Seta ja Trasek ovat järkyttyneitä piispa Huotarin toimista: Sukupuoltaan korjaavalla kirkkoherralla on oikeus jatkaa työssään

Seksuaalinen tasavertaisuus – Seta ry ja Potilasyhdistys Trasek ry ottavat kantaa Mikkelin hiippakunnan Imatran seurakunnan kirkkoherran sukupuolenkorjauksesta syntyneeseen keskusteluun. Seta ja Trasek muistuttavat, että kirkkoherran irtisanominen sukupuolenkorjauksen perusteella olisi lain vastainen toimi. Järjestöjen näkemyksen mukaan Mikkelin hiippakunnan kohdalla on kyse sellaisen painostavan ilmapiirin luomisesta, joka voi ajaa ihmisen irtisanoutumaan. ”Tällainen toiminta on epäeettistä. Työnantajan tulisi tukea työntekijän hyvinvointia eikä toimia sitä vastaan”, toteaa Setan vt. pääsihteeri Johanna Pakkanen.

Mikkelin hiippakunnan piispa Voitto Huotari on pyytänyt hiippakuntansa alueella toimivaa kirkkoherraa pohtimaan aktiivisesti, jääkö seurakunnan palvelukseen, koska hän on hakeutumassa sukupuolenkorjaukseen.

Savon Sanomien haastattelussa 10.11. piispa väittää, ettei hän ole painostanut työntekijää, mutta sanoo, ettei näe sukupuolensa korjanneelle mahdollisuutta jatkaa papin tehtävien hoitamista. Piispa epäilee myös, löytyykö kirkon piiristä mitään työtä, jossa sukupuolenkorjauksen läpikäynyt työntekijä voisi olla seurakuntalaisten kanssa tekemisissä. Piispa perustelee näkemyksiään asian outoudella.

Setan ja Trasekin mukaan piispa Huotari aliarvioi moniarvoisessa suomalaisessa yhteiskunnassa elävien tavallisten suomalaisten kyvyn kohdata erilaisuutta. Lisäksi joidenkin henkilöiden kokema ahdistus tai hämmennys erilaisuuden edessä ei ole millään lailla hyväksyttävä syy syrjinnän harjoittamiselle.

Seta ja Trasek muistuttavat, että eettisten perusteiden huomioimista voi odottaa erityisesti Suomen evankelis-luterilaiselta kirkolta, joka usein esiintyy näiden kysymysten asiantuntijatahona. Lisäksi järjestöt vaativat, että valtionkirkko noudattaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakeja.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design