Sateenkaarevien kunta

Sateenkaarevien kunta

”En löydä syytä, miksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ei kunnan toiminnassa tulisi näkyä”, sanoo Elina Laavi.

Kysy Kirstiltä -palstan Kirsti sanoi sen hyvin Hesarin sunnuntaisivuilla: homoilla on lähtökohtainen oikeus tulla arvostetuiksi tasa-arvoisina kansalaisina eivätkä he siksi vaadi suvaitsevaisuutta, vaan tasavertaisuutta.

Mitä tämä tasavertaisuus sitten on? Koska olemme kaikki yksilöitä ja erilaisia keskenään, on stereotypioilla pelaaminen fuulaa. Vaikka jokaiselta löytyy mielikuvia eri ihmisryhmistä, on ihminen ryhmässä kuitenkin aina omanlaisensa.

Tasavertaisuuden periaate pätee myös kuntien toimintaan. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat muiden kuntalaisten lailla käyttämässä kunnallisia palveluja ja tuottamassa veroeuroja. Vastineeksi kuuluu saada asiallista palvelua.

Yksilöllisyyden huomioiminen ei ole uusi juttu peruspalveluissa, vaan se otetaan kunnissa huomioon jo nykyisellään: vatsakivuista kärsivän kohdalla selvitetään onko kyse umpisuolen tulehtumisesta varpaan venähtämisen sijaan, kouluissa oppilaat jaotellaan opetusryhmiin iän ja kehitystason perusteella ja alennus uimahalliin voi tulla eläkeläiskortilla.

On ammattitaitoa ja viisasta politiikkaa ottaa huomioon ihmisten erityispiirteet. En löydä syytä, miksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ei kunnan toiminnassa tulisi näkyä. Tiedäthän, tasavertaisuuden tavoite ei edellytä muita ryhtymään homoksi – eikä meitä heteroiksi.

On aivan selvää, että sateenkaariperhe kaipaa omaan elämäntilanteeseen räätälöityä tietoa neuvolassa. Isyysopas on ihan kiva juttu sateenkaariperheen äidille, mutta… Homottelua ei tule koulussa sietää, kuten ei kiusaamista vaikkapa silmälasien perusteella. Päiväkodissa miesparin tenava voi tehdä äitienpäivänä kortin mummille.

Yksilöllisyyden huomioiminen ei ole myöskään ylimääräistä hyvää tai ekstraa, joka leikataan pois, kun taloutta tasapainotetaan. Yksilöllisyyden unohtaminen on tasavertaisuuden polkemista – ja kallista. Vaikkapa puuttumattomuus kiusaamiseen koulussa tuo ison laskun yhteiskunnalle maksettavaksi.

Yksilölliset ja tasavertaiset oikeudet eivät kuitenkaan toteudu ilman yhteisön ponnisteluja niiden saavuttamiseksi. Setan vaikutusvalta ei toimi pelkällä paperilla, vaan silloin, kun yhä useampi ihminen on jäsenjärjestön jäsen ja mukana osallistumassa. Jo pelkkä mukanaolo ja mukaan ottaminen ovat statement: olemme arvokkaita ja meitä on kuultava.

Kuntavaalit lähestyvät. Lokakuussa 2012 valitaan jokaisen Suomen kuntaan kunnanvaltuustojen jäsenet. Kunnanvaltuutetut ovat se joukkue, jonka tulee muuttaa kuntien toiminta ja palvelut entistä paremmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen erityispiirteet huomioiviksi. Jotta tästä tulisi totta, tarvitaan hyviä ehdokkaita, joiden tavoitteena on sateenkaareville hyvä kunta.

Hyvä ehdokas voit olla myös sinä.

Kirjoittaja on Setan varapuheenjohtaja ja entinen kunnanvaltuutettu, joka käyttää toisinaan sanaa ”homo” kuvaamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design