Mediataitoviikko 2018

Setan Normipyöritys-kampanja Mediataitoviikolla 2018 kutsuu nuoria ja aikuisia lukemaan mediatekstejä normitietoisesti ja huomaamaan erityisesti sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, perheitä ja ihmissuhteita koskevia normeja.

”Media muokkaa päivittäin sitä, mitä pidetään normaalina, tavallisena tai toivottavana. Normit eli käsitykset siitä, millaisia ihmiset ovat ja millaisia heidän tulisi olla, jättävät näkymättömiin monenlaisia identiteettejä ja kokemuksia. On tärkeää oppia tunnistamaan, milloin media vallankäyttäjänä luo ja ylläpitää haitallisia ja näkymättömyyttä tuottavia normeja”, kuvailee Setan nuorisotyön koordinaattori Heta Hölttä.

Normipyöritys-kampanja tarjoaa tavan käsitellä sukupuoli- ja heteronormatiivisuutta mediassa. Kampanja tarjoaa osallistujille itse tulostettavan Normipyöritys-laudan ja kattavan ohjeistuksen sekä konkreettisia esimerkkejä menetelmän yhteydessä käytäviä keskusteluja varten. Materiaali tarjoaa kiinnostavaa pohdittavaa sekä nuorille että aikuisille. Lauta ja lisämateriaali täällä.

”Olemme kaikki jollain tavalla normipyörityksen kohteena. Ajatus, että on vain tietyntyyppisistä naisia tai miehiä, johtaa ulossulkemiseen ja syrjintään. Heteronormin mukaan ihmiset oletetaan heteroiksi ja muulla tavalla suuntautuneet joutuvat jatkuvasti tulemaan kaapista.”

Kampanjan alussa maanantaina 5.2.2018 järjestetään Helsingissä Kirjasto 10:ssä paneelikeskustelu hetero- ja sukupuolinormatiivisuudesta mediassa. Tämä yleisölle avoimen tapahtuman livestriimin linkki julkaistaan tällä sivulla sekä tapahtuman sivulla.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design