Priden-viikon abfab: USA:n avioliittopäätös ratkaiseva – missä joukoissa Suomi seisoo?

Priden-viikon abfab: USA:n avioliittopäätös ratkaiseva – missä joukoissa Suomi seisoo?

Helsinki Pride -viikko on tuntunut jälleen kerran olevan aktiivisempi ja vireämpi kuin koskaan. Todella erilaisia tapahtumia ja niihin osallistujia on ollut laidasta laitaan. Mahtavaa ja kiitos!

Sopivasti Pride-viikolla Yhdysvaltojen korkein oikeus teki 26.6. kaksi merkittävää ratkaisua avioliiton määritelmää koskevassa tapauksessa: liittovaltiotason DOMA-laki (Defence of Marriage Act, ’avioliiton puolustus’) ja Proposition 8 (ehdotus 8), joka koski Kalifornian osavaltiota. Korkein oikeus kumosi molemmat lait, jotka rajasivat avioliiton vain naisen ja miehen väliseksi.

Yhdysvalloissa useissa osavaltioissa on voimassa samaa sukupuolta olevien parien mahdollisuus avioitua, mutta nais- ja miesparien avioliitot ovat olleet eriarvoisessa asemassa muihin avioliittoihin nähden. Korkeimman oikeuden ratkaisu merkinnee jatkossa, että liittovaltion lainsäädännössä aviopareille myönnetyt etuudet koskevat jatkossa kaikkia aviopareja. Tällä on mm. suuri taloudellinen merkitys kymmenille tuhansille nais- ja miespareille, joilta on puuttunut USAssa jopa tuhansia oikeuksia.

Korkein oikeus toteaa, että avioparien eriarvoiselle kohtelulle ei ole perusteita: rajauksen tosiasiallinen tarkoitus ei ole ollut suojella, vaan syrjiä. Samaan johtopäätökseen tulee Suomen parisuhdelainsäädännön kohdalla. Kun avioliitto ja rekisteröity parisuhde ovat oikeusvaikutuksiltaan hyvin lähellä toisiaan, mitä perusteita voi olla pitää yllä kahta erillistä instituutiota?

Yhdysvaltain suurlähetystö järjesti Pride-viikon kunniaksi vastaanoton suunnattuna Setan nuorisoaktiiveille, sattumalta sopivasti seuraavana päivänä tehdyistä päätöksistä. Ratkaisusta välittyi silmiinpistävä ilo. Presidentti Obaman ottama uusi painotus hlbti-kysymyksissä todella näkyy Yhdysvaltain ulkohallinnossa, tavalla tai toisella myös maissa, joissa asia on tabu. Obama itsekin ilmaisi korkeimman oikeuden ratkaisun jälkeen kantansa selvästi: hän twiittasi ”Love is love” ja totesi, että USA on tämän jälkeen parempi paikka elää. Kuten suurlähetystöllä muistutettiin, monissa aivan lähimaissammekaan asioista ei voisi edes keskustella kuten teimme. Viimeisimpänä on tieto, että Baltian Pride on vaarassa peruuntua. Tilanteen kun tulisi olla, että kenenkään valtion ei pitäisi kieltää kenenkään olemassaolon perustaa siihen, kuka ihminen on ja ketä hän rakastaa.

Suomessakin on laajalti kampanjoitu koko kevät ja kesä tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Tahdon2013-kansalaisaloite on kerännyt jo 152 000 allekirjoitusta eli yli kolminkertaisesti vaaditun määrän. Upea saavutus Tasa-arvoinen Suomi -yhdistykseltä ja kaikilta kampanjassa mukana olevilta!

Kansalaisaloite tavoittelee tasa-arvoista siviiliavioliittoa. Samasta muistutti presidentti Obama Yhdysvalloissa: avioliittolait eivät vaikuta kirkkojen oikeuteen päättää, keitä ne vihkivät avioliittoon.

Seta on yksi Tahdon2013-kampanjan yhteistyökumppaneista ja olen yksi kansalaisaloitteen vireillepanijoista. Lupaan edelleen itsekin edelleen kerätä allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen. Kuinka monta sinä voisit kerätä? Voisitko kysyä allekirjoitushaluja vanhemmiltasi, sisaruksiltasi, sukulaisiltasi, työkavereiltasi? Moni on tähän valmis, mutta asia on unohtunut alkuhuuman jälkeen.

Toivon kaikille mitä hienointa Pride-viikon abfabia, paraatia lauantaina! Valinta on myös sinun: mitä enemmän itse kukin meistä toteuttaa avoimuutta elämässään, sitä enemmän asioita on käsiteltävä. Tämä normalisoi tilannetta ja jo tiedon lisääntyminen muuttaa asenteita. Ota siitä koppi ja rentouttavaa kesäaikaa!

Juha-Pekka Hippi
Setan puheenjohtaja

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design