Sateenkaariperheiden perhevapaat järjestetään hissukseen

Sateenkaariperheiden perhevapaat järjestetään hissukseen

Sateenkaariperheiden perhevapaamahdollisuuksia on Suomessa parannettu rauhallista tahtia. Tarpeet ovat kyllä olleet lainsäätäjän tiedossa jo pitkään, mutta jostain syystä näitä etuuksia halutaan heruttaa perheillemme tipoittain, armonpaloina.

4. toukokuuta 2010 eduskunta sääti lain, joka mahdollistaa isyysvapaata vastaavan vapaan ja etuuden sateenkaariperheissä tietyillä ehdoilla. Laki jättää valtavasti toivomisen varaa, mutta on jälleen yksi pieni askel oikeaan suuntaan. Pari vuotta takaperin mahdollistettiin vanhempainrahakauden jakaminen puolisoiden kesken rekisteröidyssä parisuhteessa.

Nyt säädetty laki mahdollistaa toiselle vanhemmalle mahdollisuuden isyysvapaata vastaavaan vapaaseen, jos puolisot ovat rekisteröineet suhteensa ja isyysvapaan pitävä puoliso on adoptoinut lapsen. Kenenkään muun isyysvapaata pitävän vanhemman vapaan ehtona ei ole juridinen vanhemmuus, mutta ikävä kyllä sateenkaariperheille säädettiin tällainen syrjivä vaatimus. Tämä rajaa lukuisia sateenkaariperheiden vanhempia mahdollisuuden ulkopuolelle eikä mahdollista isyysvapaan pitämistä lapsen syntymän yhteydessä, joka olisi luontevin tapa käyttää isyysvapaa. Vapaan ehdoksi olisi voitu laittaa myös esimerkiksi yhdessä asuminen, parisuhteen rekisteröinti tai jokin muu ehto adoption vahvistamisen sijaan.

Suomalaisen perhevapaajärjestelmän perusajatus on varmistaa, että jokaisella lapsella on oikeus yhden vanhemman pidempiaikaiseen hoivaan sekä siihen, että lapsen jokaisella vanhemmalla on mahdollisuus olla syntymän yhteydessä muutama viikko kotona tutustumassa uuteen ihmiseen. Nyt säädetyllä lailla jälkimmäinen oikeus annettiin muutamille sateenkaariperheiden lapsille, mutta evätään edelleen suurimmalta osalta.

Perhevapaiden osalta on pientä toivoa suuremmistakin parannuksista. STM on asettanut laajan työryhmän pohtimaan perhevapaajärjestelmän kokonaisuudistusta. Tässä yhteydessä olisi syytä ratkaista esimerkiksi myös se muitakin kuin sateenkaariperheitä koskeva ongelma, joka liittyy etävanhempien perhevapaisiin. Jos jollakin lapsella on yksi tai useampia etävanhempia, erityisesti tällaisen lapsen suhdetta hänen vanhempiinsa olisi syytä tukea, myös mahdollistamalla heille isyysvapaata vastaava mahdollisuus olla läsnä lapsen elämän alkutaipaleella. Perhevapaat ovat lapsen parasta varten myös sateenkaariperheissä.

Toinen jatkuva vitsaus Sateenkaariperheille on vuonna 2006 säädetystä laista huolimatta jatkuvat hedelmöityshoitoklinikoiden ja erityisesti julkisen terveydenhuollon ja Kelan syrjivät käytännöt. STT uutisoi jokin aika sitten klinikoiden käytännöistä ja Yle valmistelee asiasta dokumenttia. Kela on saanut tehtyä jonkinlaiset sisäiset ohjeet korvauskäytäntöihin, mutta ei ole ollut valmis kertomaan niistä kovinkaan avoimesti vaikka Seta ja Sateenkaariperheet on sitä toivonut. Käytäntönä Kelalla on edelleen hedelmöityshoitojen korvauksissa, että heteron sanaan luotetaan, mutta homolta vaaditaan vahvempaa näyttöä!

Sateenkaariperheiden vuosikokous on keväällä 2010 vahvistanut yhdistyksen poliittiset tavoitteet vuosille

2010-2015. Ohjelma löytyy yhdistyksen nettisivuilta www.sateenkaariperheet.fi.

Juha Jämsä

on Setan hallituksen varajäsen ja

Sateenkaariperheet ry:n hallituksen puheenjohtaja

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design