Perus- ja ihmisoikeudet vakavassa vaarassa Suomen lähialueilla

Perus- ja ihmisoikeudet vakavassa vaarassa Suomen lähialueilla

Seta on erittäin huolissaan yhdistymis-, kokoontumis- ja sananvapauden loukkauksista Suomen lähialueilla. Eilen Venäjän parlamentin ylähuone hyväksyi yksimielisesti lain, joka kieltää ”ei-perinteisiä suhteita” koskevan ”propagandan”. Samana päivänä EU:n tulevassa puheenjohtajamaassa Liettuassa viranomaiset kielsivät Baltic Pride -kulkueen järjestämisen. Tiistaina Coming out -järjestölle tuomittiin Pietarissa lisää sakkoja järjestölain perusteella.Presidentti Vladimir Putin on allekirjoittamassa homovastaisen lain huolimatta lukuisista kansainvälisistä vetoomuksista. Seta on pöyristynyt Putinin tiistaina Suomen-vierailullaan esittämästä röyhkeästä väitteestä, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla olisi Venäjällä samat oikeudet kuin muilla. Putin myös kehotti muita maita olemaan ”puuttumatta Venäjän asioihin”, mikä osoittaa halveksuntaa kansainvälisiä ihmisoikeusnormeja kohtaan.

Tiistaina Pietarissa jatkui oikeudenkäynti Coming out (Vyhod) -järjestöä vastaan, koska se on kieltäytynyt rekisteröitymästä ”ulkomaiseksi agentiksi”. Järjestön työntekijä, Setan tilaisuudessa vuonna 2012 puhujana vieraillut Anna Anisimova tuomittiin 300 000 ruplan (noin 7500 euroa) sakkoihin sen lisäksi, että järjestö tuomittiin viime viikolla jo 500 000 ruplan (noin 12 500 euroa) sakkoihin. Seta tukee Coming outia rahankeräyksellä.

Keskiviikkona Vilnan kaupunki kielsi kokonaan Baltic Pride -tapahtuman kulkueen huolimatta siitä, että tapahtuman järjestäjä Lithuanian Gay League (LGL) on jo aiemmin voittanut oikeudessa kiistan kulkueen reitistä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on aiemmin antanut Venäjälle tuomion Pride-tapahtumien kiellosta, ja Euroopan neuvosto on tuominnut vastaavat kiellot jyrkästi. Ensi viikolla EU:n puheenjohtajamaaksi siirtyvä Liettua asettaa häpeään EU:n ihmisoikeuksien puolustajana. Tämä tapahtuu vain muutama päivä sen jälkeen, kun EU:n neuvosto hyväksyi EU:n ulkopolitiikkaan uraauurtavan ohjeistuksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien edistämisestä (kts. linkki alla).

”Kansainvälisen yhteisön on tuomittava Venäjän lainsäätäjien ja oikeuslaitoksen viimeaikaiset toimet ja osoitettava tukensa syrjinnälle alttiille ryhmille Venäjällä. Viime aikoina Venäjällä on tapahtunut useita raakoja homofobisia väkivallantekoja, joita vallanpitäjien asenteet lietsovat. Oikeusvaltio ei toteudu, vaan valtio itse kohtelee kansalaisia eriarvoisesti ja estää pääsyn oikeuksiin. Samalla Suomen ulkopolitiikan johto vaikenee julkisuudessa tilanteesta”, Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi sanoo.

Lisätiedot: Puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi, p. 050 593 4100, puheenjohtaja@seta.fi

 

* Euroopan Unionin ohjeistus hlbti-ihmisten ihmisoikeuksien edistämisestä ja suojelemisesta: http://www. consilium. europa. eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/1 37584. pdf

Coming out -järjestön kotisivu:http://www.comingoutspb.ru/en/en-home

Baltic Pride Facebookissa:https://www.facebook.com/BalticPride

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design