Rohkeutta lakivaliokunta – äitiyslaki turvaa lapsen aseman

Rohkeutta lakivaliokunta – äitiyslaki turvaa lapsen aseman

Kansalaisaloite äitiyslaista keräsi vuosi sitten yli 55 000 nimeä. Seta odottaa toiveikkaana lakivaliokunnan äänestystä siitä perjantaina.

Äitiyslailla halutaan turvata naisparin lapselle kaksi vanhempaa heti syntymästä lähtien. Nykyisin lapsen oikeudet vanhempaansa voidaan turvata vasta lapsen syntymän jälkeen perheen sisäisellä adoptiolla, joka pahimmillaan kestää yli vuoden. Äitiyslailla varmistetaan, että lapsella on syntymästään lähtien oikeus elatukseen, perintöön ja tapaamiseen molempien vanhempien osalta.

Kansalaisaloite koskee tilanteita, joissa naisparin lapsella ei ole isää, jonka isyys voitaisiin vahvistaa. Näin aloite ei teoriassakaan vie oikeuksia keneltäkään pois. Lapsi voitaisiin tunnustaa neuvolassa jo ennen lapsen syntymää aivan samoin kuin miehet ovat voineet tunnustaa lapsensa vuoden 2016 alusta lähtien.

”Äitiyslaki olisi ennen kaikkea lapsen etu. Lapsia ei tule yhteiskunnassamme asettaa eriarvoiseen asemaan heidän vanhempiensa suhteen vuoksi”, painottaa Setan varapuheenjohtaja Aleksi Koivisto.

Äitiyislailla parannetaan lapsen oikeusturvaa ja samalla puretaan tarpeetonta byrokratiaa, joka ei ole yhteiskunnan saati perheiden edun mukaista.

”Vauvaperheille tärkeää on keskittyä uuteen perheenjäseneen tutustumiseen ja sen mukana tuomaan iloon sen sijaan, että he joutuvat tarpeettomaan byrokraattiseen prosessiin ja kantamaan huolta lapsen oikeusturvasta”, toteaa Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Äitiyslaille on yhteiskunnassamme vahva tuki. Äityislakia kannattavat kaikki suuret lapsi- ja perhejärjestöt mukaan lukien Suomen Unicef, Pelastakaa Lapset, MLL, Väestöliitto ja Lastensuojelun keskusliitto.

Setan mukaan on tärkeää, että koko eduskunta pääsee äänestämään äitiyslaista täysistunnossa.

”Tämän helpompaa yhdenvertaisuuden edistäminen ei voi olla – rohkeutta hyvät kansanedustajat!” kannustaa Koivisto.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design