Kuka olisi kuvitellut vielä kymmenen vuotta sitten?

Kuka olisi kuvitellut vielä kymmenen vuotta sitten?

Seta melkein tapasi ulkoministeri Clintonin, kertoo Juha-Pekka Hippi. Helsingin Pride-kulkueeseen osallistuu tänä vuonna aiempaa enemmän valtiovallan edustajia, ainakin Suomesta ja USA:sta.

Helsingin hovioikeus pysytti toukokuisella päätöksellään Helsingin käräjäoikeuden tuomion koskien Helsinki Prideen 2010 kohdistunutta kaasuiskuhyökkäystä. Yhteensä 89 asianomistajasta 71 valitti koskien tuomion korottamista. Tuomio ei noussut, vaan pysyi samana, eli kukin kiinni jääneestä sai neljä kuukautta ehdollista vankeutta. Yhteensä noin 25.000 euron vahingonkorvaukset asianomistajille jäivät jo käräjäoikeuden tuomion varaan.

Rangaistuksen koventamisperusteen käytössä hovioikeus arkaili nähdäkseni turhaan, miltä osin käräjäoikeuden perustelut siitä, että seksuaalivähemmistöt kuuluvat ”itsestään selvästi” sovellettavaan koventamisperusteiden ryhmään, on selvempi kannanotto, joka saa tukea hallituksen esityksestä. Yhtä kaikki, lakia on tuolta osin täsmennetty oikeudenkäynnin jälkeen, jolloin hovioikeuden käyttämällä laintulkinnalla ei ole enää uusissa tapauksissa merkitystä. Pitkälti siksi kukaan asianomistajista ei ole viemässä juttua enää Korkeimman oikeuden käsiteltäväksi.

Kaksi vuotta iskun jälkeen Helsinki Pride on entistä suurempi. Jo viime vuonna iskun vaikutus näkyi onneksi päinvastaisesti siten, että kulkueessa oli entistä suurempi määrä osallistujia, myös heteroita ja eri tahoja, jotka halusivat osoittaa tukensa vähemmistöille tai kantansa ahdasmielisyyttä ja fobiaa vastaan. Priden voikin katsoa kuuluvan entistä enemmän ihan kaikille, eikä sillä ´julisteta homouden autuutta´, kuten joskus on kuullut väitettävän.

Tämän vuoden teema eli tila viittaakin siihen, että kukin saa olla mitä on ja missä haluaa. Kenenkään ei pitäisi olla pakotettu elämään ns. kaapissa. Ottipa asiaan kantaa Korkein hallinto-oikeuskin vuoden ensimmäisessä ennakkotapauksessaan KHO 2012:1. Ratkaisun mukaan seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvien turvapaikanhakijoiden turvallisuus kotimaassaan ei ole riittävä, mikäli kaapissa pysyminen olisi ainoa turvallinen tapa elää. Ajatus pitää sisällään selviön, että noin on tietenkin myös Suomessa. Eikä tämä koske vain Manskun-Lönkan homokolmiota, vaan myös vaikkapa syrjäseutua, työpaikkoja ja urheiluseuroja. Sen eteen jokaisen on hyvä myös itse uskaltaa olla oma itsensä. Pridessa tavataan!

Lopuksi maininnan ansaitsee tuki, jota Setan ja sen jäsenjärjestöjen työ on viime aikoina saanut diplomaattikunnalta. Yhdysvaltain suurlähetystö osallistuu tänä vuonna suurella joukolla Helsinki Prideen. Suurlähetystö itse asiassa otti pari viikkoa sitten yhteyttä Setaan ja HeSetaan ja kertoi, että ulkoministeri Hillary Clinton on mahdollisesti halukas osallistumaan johonkin Pride-viikon tapahtumaan! Valitettavasti historiallinen tapaaminen suomalaisten lhbti-aktivistien kanssa ei lopulta toteutunut, mutta yhteistyöaloite kuvaa, miten korkealle suurvalta asettaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöasiat tällä hetkellä.

Tässä vielä ote ulkoministeri Clintonin lehdistötilaisuudessaan Helsingissä 27.6. pitämästä puheesta: ”And everyone knows of Finland´s outstanding work to promote and protect human rights, not only first and foremost at home but around the world. So on behalf of that work, on behalf of women, the LGBT community, other marginalized groups, we are very grateful for Finland´s leadership.” Latvian Riiassa ulkoministeri Clinton puolestaan vastasi eilen 28.6. lhbti-järjestö Mozaikan aktivistin kysymykseen: https://www. youtube. com/watch?v=yvDhi6dSZfY&feature=player_em bedded

Ulkoministeri Tuomioja kommentoi 27.6. blogissaan(”Clinton kävi kylässä”; blogissa päiväys virheellisesti 27.5.), että Suomi pitää Yhdysvaltain Obaman kaudella tekemiä linjauksia LGTB-oikeuksien nostamisesta keskeiseksi ihmisoikeuskysymykseksi tervetulleina. Suomen osalta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien nousu politiikan agendalle näkyy muun muassa siinä, että ulkoministeriö osallistuu uutena toimijana Helsinki Prideen. Kuka olisi kuvitellut vielä kymmenen vuotta sitten?

Juha-Pekka Hippi

Kirjoittaja on Setan hallituksen jäsen ja asianajaja, joka toimi asianomistajien avustajana Pride-kaasuiskujen oikeudenkäynnissä

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design