Seta julkaisee normeihin pureutuvan Normipyöritys-menetelmän

Seta julkaisee normeihin pureutuvan Normipyöritys-menetelmän

Setan kutsuu Mediataitoviikolla 2018 nuoria ja aikuisia lukemaan mediatekstejä normitietoisesti ja huomaamaan erityisesti sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, perheitä ja ihmissuhteita koskevia normeja.

”Media muokkaa päivittäin sitä, mitä pidetään normaalina, tavallisena tai toivottavana. Normit eli käsitykset siitä, millaisia ihmiset ovat ja millaisia heidän tulisi olla, jättävät näkymättömiin monenlaisia identiteettejä ja kokemuksia. On tärkeää oppia tunnistamaan, milloin media vallankäyttäjänä luo ja ylläpitää haitallisia ja näkymättömyyttä tuottavia normeja”, kuvailee Setan nuorisotyön koordinaattori Heta Hölttä.

Mediataitoviikon maanantaina 5.2. klo 17-19 järjestetään Helsingissä Kirjasto 10:ssä paneelikeskustelu hetero- ja sukupuolinormatiivisuudesta mediassa. Keskustelemassa yleisölle avoimessa paneelissa ovat tubettaja Henkka Remes, Allianssin puheenjohtaja Elisa Gebhard sekä Seta-aktiivi ja opiskelija Miska Karhu. Tapahtuma lähetetän myös livenä verkossa.

”Olemme kaikki jollain tavalla normipyörityksen kohteena. Ajatus, että on vain tietyntyyppisistä naisia tai miehiä, johtaa ulossulkemiseen ja syrjintään. Heteronormin mukaan ihmiset oletetaan heteroiksi ja muulla tavalla suuntautuneet joutuvat jatkuvasti tulemaan kaapista”, paneelikeskusteluvetävä Hölttä kertoo.

Paneelikeskustelun ohessa panelistit käyttävät Normipyöritys-menetelmää. Normipyöritys-menetelmä tajoaa nuoriso- ja opiskeluryhmille tavan käsitellä sukupuoli- ja heteronormatiivisuutta mediassa, oppikirjoissa ja muussa viestinnässä. Normipyöritys-lauta lainaa ideansa pullonpyörityksestä. Setan kokoama oheismateriaalia sisältää kiinnostavaa pohdittavaa sekä nuorille että aikuisille.

Normipyöritys-lauta ja oheismateriaali on jaossa Educa-messuilla 26.-27.1. ja se on vapaasti tulostettavissa ja hyödynnettävissä epäkaupallisessa toiminnassa.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design