Malja (rekisteröidylle) rakkaudelle

Malja (rekisteröidylle) rakkaudelle

Tänä syksynä tulee kuluneeksi vuosikymmen siitä, kun eduskunta syksyllä 2001 hyväksyi lain rekisteröidystä parisuhteesta. Vuosien kädenväännön jälkeen sitä oli aluksi vaikea uskoa todeksi, niin hyvältä se tuntui.

Virallinen Suomi oli myöntänyt, että myös minulla ja kaltaisillani on parisuhteita ja perhe-elämää ja oikeus niiden tunnustamiseen.

”Rekkarilaki” on kymmenessä vuodessa tuonut paljon hyvää, selkeyttä ja ennustettavuutta nais-ja miesparien suhteiden juridiikkaan, ja puolisolle aseman lähiomaisena. Sisäisen adoptiomahdollisuuden avaaminen vuonna 2009 paransi monen lapsiperheen asemaa merkittävästi. Miten rekkarilaki muutti sinun elämääsi, missä olit ja mitä ajattelit kun laki hyväksyttiin? Kerro blogin kommentteihin!

Asenteet ovat samaan aikaan ja osin lain ansiosta muuttuneet selvästi. Parisuhdelakia vastustettiin pelottelemalla, että homoliitot rapauttaisivat naisen ja miehen välisen parisuhdemallin ja samaan syssyyn koko suomalaisen perheen. Kymmenen vuoden perspeektivistä vanhat uhkakuvat vaikuttavat entistäkin älyttömämmiltä. Homous on arkipäiväistynyt, televisiossa etsittiin juuri maajussille sulhasta ja Kansallisteatterissa lauletaan HOMO-oopperaa. Enää ei ole uutinen, että suurin osa homoista tai sateenkaariperheistä on ihan yhtä tavallisia kuin suurin osa heteroista ja heidän perheistäänkin. Suorastaan hämmentävän samanlaisia.

Mutta mutta. Vaikka arjessa ihmiset puhuvat myös homojen, lesbojen ja biseksuaalien kohdalla naimisiin menosta ja häistä, totuus on se, ettei naispareilla ja miespareilla ole häämatkan jälkeen samoja oikeuksia ja samaa etuoikeutettua statusta mikä heteropareille suodaan. Melkein samat oikeudet on eri asia kuin samat oikeudet. Se on ihan eri asia.

Siksi nyt tarvitaan vielä tämä yksi vääntö, siviiliavioliiton avaaminen koskemaan kaikkia parisuhteita sukupuolesta riippumatta. Osa kansanedustajista näkee kysymyksen arvovalintana ns. perinteisten arvojen ja vähemmistöjen ihmisoikeuksien välillä. Perinteisiä arvoja voi kunnioittaa, mutta on syytä muistaa, että myös perinteet ovat aina muuttuneet ajan mukana. Naisten verrattain uudet oikeudet omaan rahaan, koulutukseen ja oman kehon rajoihin ovat tästä esimerkkejä. Sitä paitsi suomalaisesta perinteestä löytyy myös voimakas oikeudenmukaisuuden kaipuu ja maalaisjärki. Pidetään niistä kiinni.

Tule mukaan nostamaan malja rekisteröidylle rakkaudelle perjantaina 11.11.2011 klo 19 K23 Queer Clubille Helsingissä. Luvassa on kakun ja kuplivan ohessa tarinaa parisuhdelain synnystä ja merkityksestä sekä myös tulevaisuudesta, keskustelijoina muun muassa avioliittolakialoitteen takana olevia kansanedustajia ja sateenkaariperheellisiä. Katso tarkemmin tilaisuuden sivuilta Facebookissa. Tilaisuuden järjestää Helsingin seudun Seta ry.

Kippis rakkaudelle!

Outi Hannula

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design