tasavertaisuus Seta ry pelkää Johanna Korhosen saaman hylkäävän päätöksen vaikeuttavan työsyrjinnän esille saamista Suomessa.

Korhonen on hävinnyt Alma Medialle irtisanomistaan koskevan oikeusjutun Helsingin käräjäoikeudessa. Alma Media irtisanoi Lapin Kansan päätoimittajaksi nimitetyn Korhosen ennen kuin hän ehti aloittaa tehtävässä. Alma Media vetosi syntyneeseen luottamuspulaan ja syytti Korhosta valehtelusta. Pahimmillaan Alma Median saama vapauttava tuomio tullaan tulkitsemaan yksityisyyden suojaa kaventavana.

Seta on erittäin huolestunut siitä käsityksestä, että työhaastattelussa saisi esittää perhesuhteisiin liittyviä kysymyksiä ja että niihin annettuja vastauksia voitaisiin pitää ratkaisevana tekijänä työhönotossa. Työnhakijoilla tulee olla täysi varmuus siitä, että työtehtäviin liittymättömiä, yksityisyyden piiriin kuuluvia asioita ei tarvitse kertoa työnantajalle. Tämä on erityisen merkittävää silloin, kun työnhakija on alttiina joutua syrjinnän kohteeksi kyseisten seikkojen vuoksi. Samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa elävälle työnhakijalle yksityisyyden suojan kaventaminen merkitsisi, että hänen olisi itse tuotava yksityiselämästään esiin seikkoja, jotka altistavat hänet työsyrjinnälle.

”Vaatii huomattavaa rohkeutta tuoda oma syrjintäkokemus esiin ja lähteä peräämään oikeutta asiassaan. Syrjinnän näyttäminen toteen voi olla hyvin vaikeaa. Niinpä suuri osa seksuaalisen suuntautumiseen liittyvästä työsyrjinnästä Suomessa jää pimentoon, sillä syrjintää kokeneet eivät usko mahdollisuuksiinsa ja toisaalta pelkäävät tuoda julkisuuteen omaan yksityiselämäänsä liittyviä asioita”, Setan puheenjohtaja Outi Hannula sanoo. ”Vaikutukset suomalaiseen työelämään voivat olla todella negatiivisia, vaarana on että astumme aimo harppauksen taaksepäin yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden tiellä”, Hannula jatkaa.

Työsyrjinnän yksi keskeinen muoto on syrjintä rekrytoinnissa. Täysin pätevät henkilöt eivät saa kykyjään vastaavaa työtä sellaisten ennakkoluulojen vuoksi, jotka kohdistuvat ryhmään, johon he kuuluvat.

Työsyrjintä on yksilön kannalta satuttava kokemus ja se vähentää hänen mahdollisuuksiaan työllistyä. Työsyrjintä on myös yksi syrjäytymiskehityksen avaintekijöistä.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design