Marssimme niiden puolesta, jotka eivät itse voi

Marssimme niiden puolesta, jotka eivät itse voi

Lauantaina järjestettyyn Helsinki Pride -kulkueeseen osallistui ennätysmäärä ihmisiä, yli 7000. Kulkueessa oli mukana myös ”Marching for Those Who Can´t” -ryhmä, joka nimensä mukaisesti marssi niiden puolesta, jotka eivät itse voineet.

Marching for Those Who Can´t muistutti Pride-kulkueessa, että maailmassa on monia maita ja kaupunkeja, joissa Pride-tapahtumia ei voi järjestää; on monia maita, joissa HLBTI-ihmisillä ei ole mitään ihmisoikeuksia; joissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt elävät jatkuvan väkivallan uhan alla; joissa viranomaiset ja valtio ovat jopa aktiivisesti edistämässä tätä syrjintää ja vainoa.

Näissä ahdasmielisissä, epädemokraattisissa ja väkivaltaisissa yhteiskunnissa eläville seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ajatus siitä, että voisi kulkea ylpeänä kadulla, on vain kaukainen haave.

Suomessakin on vielä useita ihmisiä, jotka eivät voi osallistua julkiseen Pride-tapahtumaan ahdasmielisten sukulaistensa tai työtovereidensa takia. Tänä kesänä monet pohtivat Pride-kulkueeseen osallistumisen turvallisuutta viime vuotisen Helsinki Prideen kohdistuneen kaasuiskun ja sitä seuranneiden homofobisten vihanilmausten takia.

Marching for Those Who Can´t -ryhmä nosti esille joitakin esimerkkejä hlbt-ihmisten kokemasta väkivallasta eri puolilla maailmaa, hyvin erilaisissa maissa:

Iranissa hallitus on teloittanut yli 4000 homoseksuaalia vuoden 1979 jälkeen.

Etelä-Afrikassa lesboja ”korjataan” heteroiksi raiskaamalla.

Gambiassa homoseksuaalisuudesta voi saada jopa 25 vuotta vankeutta.

Turkissa HLBT-ihmiset kohtaavat yleisesti väkivaltaa ja häirintää.

Italiassa on murhattu 13 transihmistä vuosina 2008-2010.

Ruotsissa dokumentoitiin vuonna 2008 yli tuhat viharikosta, joissa oli homofobinen motiivi.

Nämä ovat vain esimerkkejä. Tällä hetkellä homoseksuaalisuudesta tuomitaan kuolemaan viidessä maassa ja 76 maassa homoseksuaalisuuden toteuttaminen on rikos.

Leena Hernesniemi

Kirjoittaja on Setan hallituksen jäsen.

Setan puheenvuoroa päivittävät Setan työntekijät ja luottamushenkilöt. Sisällöllinen vastuu on heillä itsellään, eikä puheenvuoro välttämättä vastaa aina täysin Setan kantaa.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design