Kutsu julkistustilaisuuteen 20.1.: Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, vanheneminen ja palveluntarpeet

Setan julkaisusarjassa on ilmestynyt Sari Irnin ja Jan Wickmanin kirjoittama tutkimuskatsaus Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, vanheneminen ja palveluntarpeet. Kaikille avoin julkistustilaisuus on to 20.1.2011 klo 11.30–12.30 Eurooppasalissa, Pohjois-Esplanadi 31, Helsinki. Tervetuloa!

”Julkisista keskusteluista ja viranomaisten käytännöistä päätellen korkean iän oletetaan usein neutraloivan sekä sukupuolen että seksuaalisuuden.” (Ote raportista, s. 75)

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, vanheneminen ja palveluntarpeet -raportti esittelee kansainvälisiä tutkimuksia ikääntyvien lesbojen, homojen ja biseksuaalien sekä transihmisten ja intersukupuolisten huomioon ottamisesta vanhuksille suunnatuissa palveluissa, kuten asumisessa. Julkaisu valottaa niitä hyvinvoinnin tukemiseen liittyviä tarpeita, joita vanhenevilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla ihmisillä on. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vanheneminen ja vanhuus ovat Suomessa lähes kartoittamaton tutkimusalue.

Julkistustilaisuudessa kuullaan puheenvuoroja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien vanhusten asemasta ja järjestöjen tavoitteista lisätä yhdenvertaisuuden toteutumista vanhuspalveluissa.

”Seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti eivät menetä merkitystään vanhuusiällä. Niiden monimuotoisuuden huomioiminen vanhuspalveluissa on tärkeää, koska ikäihmisten suorituskyvyn alenemisesta johtuva avun ja palveluiden tarve on pitkäaikaista ja liittyy pysyvästi arjen hyvin henkilökohtaisiin ja intiimeihin aspekteihin.” (Ote raportista, s. 76)

”Suomalaiset sosiaalipalvelut kaipaavat moninaisuuden kokonaisstrategiaa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen nouseminen vaatimaan omien erityistarpeidensa huomioimista vanhuspalveluissa on nähtävä osana liikettä kohti palvelujärjestelmien kehittämistä suuntaan, jossa monimuotoisuutta yleensäkin ymmärretään ja huomioidaan nykyistä paremmin.” (Ote raportista, s.73)

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, vanheneminen ja palveluntarpeet -raportin ovat kirjoittaneet YTT Sari Irni ja YTT Jan Wickman. Raportin on kustantanut Seksuaalinen tasavertaisuus – Seta ry osana julkaisusarjaansa yhteistyössä Mummolaakso ry:n ja Suomen Karhut – Fin-Bears ry:n kanssa. Raportin tuottamista ovat tukeneet Seta-säätiö ja RAY. Det finns en svensk resumé vid rapportens slut.

Raporttia jaetaan tilaisuudessa. Sen voi myös tilata Seta ry:stä, 09 681 2580, toimisto[at]seta.fi.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design