Seta kuultavana intersukupuolisuudesta ETENE:ssä

Seta kuultavana intersukupuolisuudesta ETENE:ssä

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo ja Transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska olivat kuultavana intersukupuolisten hoitokäytännöistä valtakunnallisessa sosiaali- ja terveysalan eettisessä neuvottelukunnassa (ETENE) tammikuun lopulla.

Intersukupuoliset ovat ihmisiä, joiden keholliset piirteet eivät ole yksiselitteisesti mies- tai naistyypillisiä. Suomessa vauvojen epätyypillisiä sukuelimiä leikataan kosmeettisin perustein.

”Nostimme esiin sen, että intersukupuolisilla lapsilla, nuorilla ja aikuisilla tulee olla itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa. Jokaisella tulee olla oikeus omanlaiseen kehitykseensä ja siihen, että hänen sukupuoli-identiteettiään ja toiveitaan kunnioitetaan lääketieteellisessä hoidossa”, Maarit Huuska kertoo.

Huuskan mukaan lapsilla on erilaisia kasvupolkuja sukupuoleen. Identiteetit sekä toiveet kehollisuuden ja seksuaalisuuden suhteen vaihtelevat ja siksi pienten lasten kosmeettinen kirurgia sukupuolipiirteiden saattamiseksi sukupuolinormeja vastaamaan tulisi kieltää.

”Ennen kaikkea tarvitaan voimauttavaa tukea vanhemmille ja lapsille ja intersukupuolisuutta normalisoivaa tietoa kaikille.”

Aihe nousi ETENE:en erityisesti Lapsiasianvaltuutetun perustaman HLBTI ja lapset -työryhmän kautta. Työryhmässä Setaa edustava Huuska pitää lapsiasiavaltuutetun aktiivista toimintaa intersukupuolisen tilan kanssa syntyneiden lasten oikeuksien puolustajana erittäin merkittävänä.

”Toivomme, että tulevaisuudessa intersukupuolisen tilan kanssa syntyneitä lapsia kunnioitetaan siten, että heille kerrotaan avoimesti ja myönteisesti heidän kehityksestään ja heidän annetaan itse löytää oma sukupuolensa. Olisi myös hienoa jos asia jaettaisiin entistä avoimemmin lähipiirin ja sisarusten kanssa.”

HS:n juttu intersukupuolisuudesta > http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1451280786670
Lisätietoa aiheesta > http://intersukupuolisuus.fi/

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design