Seta ja Dreamwear Club iloitsevat: transvestiittien sairausleiman poisto lisää yhdenvertaisuutta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päättänyt, että transvestisuutta ei enää luokitella Suomessa mielenterveyden häiriöksi. Seta ry transvestiittijärjestö Dreamwear Club (DWC) iloitsevat siitä, että Suomi näin liittyy Ruotsin, Norjan ja Tanskan joukkoon edelläkävijänä transvestiittien aseman ja hyvinvoinnin parantamisessa. Transvestiitti on mies tai nainen, jolla on mahdollisuus sisäisesti eläytyä kumpaankin sukupuoleen ja tarve ilmentää naisellista ja miehistä puolta itsessään vaihdellen. Transvestiitteja arvioidaan olevan Suomessa noin 50 000.

DWC ja Seta tekivät viime vuonna aloitteen tautiluokituksen uudistamisesta. Järjestöt edistivät tavoitetta yhteistyössä mm. Suomen Seksologisen Seuran ja Sexpo-säätiön kanssa. Uudistamista ehdotettiin, jotta sairausluokitus kunnioittaisi ihmisoikeuksia ja vastaisi uusinta tutkimustietoa.

”Perusteeton sairausluokitus on osaltaan ylläpitänyt transvestiittien ja heidän läheistensä leimaamista ja syrjintää, jotka vaikuttavat kielteisesti ihmisten terveyteen ja elämälaatuun”, sanoo Setan puheenjohtaja Outi Hannula. Hän toivoo, että sairausleiman poisto edistää transvestisuuden hyväksymistä sukupuolen ilmaisun moninaisuuden muotona. ”Transvestisuus ei ole sairaus eikä häiriö, vaan ominaisuus, jolle on luonnollista molempien sukupuolten kokemisen kirjo. Oikeus ilmaista omaa sukupuoltaan haluamallaan tavalla kuuluu kaikille”, toteaa Dreamwear Clubin puheenjohtaja Minna-Maaria Lax.

Päätös koskee kansainvälisen tautiluokitusjärjestelmän (ICD) kansallista painosta, johon tehtiin nyt kansallinen poikkeus. Vielä THL:n nyt tekemien muutosten jälkeenkin sairausluokitukseen jää sellaisia sukupuolen moninaisuuteen liittyviä diagnooseja, joiden luokittelu mielenterveyden häiriöiksi on perusteetonta. Järjestöt ovat ehdottaneet THL:lle näiden diagnoosien uudistamista. Järjestöt toivovat, että Suomessa laaditaan tulevaisuudessa myös toimintasuositukset, joiden tavoitteena on hyvä hoito kaikille sukupuoliristiriitaa kokeville ja riittävä tuki erityisesti lapsille ja nuorille.

Järjestöjen kirjelmä THL:lle lokakuulta 2010 löytyy Setan sivuilta täältä: http://www.seta.fi/doc/uutiset-kohtaan/101015_Esitys_ICD-luokituksen_muutamiseksi.pdf

Lisätietoa transvestisuudesta:

http://www.transtukipiste.fi/index.php?k=17334

http://www.dreamwearclub.net/

Seta ry on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voivat elää yhdenvertaisina kansalaisina osana suomalaista yhteiskuntaa riippumatta seksuaalisesta suuntautumisestaan, sukupuoli-identiteetistään tai sukupuolen ilmaisustaan. Setan yhteydessä toimiva Transtukipiste tarjoaa ja kehittää psykososiaalisia tukipalveluja muun muassa transihmisille ja heidän perheenjäsenilleen. Setalla on 20 jäsenjärjestöä.

Dreamwear Club ry (DWC) on Setan jäsenjärjestö, joka kokoaa ja jakaa tietoa transvestisuudesta, auttaa ja tukee transvestiitteja ja heidän läheisiään ja puuttuu heihin kohdistuvaan syrjintään.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design