Putinin vierailu: Homojen ja transihmisten vainoon Venäjällä puututtava

Putinin vierailu: Homojen ja transihmisten vainoon Venäjällä puututtava

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin tänään tiistaina Kultarannassa. Ulkopoliittisen johdon keskusteluissa ei voida ohittaa vaikenemalla Venäjän viimeaikaisia ihmisoikeusloukkauksia, kuten sensuurilakeja ja homofobista väkivaltaa.

”Ei-perinteisten suhteiden propagandan” kieltävä laki hyväksyttiin 11.6. duuman alahuoneessa. Edessä on vielä ylähuoneen käsittely ja presidentin allekirjoitus. Seta toivoo, että presidentti Putin torjuu lain voimaantulon. Lain ovat kansainvälisesti tuominneet jo muun muassa Euroopan neuvoston jäsenmaiden lainsäädäntöä valvova arvovaltainen Venetsian komissio ja Saksan liittokansleri Angela Merkel. Seta vaatii, että myös Suomen valtiojohto tuomitsee lain.

Venäjällä on nostettu esille jopa huoli, että olemassa olevat sateenkaariperheiden lapset voitaisiin huostaanottaa lain perusteella. ”Viimeistään tämä järkyttävä uhkakuva osoittaa röyhkeäksi silmänkääntötempuksi sen, että homovastainen laki suojelisi alaikäisiä”, Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi toteaa. ”Venäjä dekriminalisoi homoseksuaalisuuden 1993. Nyt kaksikymmentä vuotta myöhemmin tehdään lakeja, jotka rikkovat räikeästi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ja muiden ihmisoikeuspuolustajien perus- ja ihmisoikeuksia”, Hippi sanoo.

Toinen viime aikojen huolestuttavista laeista on järjestölaki, jonka puitteissa ainakin kaksi venäläistä hlbti-järjestöä ja useita muita järjestöjä on tuomittu sakkoihin, koska ne eivät ole rekisteröityneet ”ulkomaisiksi agenteiksi”. Raskaiden sakkojen myötä usean järjestön toiminta on kokonaan lakkauttamisuhan alla.

Suomalaiset voivat lahjoittaa Setan kautta rahaa venäläisten hlbti-järjestöjen tukemiseksi, jotta nämä selviytyvät sakkovelvoitteistaan. Tuki kohdistetaan Pietarissa toimivalle Coming Outille ja mahdollisesti myös muille järjestöille.

Kuva CC Presidential Press and Information Office

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design