Miten suhtautua perussuomalaisiin?

Miten suhtautua perussuomalaisiin?

Seta ei ole vaalitulokseen perustuva oppositiovoima, vaan meidän tavoitteenamme tulee olla jatkuvasti edistää ja edesauttaa, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiat menevät eteenpäin valtion hallinnossa ja poliittisessa päätöksenteossa riippumatta kulloisista poliittisista virtauksista, Setan varapuheenjohtaja Elina Laavi kirjoittaa.

Miten suhtautua perussuomalaisiin?

Eduskuntavaalien tulos on selvinnyt. Olivatko nämä historialliset homovaalit? No eivät todellakaan.

Vaikka Perussuomalaiset saivat veret ja Euroopan seisauttavan vaalivoiton, se ei syntynyt homojen kustannuksella.

Ei, vaikka Persujen vaaliohjelmassa todetaan, että puolue (lue: Soini) ei kannata yleistä avioliittolakia, adoptiota eikä edes voimassa olevaa hedelmöityshoitolakia. Toisaalta yksikään toinen eduskunnassa istuva poliittinen joukkue ei ole niin hajallaan kun Perussuomalaiset ja Persujen joukosta löytyy myös niitä, joille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolustaminen on samaa kauraa kuin ylipäätään heikommassa asemassa olevien auttaminen.

Soini ei rehvastellut homo-kysymyksellä ennen vaaleja, kuten Eurooppa- ja talouskriisillä. Soini oli jopa verraittain hiljaa kesän Pride-iskujen jälkeen, kun taas Räsänen ilakoi tapahtumilla. Populistipuolueelle saattoi olla harkittu valinta pitää matalaa profiilia, sillä suurin osa suomalaisista kannattaa yleistä avioliittolakia, täyttä adoptio-oikeutta ja kaikkien ihmisten tasapuolista kohtelua lain edessä.

Sympatiaa tai kannustusta Soini ei myöskään jakanut meille eikä ole odotettavissa, että katolisen Soinin mielessä populismi ajaisi henkilökohtaisen vakaumuksen ohi. Vain julkinen mielipide estää Perussuomalaisia heikentämästä seksuaalivähemmistöjen asemaa lainsäädännön keinoin.

Ennen kaikkea, kyseessä ei ollut homovaalit, koska Päivi Räsäsen johtama Kristillinen puolue kyykkäsi lähes 20 prosenttia eikä saavuttanut läpimurtoa. Jos Suomen homovastaisin ja homovastaisuudella ratsastanut puolue olisi voittanut itselleen lisää kannatusta, olisi kyseessä ollut homovaalit.

Entä Seta? Miten Setan ja homoiksi itsensä mieltävien tulisi suhtautua Perussuomalaisten nousuun? Itse henkilökohtaisesti rämmin yhä hämmennyksessä. Mitkä puolueet lopulta hallitukseen päätyvätkin, nyt on äärimmäisen valaiseva paikka selvittää kuinka korkealta prioriteetista homojen asiat löytyvät. Hallitusohjelma on kaikki kaikessa.

Seta ei ole vaalitulokseen perustuva oppositiovoima, vaan meidän tavoitteenamme tulee olla jatkuvasti edistää ja edesauttaa, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiat menevät eteenpäin valtion hallinnossa ja poliittisessa päätöksenteossa riippumatta kulloisista poliittisista virtauksista. Meillä ennakkoluuloille ei ole tilaa. Me emme voi pitää välivuosia, me edistämme jatkuvasti suvaitsevaisuutta ja kritisoimme voimakkaasti, jos seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt unohdetaan.

Perussuomalaisia äänesti valtava määrä ihmisiä, jotka kokivat puolueen sillä hetkellä parhaaksi ja parhaiten itseään ymmärtäväksi. Kyseessä oli aito tuntemus ja kokemus. Vain osa heistä on niitä ilkeitä ja homoja halveksivia ihmisiä, jotka vihan kautta ruokkivat kannatustaan.

Isoin virhe Setalle ja Setan kanssa edunvalvontaa tekeville tahoille olisi lähteä sotaan niitä ihmisiä vastaan, jotka vilpittömästi kokivat kerrankin saaneensa sympatiaa politiikasta. Nyt siis lusikka kauniisti käteen ja etsitään kontaktit, symppaavat tahot ja tekijät, jotka muuttavat maailmaa parempaan suuntaan.

Vielä kerran pitää jaksaa selittää miksi tasa-arvo on tärkeää ja miksi homojen oikeudet eivät ole muilta pois. Nyt duuniin, murut.

Elina Laavi

elina.laavi@seta.fi

Kirjoittaja on Setan varapuheenjohtaja

Siirry sivun alkuun

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design