Mitkä ovat sateenkaarinuorille tärkeitä vaaliteemoja?

Mitkä ovat sateenkaarinuorille tärkeitä vaaliteemoja?

On vaalikevään viimeinen vaaliviikko, mikä näkyy aamuyöstä tuhrituissa vaalimainoksissa, puoluepuheenjohtajien väsyneissä ilmeissä ja kahvitaukojen kuoromaisissa voivotteluissa ja kauhisteluissa. Yksi kauhistelujen kestosuosikki vuodesta toiseen ovat politiikasta kiinnostumattomat nuoret, jotka epäilemättä jälleen kerran tulevat ikävällä tavalla rumentamaan äänestysaktiivisuustilastoja. Passiivinen, välinpitämätön ja laiska nykynuori ei viitsi, välitä eikä vaivaudu. Demokratiassa on kuitenkin kaikki hyvin niin kauan kuin kulissit ovat kunnossa ja ongelmat voidaan sysätä yksilön eikä systeemin harteille.

Alkukeväällä, kun vaalihumu oli vielä lapsenkengissä, Seta ja Nuorisotutkimusseura julkaisivat selvityksen sateenkaarinuorten hyvin- (ja pahoin)voinnista. Selvitys on karua luettavaa ja surullinen kurkistus sateenkaarinuorten arkeen 2010-luvun Suomessa. Jopa 70% sateenkaarinuorista on kokenut syrjintää – luku, joka on huomattavasti korkeampi kuin ikäluokan keskiarvo. Turvattomuuden tunne omassa arkiympäristössä, oman identiteetin piilottelu sekä väkivalta ja sen uhka ovat haasteita, joita monet sateenkaarinuoret joutuvat kohtaamaan päivittäin. Ehkä vieläkin huolestuttavampaa on se, että silloin kun nuoret ovat kertoneet näistä ongelmista aikuiselle, ei asian eteen ole tehty mitään.

Nuori, joka koittaa saada äänensä kuuluviin yhteiskunnassa kokee usein saman vastaanoton. Kuinka kaukana toisistaan ovatkaan eduskunnan täysistunnon keskustelu Kreikan tukipaketista, ja sellainen todellisuus, jossa ihmisen pää työnnetään vessanpönttöön joka iltapäivä eikä ensimmäisen seurustelukumppanin nimeä uskalleta kertoa edes omille vanhemmille. Ehkä päättäjät ovatkin joskus ne, jotka eivät vain viitsi, välitä tai vaivaudu kuuntelemaan. Taustalla kummittelee myös vanhanaikainen käsitys yksityisen ja julkisen rajasta. Politiikka ei kuitenkaan ole vain lainsäädännön muuttamista ja suuria linjauksia, vaan kyse on ihmisten jokapäiväisestä elämästä ja siihen liittyvistä pienistä ja suurista haasteista.

Toivoisin, että tuleva hallitus valtiontalouden ja turvallisuuspolitiikan lisäksi keskittyisi myös siihen, että jokainen voi elää hyvää ja turvallista elämää omana itsenään. Tämän takaaminen on meidän kaikkien asia.

 

Venla Kokko

Kirjoittaja on Setan nuorisotoimikunnan jäsen.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design