Seta 35 vuotta: Suomi ei edelleenkään ole ihmisoikeuksien ihannemaa

Tiedote 27.11.2009

Seta 35 vuotta ja Transtukipiste 15 vuotta, juhla ravintola dtm:ssä 27.11. klo 15

Seta on ajanut ihmisoikeuksien toteutumista jo 35 vuoden ajan rohkeasti, vastustuksesta huolimatta

”Voimme olla ylpeitä siitä, että olemme olleet rohkeita ja päättäväisiä ajaessamme oikeuksiamme ja vaikuttaessamme yhteiskunnan ilmapiiriin. Vielä on kuitenkin paljon tehtävää, jotta kukin meistä voi – tarvitsematta pelätä oikeudenloukkauksia – elää avoimesti omana itsenään”, totesi Seta-säätiön puheenjohtaja Jorma Hentilä juhlapuheessaan Setan 35-vuotisjuhlassa tänään 27.11. ravintola dtm:ssä.

Vuonna 1974 perustetun Seksuaalinen tasavertaisuus Seta ry:n juhlavastaanotolla muisteltiin lesbojen, homojen, biseksuaalien, transihmisten ja intersukupuolisten taivalta viime vuosikymmeninä yhä lähemmäs täysien ihmisoikeuksien toteutumista suomalaisessa yhteiskunnassa. Vaikka homous poistettiin rikoslaista vuonna 1970, juuri ennen Setan perustamista, lainsäädännössä on yhä esteitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten täyden yhdenvertaisuuden toteutumiselle.

Setan puheenjohtaja Outi Hannula arvioi, että Suomi saavuttaa lainsäädännön yhdenvertaisuuden lähivuosina. Seuraavaksi on aika siirtyä kohti todellista, arkielämässä toteutuvaa yhdenvertaisuutta. ”Muutaman vuoden sisään Suomi saa toivottavasti yleisen adoptio-oikeuden, sukupuolineutraalin avioliiton ja avoliiton, toimivan viharikosten ilmoittamiskäytännön, rutkasti rahaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa ja elämää koskevan tutkimustiedon kartuttamiseen, ja jos hyvin käy, myös Suomen ensimmäisen seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksiin keskittyvän virkamiehen, seksuaalivähemmistövaltuutetun”, visioi Hannula.

Viranomaisten on lisättävä transihmisten palveluita ja parannettava syrjintäsuojaa

Setan osana on vuodesta 1994 alkaen toiminut Transtukipiste, joka on sukupuolen moninaisuuden asiantuntijayksikkö. Transtukipiste tarjoaa psykososiaalisia tukipalveluja transihmisille ja intersukupuolisille sekä heidän läheisilleen. ”On merkittävä epäkohta, että alaikäiset eivät pääse asianmukaisten transhoitojen ja tutkimusten piiriin. Sietämätön tilanne on korjattava”, totesi psykiatrian erikoislääkäri Veronica Pimenoff puheessaan 15-vuotiaalle Transtukipisteelle.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design