Mot homofobin för tolerans och acceptans

Mot homofobin för tolerans och acceptans

Söndagen den 17 maj är inte bara Norges nationaldag det är också den internationella anti-homofobidagen och då uppmärksammas homofobi, hatbrott och våld mot homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Samma veckoslut är det första gången som den nystartade Baltic Pride festivalen går av stapeln i Riga. Tanken är att den ska turnera i de baltiska huvudstäderna varje år. Det här är även helgen då finalen i Eurovisionen (som nog är en av de ”gayaste” tillställningar man kan tänka sig) hålls i Moskva. De ryska och vitryska gayföreningarna har sedan länge planerat att hålla en gemensam parad på lördagen kallad Slavic Pride 09. Men huruvida det kommer att lyckas eller inte är ännu oklart enligt den senaste informationen.

I Riga har man även tidigare år haft gay-parader och vanligtvis har det blivit stora kravaller och kravallpolis har skyddat demonstranterna mot de homofobiska åskådarna, som helt enkelt varit där för att bråka. 2008 avspärrades ett litet område så att de ca 200 deltagarna skulle få demonstrera ifred, man isolerade dem bakom staket. Våra östra och baltiska grannar har det inte lika lätt som oss i Norden.

Stockholms Pride Parad med över 20.000 deltagare och hundratusentals åskådare är ett unikt exempel då hela staden blir till en enda stor karneval. I Finland är vi inte fullt så många i paraden ännu, men jämfört med det enorma öppna hat, våldet och den allmänt spridda homofobin som existerar i våra närmsta grannländer, är det ett smärre problem, och det ständigt ökande antalet deltagare och åskådare varje år i Helsingfors paraden är positiva tecken på framsteg och ökad acceptans här hos oss.

Vi behöver nu stödja våra grannar i öst och i Baltikum – för deras kamp mot hatet, våldet och homofobin, för likabehandling och tolerans. Detta kan du göra på flera olika sätt:

Om du vill påverka på plats kan du åka till Riga och delta i festivalen som går av stapeln den 15-17 maj, och själv gå i paraden på lördagen.

Om du vill påverka på lång sikt ska du rösta på en EU-kandidat som har skrivit under ILGA:s utfästelse, och därigenom öka möjligheterna för en jämlikare och rättvisare värld för alla HBT-personer inom Europa.

Om du tycker det är viktigt med likabehandling för alla, ska du prata högt och tydligt med vänner och bekanta om att det ännu existerar länder där en HBT-person möts av hat, intolerans, våld och övergrepp.

Om du är i Helsingfors den 17 maj ska du delta i dagens aktiviteter mot homofobin, om inte för din egen skull så för att visa solidaritet med de HBT-personer som fortfarande inte ens kan bejaka sin identitet utan att riskera sina liv.

Saimy Swärd, är suppleant i Setas styrelse

Setan blogia päivittävät Setan työntekijät ja luottamushenkilöt. Sisällöllinen vastuu on heillä itsellään, eikä blogi välttämättä vastaa aina täysin Setan kantaa.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design