Seta palkitsi Sofi Oksasen

Seta ry on palkinnut perinteisellä Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinnolla kirjailija Sofi Oksasen. Seta ry:n puheenjohtaja Outi Hannula luovutti tunnustuspalkinnon Helsinki Priden puistojuhlassa Hakasalmen puistossa lauantaina 27.6. iltapäivällä.

Oksanen on kirjailijana ja kolumnistina nostanut esiin seksuaalivähemmistöjen asemaa Suomen lähialueilla, Baltiassa ja Venäjällä. Väkivaltaiset hyökkäykset esimerkiksi Moskovan ja Baltian pride-tapahtumia kohtaan kuvastavat Virossa ja Venäjällä kukoistavaa sallivaa asennetta homovihamielisyyttä kohtaan. Viranomaisten julkiset kannanotot, joissa homoseksuaalisuutta verrataan syöpään tai leimataan ulkomailta tulleeksi vitsaukseksi, kulkevat käsi kädessä puutteellisen lainsäädännön kanssa. Seta pitää erittäin tärkeänä keskustelun avaamista näistä teemoista – Suomi ei voi ummistaa silmiään lähialueillamme tapahtuvilta ihmisoikeusrikkomuksilta. Suomen hallituksen mutta myös muiden toimijoiden tulee aktiivisesti pitää yllä keskustelua seksuaalivähemmistöjen perusoikeuksista EU:n jäsenmaissa ja muualla maailmassa. Yhdessä Imbi Pajun kanssa toimittamassa artikkelikokoelmassa Viron lähihistoriasta (Kaiken takana on pelko. Kuinka Viro menetti historiansa ja miten se saadaan takaisin, 2009) Oksanen käsittelee seksuaalivähemmistöihin kohdistuvien asenteiden hidasta muutosta neuvostoajoista nykypäivään.

Seta on jakanut myös perinteisen Kunniarotta-maininnan. Tänä vuonna antipalkintona tunnettu maininta jaettiin Instrumentariumille sen televisiomainoksesta, jossa likinäköinen heteromies ajautuu vahingossa homobaariin ja joutuu lähentelyjen kohteeksi. Heteromiesten homoseksuaalisuuden pelolla vitsaileminen osoittaa Setan mielestä arvostelukyvyn pettämistä. Vähemmistöihin kohdistuvat asenteet pysyvät pitkään ja ne muuttuvat hitaasti. Negatiivisia asenteita pidetään yllä muun muassa huumorin kautta – usein huumori ei ole pohjimmiltaan viatonta. Jos mainostaja haluaa tavoitella laajaa asiakaskuntaa, sen kannattaisi ottaa mainonnassaan huomioon, ettei syrjinnälle alttiita ryhmiä kannata loukata huomion herättämiseksi.

Helsinki Pride-viikon järjestää Seta ry:n suurin jäsenyhdistys Helsingin seudun Seta ry.

Seta jakaa vuosittain Asiallisen tiedon omenan taholle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa. Kunniarotta-moitteet jaetaan taholle, joka on esittänyt syrjiviä mielipiteitä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöistä tai harjoittanut syrjintää.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design