Seta HSL:lle: Sukupuolen moninaisuus huomioitava myös matkakorteissa

Seta HSL:lle: Sukupuolen moninaisuus huomioitava myös matkakorteissa

Helsingin Seudun Liikenne HSL on saanut bloggari Henry Harjusolan tapauksen johdosta palautetta, joissa vaaditaan sukupuolen moninaisuuden ymmärrystä. HSL on sitoutunut yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseen, mutta tapaus osoittaa, että työtä on vielä jäljellä.

”Olemme iloisia, että HSL on kouluttanyt lipuntarkastajiaan kohtaamaan sukupuolen ilmaisun moninaisuutta. Olemme mielellämme kehittämässä HSL:n toimintaa sukupuolen moninaisuutta kunnioittavammaksi”, sanoo Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.

Seta osallistui helmikuussa Ihmisoikeusliiton ja HSL:n kampanjaan Stop! Päätepysäkki syrjinnälle. Yhteistyöllä tavoiteltiin turvallista ja syrjimätöntä matkustamista myös henkilöille, jotka ovat joutuneet yleensä rakenteellisen syrjinnän kohteeksi.

”Jokaisen on voitava käyttää joukkoliikennettä ilman pelkoa ja syrjintää. Tämä merkitsee, että monenlaiset sukupuoli-identiteetit ja sukupuolen ilmaisu otetaan huomioon. HSL voisi Helmet-kirjastojen tapaan tarjota matkustajille useampia sukupuolivaihtoehtoja. Ihmisten tarpeiden huomioon ottaminen on hyvää palvelua ja osa yhteiskunnallista asennemuutosta”, Lampinen kertoo.

Nytilanne, jossa monissa tietojärjestelmissä tunnistetaan ja tunnustetaan vain kaksi juridista sukupuolta, vaikeuttaa monen elämää.

”Kaikki järjestelmät, jotka kytkeytyvät kahteen juridiseen sukupuoleen, ovat haitallisia sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille. Myös muunsukupuolisten tai sukupuolettomien ihmisten kuuluu saada palvelut yhdenvertaisesti. Julkista joukkoliikennettä pyörittävän tahon ei tule toimia sukupuolen portinvartijana vaan lähteä toiminnassaan tasa-arvolain vaatimuksesta, joka velvoittaa ennaltaehkäisemään syrjintää sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella.”

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design