Naisia rakastavien naisten muistoja kerätään talteen kirjoituskilpailulla

Naisia rakastavien naisten muistoja kerätään talteen kirjoituskilpailulla

Kirjoituskilpailu kannustaa tallentamaan lesbojen ja biseksuaalien naisten arjen historiaa varhaisista ”pioneeriajoista” 2000-luvulle.

Seksuaalivähemmistöjen historiassa lesbo- ja biseksuaalien naisten kokemuksia on kartoitettu niukasti ja yhteisöllinen muistitieto 1960-1970-lukujen ”pioneeriajan” naisten elämästä on jo vaarassa hävitä. Vanhempien lesbojen ja bi-naisten järjestö Mummolaakso ry haluaa itsenäisyyden juhlavuotena kirjoituskilpailulla saada näkyviin eri sukupolvien muuttuvia tapoja elää naista rakastavana naisena Suomessa.

Kirjoituskilpailu avattiin lesbohistoriallisessa muistelutyöpajassa 18.3. Helsingissä. Kilpailu on osa Mummolaakson muistelujen teemavuotta.

HelsinkiPride-viikolla tutustutaan 1960-80-lukujen lesboyhteisöjen legendaarisiin tiloihin, syksyllä ohjelmassa on elämäkerrallisen kirjoittamisen työpaja ja itsenäisyyden varhaisvuosien vaikuttajanaisten muistelua.

”On ollut innostavaa nähdä kuinka samasukupuoliset parisuhteet ja homoerotiikka ovat viimeaikoina nousseet yleisemmänkin kiinnostuksen kohteeksi tunnettujen kotimaisten taiteilijoiden elämäntarinoissa. Mutta lesbinen historia tarvitsee myös arkisemman ulottuvuuden”, sanoo teemavuoden vetäjä Virva Hepolampi.

”Kertomuksia siitä miten naiset ovat toisiaan löytäneet homoseksuaalisuuden kriminalisoinnista, kehotuskiellosta, sairausleimasta ja yhteisöllisistä ristiriidoista huolimatta”, Hepolampi selventää.

Muistitietotutkija Riikka Taavetin mukaan kaikenlaiset tarinat tavallisesta elämästä ja kuvaukset viime vuosikymmenten kokemuksista ovat tarpeellisia ja arvokkaita:

”Usein muistellessa löytyy tuttuunkin tapahtumaan uusia näkökulmia. Omia kokemuksia koskevien kirjoitusten lisäksi keruuseen toivotaan myös muistoja lähipiirin naisista tai esimerkiksi suvussa kulkeneita tarinoita, joilla on ollut merkitystä omalle ymmärrykselle lesbisestä elämästä”, Taavetti tarkentaa.

Kirjoituskilpailu on auki vuoden loppuun asti ja paras teksti palkitaan 200 euron rahapalkinnolla. Tuomarina toimii Seta-lehden entinen päätoimittaja, verkkoyhteisöaktivisti ja tietoasiantuntija Eva Isaksson.

Lisätietoa: Virva Hepolampi Mummolaakso ry p. 044 501 4551 virva.hepolampi@gmail.com

Kirjoituskilpailun kutsu: http://mummolaakso.fi/toiminta/tapahtumia/

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design