Mikkoset as folk

Mikkoset as folk

Mikkoset ovat omien sanojensa mukaan mediakiusattuja, niinpä ei liene tarpeellista kiusata heitä enempää erittelemällä mistä kaikesta on heidän kanssaan täysin eri mieltä. Sitä paitsi Mikkoset ovat rehellisiä ihmisiä – he eivät peittele mielipiteitään eivätkä pyri selittelemään kouhkaamistaan mitenkään. He haluavat sanoa sanansa ja olla julkisia, heillähän on siihen täysi oikeus – ja nyt myös mahdollisuus.

Nelonen näyttää havainneen suomalaisessa mediakentässä karpon kokoisen aukon ja tuunanneen itsensä karvalakkikanavaksi karvalakkikanavan paikalle. Perustelu tähän linjamuutokseen kuultiin 23.3. Ylen Voimala -ohjelmassa Nelosen ohjelmapäällikön suusta – Mikkoset ovat tavallinen suomalainen perhe, jonka taantumukselliset mielipiteet jakaa valtaosa suomalaisista. Siispä ei pidä hyssytellä näitä mielipiteitä ja jättää kiihkoilevia nettikeskusteluja omaan arvoonsa, vaan tälle kovaäänisen vähemmistön vaientamalle enemmistölle pitää antaa viikottainen puolituntinen leimallisesti helsinkiläisen kaupallisen tv-kanavan primetimessa. Niin ja homojakin pitää muuten käsitellä mediassa ’kriittisesti’ – siis ilmoittaa että maailma ei ole mallillaan kun urokset yrittävät lisääntyä keskenään.

Nelonen on muutoinkin edistyksellinen (ei saa ehkä silti sekoittaa sanaan liberaali) tv-kanava, se on useiden muiden toimintojensa ohella ulkoistamassa myös ohelmiensa sijoittelun. Kun perinteiset kaupalliset ja julkisrahoitteisetkin tv-kanavat ovat lyöneet ohjelmistonsa lukkoon noin puoleksi vuodeksi eteenpäin (kaupallisella puolella se on olennaisen tärkeää mm. mainosajan myymisen näkökulmasta), niin Nelosella uskalletaan pitää torstai-illan primessä puolen tunnin aukkoa, jonka täyttämisestä uudella kotimaisella tuotannolla voidaan tarpeen tullen päättää katsojaäänestyksen perusteella vain muutamia viikkoja etukäteen. Jos äänestyksessä olisi käynyt toisin, niin epäilemättä torstai-iltaisin katsottaisiin nyt Nelosen hauskoja kotivideoita uusintana.

Mikkoset taitavat osua aika lähelle maalia, kun epäilevät joutuneensa kiusaamisen kohteeksi – mutta ovatko Mikkoset jo huomanneet kuka se kiusaaja on. Pilotin jälkeinen sarjan ensimmäinen jakso aloitettiin katugallupilla, jonka keskeinen tarkoitus oli nauraa Mikkosille. Mielenkiintoista tässä kokonaisuudessa on se, kuinka ilmeisesti Nelonen pyrkii väistelemään vastuutaan kumarrellen joka suuntaan. Voimalan keskustelussa Mikkosten mielipiteitä, tai ainakin niiden esittämistä, puolusteltiin. Katsojaäänestysen myötä vastuu sarjan esittämisestä siirrettiin ’enemmistön’ mielipiteelle. Ja sarjan markkinointia taas rakennetaan sen ajatuksen varaan, kuinka älytön tämä ’tavallinen’ suomalainen perhe mielipiteineen onkaan. Vaan kun yhteen suuntaan kumartaa, niin toisessa suunnassa muistuu mieleen vanha kansanviisaus.

Nelosen ’jotain aivan muuta’ -linjaan on kuulunut kyky käsitellä kevyesti asioita, joita ei käsitellä kevyesti muualla mediassa. Tähän saakka tuon linjan hyötyjiä olemme olleet me – homot ja lesbot. Meidät on esitelty valtaväestölle hiukan mielenkiintoisina, kuitenkin harmittomina naapureina, joille saa jopa naureskella hyväntahtoisesti. Se aika on nyt mennyttä – meitä kiinnostavampia ovatkin nykyään peräkylien sarahpalinit, joille saa naureskella jopa ilkeästi. Koska tuttua on vaikeampi vihata ja vastustaa, on vähemmistöjen monipuolinen käsittely ja näkyminen mediassa voinut auttaa meitä saavuttamaan murusia yleisestä mielipiteestä puolellemme. Se sama temppu voi kuitenkin olla mahdollinen myös toisin päin. Kun se oma poliittisesti epäkorrekti mielipide saa kritiikitöntä vastakaikua valtakunnalliselta tv-kanavalta parhaaseen katseluaikaan, niin eihän se enää olekaan ihan niin epäkorrekti.

Manne Maalismaa

Setan blogia päivittävät Setan työntekijät ja luottamushenkilöt. Sisällöllinen vastuu on heillä itsellään, eikä blogi välttämättä vastaa aina täysin Setan kantaa.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design