Niinistön nostettava ihmisoikeudet keskusteluun

Seta odottaa tänään Suomen ja Venäjän presidenttien keskustelevan Venäjän ihmisoikeustilanteen huolestuttavasta kehityksestä.

Seta vaatii presidentti Sauli Niinistöä nostamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia loukkaavan lakihankkeen keskusteluun presidentti Putinin kanssa tänään Moskovassa ja toimimaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

Venäjä rikkoo parhaillaan Euroopan ihmisoikeussopimusta, johon maa on sitoutunut. Venäjän homovastainen laki hyväksyttiin ensimmäisessä käsittelyssä Venäjän kansallisessa parlamentissa duumassa tammikuun lopulla. Vaarana on, että laki astuu voimaan ja presidentti Putin hyväksyy sen.

”Valtaosa Eurooppaa on johdonmukaisesti tunnustanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeudet entistä laajemmin. Ranska ja Iso-Britannia viimeisimpinä säätivät lain samaa sukupuolta olevien avioliiton tunnustamisesta. Venäjä kulkee huolestuttavasti täysin päinvastaiseen suuntaan”, sanoo Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi.

Jo aiemmin muun muassa Pietarissa voimassa oleva laki on johtanut syrjintään ja väkivaltaan sekä ihmisoikeustoimijoiden pidätyksiin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt pitävät lakia vaarallisena koko toiminnalleen ja omalle turvallisuudelleen. Kriminalisoinnilla evättäisiin mahdollisuus avoimeen keskusteluun ja asialliseen tiedonvälitykseen.

”Periaatteessa Suomen olisi tarjottava oikeuskäytäntömme perusteella homovastaisen lain vuoksi turvapaikka seksuaalivähemmistöihin kuuluville ja vainon kohteeksi joutuville venäläisille”, Hippi vaatii.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design