Lakivaliokunta puoltaa sisäistä adotiota

Eduskunnan lakivaliokunta on tänään saanut valmiiksi mietintönsä koskien hallituksen esitystä perheen sisäisestä adoptiosta. Lakivaliokunta puoltaa hallituksen esityksen mukaisesti perheen sisäisen adoption avaamista samaa sukupuolta olevalle rekisteröidylle kumppanille, joka yhdessä puolisonsa kanssa kasvattaa ja elättää lasta.

”Sinänsä pieni lainmuutos tuo paljon hyvää nais- ja miesparien perheiden elämään. Olemassa olevien perhesiteiden tunnustaminen tukee vanhemmuutta ja antaa turvaa lapsen elämään, eritoten elämän kriisitilanteissa. Lakivaliokunnan kanta on todella iloinen uutinen näille perheille”, sanoo Outi Hannula, Setan puheenjohtaja.

Lisäksi lakivaliokunta ehdottaa eroperheitä koskevan siirtymäajan pidentämistä. Lakivaliokunnan ehdotus on kolme vuotta, kun hallituksen esityksessä esitettiin kahdesta vuodesta. Seta, joka on ollut lakivaliokunnan kuultavana asiassa, tervehtii ilolla lakivaliokunnan esitystä siirtymäajan pidentämisestä, sillä se takaa yhdenvertaisen kohtelun eri alueilla asuville. Eri paikkakunnilla perheen sisäisessä adoptiossa annettavan, välttämättömän neuvonnan ruuhkat vaihtelevat.

Kun laki rekisteröidystä parisuhteesta säädettiin vuonna 2001, sen 9§:ään tehtiin sulku, joka estää lain lapseksi ottamisesta soveltamisen näiden parien kohdalla. Setan näkemyksen mukaan koko sulku on aiheeton ja eduskunta voisi hyvin nyt avata myös perheen ulkoisen adoption.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design