Maailmaan mahtuisi myös ihmisoikeuksia

Maailmaan mahtuisi myös ihmisoikeuksia

Suomi on ottamassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolustamisen kansainvälisen ihmisoikeuspolitiikkansa keskiöön. Valmisteilla on ihmisoikeuspoliittinen selonteko, jonka luonnos tuli järjestöjen kommentoitavaksi viime viikolla.

Ulkoministeri Alexander Stubbin johdolla laaditussa kansainvälisessä osuudessa yhtenä painopistealueena on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema, mikä sai Setalta kehuja: maailmassa tarvitaan Suomen kaltaisia maita ajamaan hlbti-puolen ihmisoikeuksia.

Maailmassa riittää tehtävää hlbti-väen ihmisoikeuksien parantamisessa Kolmannes maailman maista pitää homoseksuaalisuutta rikoksena, yhdeksässä maassa peräti kuolenmanrangaistuksen uhalla. Eteenkin yhteiskunnallinen aktiivisuus voi olla kohtalokasta. Setaan tulee lähes viikoittain viestejä Amnestyltä, Human Rights Firstiltä ja muilta ihmisoikeusjärjestöiltä tapauksista, joissa hlbt-oikeuksien puolesta puhujat ovat kohdanneet väkivaltaa tai sen uhkaa oman hallituksensa taholta.

Yhdysvaltalainen ihmisoikeusaktivisti Raquel Evita Saraswati vieraili hiljattain Suomessa Vapaa-ajattelijoiden liiton vieraana ja Setan tukemana. Raquel on saanut osakseen ihastusta ja vihastusta, jopa tappouhkauksia. Vahvasti meikattu nuori nainen on vakaumuksellinen muslimi, käyttää päähuivia ja puhuu naisten oikeuksien puolesta muslimiyhteisöissä, eikä tosiaankaan elä kaapissa vaikka oma rakas onkin nainen. Joskus pelkkä omana itsenä avoimesti eläminen on melkoinen poliittinen teko ja voimakas vastalause alistamista ja stereotypioita vastaan. Raquelin aktivismia voi seurata osoitteessa http://raquelevita.wordpress.com/.

Helsingissä Raquelin viesti oli selvä: meidän tulee toimia aktiivisesti ihmisoikeuksien puolesta, väkivaltaan vastaan. Maissa, joissa naisen asema on heikko, myös seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen ilmaisun liikkumavara on yleensä hyvin pieni. Saraswati kertoi tuttavistaan, jotka peittävät butch-olemuksensa päähuiviin ja löysään pitkään takkiin kotoa poistuessaan.

Suomessa on paljon tehtävää ihmisoikeuksien saralla, mutta Raquelia kuunnellessa ajattelin taas kerran, miten onnekas olen ja miten itsestään selviä monet asiat minulle ovat: oikeus ilmasta julkisesti oma mielipiteeni, oikeus valita kumppanini, oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen ja siihen, että rajan rikkojaa rangaistaan. Oikeus kokoontua ja toimia järjestöissä (tai olla toimimatta, jos homma ei kiinnosta). Kukaan ei laita minua vankilaan tämän blogin takia – tietenkään!

Outi Hannula

PS. Suomen Amnestyssä toimii mainio hlbt-asioihin keskittyvä sateenkaariryhmä. Ryhmä on avoin kaikille kiinnostuneille. Lisätietoja Amnestyn sivuilta.

Setan blogia päivittävät Setan työntekijät ja luottamushenkilöt. Sisällöllinen vastuu on heillä itsellään, eikä blogi välttämättä vastaa aina täysin Setan kantaa.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design