Seta esittää muutoksia Suomen tautiluokitukseen

Seta ry ehdottaa yhteistyökumppaneineen THL:lle, että transvestisuus poistetaan Suomessa sairausluokituksesta kokonaan. Lisäksi esitetään että ns. transdiagnoosit kuten transsukupuolisuus siirretään pois luokasta ”mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt” omaksi ryhmäkseen.

Lisäksi ehdotetaan termimuutosta ja moniammatillisen asiantuntijaryhmän perustamista suunnittelemaan ns. transdiagnoosien perusteellista uudistamista nykyaikaisen diagnosoinnin ja hoidon varmistamiseksi sekä lasten ja nuorten edun toteutumiseksi.

Allekirjoittajien mukaan uudistus poistaisi turhaa patologisointia, edistäisi näihin ryhmiin kuuluvien mahdollisuuksia saada ajan tasalla olevaa parasta mahdollista hoitoa sekä pienentäisi vanhentuneeseen tietoon liittyvää hoitovirheiden riskiä.

Muutos olisi osa Pohjoismaista kehitystä ja kansainvälistä terveysalan uudelleenarviointia ja se uudistaisi ICD-luokitusta tavalla, joka vahvistaa kansalaisten yhdenvertaisuutta, edistää terveyttä lieventämällä stigmaa ja vastaa uusinta tieteellistä tietoa.

Esitys ICD-luokituksen muuttamiseksi

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design