Miksi emme hyväksy toisiamme

Miksi emme hyväksy toisiamme

Olen seurannut eri keskustelupalstoja ja lehdistöä. Keskustelu lainehti voimakkaana Pride-kulkueen hyökkäyksen jälkeen. Vaikka seksuaalivähemmistöjä on alettu sietää tai hyväksyä, kirjoitukset osoittivat että vastustajiakin löytyy vielä paljon. Sukupuolivähemmistöt ovat vielä tuntemattomampia ja suurelle yleisölle outoa porukkaa.

Itseäni ihmetyttää, että kun valtaväestö syrjii ja kummastelee meitä, miksi siis pitää vielä omassakin keskuudessa riidellä. Keskustelupalstoilla on välillä hyvinkin voimakkaasti arvosteltu toisten sukupuolivähemmistöön kuuluvien elämää. Eikä edes samaan joukkoon kuuluvat aina ymmärrä toisiaan. Hyvin tiukkaa keskustelua syntyi kun eräs transsukupuoliseksi itsensä kokeva henkilö esitti lehdistössä ja blogissaan tiukkoja kantoja transsukupuolisuudesta, nimittäen eliitiksi leikkaushoitoihin lähteviä ja friikeiksi transnaisia joista ei tule ilman kasvoleikkauksia kauniita naisia. Itsekin kirjoitin lehden artikkeliin vastineen ja ao. henkilön blogiin. Kun blogiin alkoi tulla runsaasti vastineita, vastausmahdollisuus poistettiin, keskustelua ei siedetty. Eräällä avoimella keskustelupalstalla nimitellään iäkkäämpiä transnaisia tiiteiksi ja riidellään asiasta jos toisesta.

Mikä meissä siis on – onko joku parempi toista ja omat mielipiteet ainoita oikeita. Ongelmia on aivan tarpeeksi ulkopuolistenkin taholta, miksi emme voisi elää sovussa edes keskenämme vähemmistönä vähemmistössä.

Transihmisten ja heidän läheistensä viikonloppuleiri – Voimavaraleiri – oli tänä vuonna Joensuun lähistöllä ja saavutti suosion koska paikat oli varattu täyteen. DWC kokoontuu lokakuun alussa jo perinteiseen Hauhon tapahtumaan, kevättapahtumassa olikin ministeri Wallin vierailulla. Myöhemmin syksyllä on vielä tulossa TransHelsinki tapahtuma. Näissä tapahtumissa pääsemme tapaamaan muita transihmisiä ja toivottavasti näillä saadaan yhteistoimintaa heräteltyä ja ehkäpä sitä keskinäistä eripuraakin hälvennettyä. Valitettavasti vain jotkin äänekkäimmät painottavat sitä ettei ole koskaan ollut missään tekemisissä toisten transihmisten kanssa, eivät myöskään halua olla. Mikä siis on herättänyt tällaisen vastenmielisyyden toisiin kaltaisiinsa ihmisiin.

Toivon että me kaikki vähemmistöihin laskettavat ihmiset jaksaisimme elää hyvää rinnakkaiseloa, ulkopuolisten kestämisessäkin on joskus aivan tarpeeksi.

Johanna Pihlajamäki

Kirjoittaja on Setan hallituksen jäsen.

Setan puheenvuoro päivittävät Setan työntekijät ja luottamushenkilöt. Sisällöllinen vastuu on heillä itsellään, eikä puheenvuoro välttämättä vastaa aina täysin Setan kantaa.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design