Miesparin raskausuutinen konkretisoi translain ongelmia

Miesparin raskausuutinen konkretisoi translain ongelmia

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo olevansa valmis viemään translain muuttamista eteenpäin heti, jos asiassa löytyy yhteinen poliittinen tahto. Translain uudistamista valmisteltiin pitkään edellisellä hallituskaudella, mutta sitä ei viety silloin eteenpäin, ja Saarikon mukaan ”nykyiselläkin on eriäviä mielipiteitä”. Translain kokonaisuudistus on äärimmäisen tärkeä ihmisoikeuksien ja itsemääräämisoikeuden toteutumiseksi Suomessa.

Kansanedustaja Silvia Modigin (vas) viime vuonna tekemä lakialoite sterilisaatiovaatimuksen poistamiseksi translaista on vireillä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, mutta sitä ei ole nostettu käsittelyyn. Valiokunnan puheenjohtaja Tuula Haataisen (sd) mukaan lakialoite pystyttäisiin ottamaan käsittelyyn, jos enemmistö 17-jäsenisestä valiokunnasta niin haluaa. Lakialoitteen on allekirjoittanut 85 kansanedustajaa, joista valiokunnassa istuu kahdeksan. Allekirjoittajia on kaikista muista hallituspuolueista paitsi sinisistä.

Silvia Modigin mukaan translain tärkein muutosta vaativa asia koskee kuitenkin hänen mukaansa itsemääräämisoikeutta.

– Tällä hetkellä ihminen, joka haluaa korjata sukupuoltaan, joutuu käymään läpi pitkän lääketieteellisen prosessin, jossa lääkäri päättää, onko ihminen se, joksi itsensä kokee. Kyllä lähtökohdan pitää olla, että ihmisellä on oikeus omaan identiteettiin ja ruumiiseen, Modig sanoo Ilta-Sanomissa.

Järjestelmät eivät tunnista raskaana olevia miehiä

Lännen Media uutisoi lauantaina raskaana olevasta suomalaisesta miesparista. Terveydenhoitojärjestelmä ei esimerkiksi tunnista miehen henkilötunnusta, jolloin esimerkiksi pääsy omiin terveystietoihin on mahdoton. Myös Kelan tukien osalta on vielä epäselvyyttä. Kelan etuusjohtaja Anne Neimala uskoo, ettei tukien järjestäminen ole mahdotonta, vaikka äitiystukien saamisen edellytykset eivät miehen kohdalla täytykään.

– Olen varma, että hänen asiansa saadaan järjestettyä. Minusta hänelle kuuluu äitiyspäiväraha. Nyt pitää katsoa, miten tämä pystytään parhaiten hoitamaan. Täytyy selvittää, pystytäänkö asia hoitamaan tulkinnalla, siitä huolimatta, että laissa lukee nainen.

Sateenkaariperheiden puheenjohtaja Krister Karttunen kommentoi Ilta-Sanomissa myös tapausta. Halu hankkia jälkikasvua ole sidoksissa ihmisen sukupuoleen.

– Toivottavasti tämä saisi poliitikot näkemään sen, minkälaisiin hassuihin tilanteisiin tämä nykyinen laki oikein johtaa, Karttunen sanoo.

Uutinen on aiheuttanut paljon kysymyksiä translaissa olevan sterilisaatiopakon vuoksi. Esimerkiksi hedelmöityshoitoja ei anneta translakiin vedoten ja näin laki estää transihmisiä saamasta omia biologisia lapsia. Hedelmällisyys voi kuitenkin palata, jos taukoa hormonikorvausterapiassa pidetään.

– On mahdollista pitää taukoa hormoniterapiassa lapsen saadakseen, joten joku muukin pari on voinut periaatteessa saada lapsen toisen korjausprosessin aikana, sanoo Setan Transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska.

 

Lisätietoa translain kokonaisuudistuksen tarpeesta Setan ja Trasekin kampanjasivuilta Translaki.fi

 

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design