Moninaisuuden puolesta, syrjintää vastaan -journalistikilpailun Suomen voitto ratkesi

Kirkko ja kaupunki -lehden toimittaja Pihla Tiihonen ja Voima-lehden toimittaja Hanna Nikkanen ovat voittaneet ”Moninaisuuden puolesta, Syrjintää vastaan” -journalistikilpailun Suomessa. Euroopan komission järjestämässä toimittajakilpailussa Tiihonen voitti syrjintäsarjan ja Nikkanen erikoispalkinnon sarjassa, jonka teemana oli syrjinnän ja köyhyyden välinen yhteys.

Toimittajakilpailu liittyy ”Moninaisuuden puolesta. Syrjintää vastaan” -kampanjaan, joka toteutetaan kaikissa EU-maissa. Suomen kilpailuun osallistui tänä vuonna ennätysmäärä artikkeleita, yhteensä 23 kappaletta. Voittaja-artikkelit jatkavat Euroopan maiden välisessä kilpailussa marraskuussa.

Pihla Tiihonen Kirkko ja kaupunki-lehdestä voitti Syrjinnän vastaisen palkinnon artikkelilla ”Teit sitten pennun ulkomaalaisen kanssa”. Suomalaisen juryn mielestä artikkeli on hyvin relevantti Suomen osalta, koska se kertoo pieniin lapsiin kohdistuvasta rasismista ja vihasta: ”Tummaihoinen lapsi suomalaisella aiheuttaa primitiivisiä mustasukkaisuusreaktioita suomalaisissa”, jury kommentoi.

Erikoispalkinnon köyhyyden ja syrjinnän välisen yhteyden esilletuomisesta voitti Voiman verkkolehden Fifin päätoimittaja Hanna Nikkanen artikkelilla ”Kerrosten välissä”. Jury kehui artikkelia uutisarvoa sisältäväksi ja koskettavaksi: Artikkelin päähenkilö ei saa afrikkalaista perhettään Suomeen, koska ei tienaa tarpeeksi, eli 3 300 euroa kuussa. ”Kuinka moni suomalainen tietää, että tuollainen käännytysperiaate on olemassa?”, jury kysyy.

Journalistikilpailun suomalaiseen juryyn kuuluivat toimittaja Juhani Artto, Euroopan komission Suomen-edustuston tiedotuspäällikkö Marjatta Hautala, kirjailija ja toimittaja Pat Humphreys, Vammaisfoorumin pääsihteeri Pirkko Mahlamäki, kirjailija-toimittaja Roman Schatz, Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Leena Veikkola ja luennoitsija Antti Vuori.

Suomen Journalistiliitto on toiminut journalistikilpailun suomalaisena yhteistyökumppanina ja viestinyt kilpailusta jäsenilleen. Journalistiliiton työryhmä perusti keväällä 2009 www-sivuston reilumedia.fi toimimaan monimuotoisuuden ja maahanmuuttajien tasa-arvon puolesta suomalaisessa mediassa.

Toimittajakilpailun palkintotilaisuus pidetään Svenska Pensionärsförbundetin kaksikielisen InclusAge-seminaarin yhteydessä Eduskunnan infotiloissa tiistaina 27. lokakuuta. Seminaari alkaa klo 12 ja palkinnot luovutetaan voittajille noin klo 13.45, juuri ennen maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin puheenvuoroa. Svenska pensionärsförbundet on yksi yhdeksästätoista ”Moninaisuuden puolesta. Syrjintää vastaan.” -kampanjan osallistujasta.

Lisätietoa toimittajakilpailusta

Jo kuudetta vuotta peräkkäin järjestettävässä kilpailussa palkitaan journalisteja, jotka omalta osaltaan ovat lisänneet ymmärtämystä uskontoon tai vakaumukseen, vammaisuuteen, ikään, seksuaaliseen suuntautumiseen, rotuun tai etniseen taustaan perustuvan syrjinnän torjumisen sekä monimuotoisuuden eduista. Kilpailu järjestetään yhteistyössä Euroopan journalistiliiton, Eurooppalaisten nuorten toimittajien järjestön ja Euroopan journalistikeskuksen kanssa.

Syrjintää ja monimuotoisuutta käsitteleviä kilpailutöitä saatiin 1.11.2008–31.8.2009 välisenä aikana yli 500:lta sähköisiä ja painettuja viestimiä edustavalta journalistilta eri puolilta EU:ta. Kunkin jäsenvaltion voittajat valitsi asiantuntijoista koostuva tuomaristo, jonka puheenjohtajana toimi Euroopan komission edustaja ja jonka jäsenet olivat kansalaisyhteiskunnan edustajia, syrjintäasiantuntijoita ja journalisteja.

Lisätietoja on osoitteessa www.stop-discrimination.info.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design