Kansainvälinen sateenkaariperhepäivä ensi sunnuntaina

haaparitsuutelevat
Sunnuntaina 6.5. maailman sateenkaariperheet viettävät ensimmäistä kertaa yhteistä teemapäivää, Kansainvälistä sateenkaariperhepäivää. Keväisen päivän aikana sateenkaariperheet kokoontuvat koko perheen iloisiin ja näkyviin tapahtumiin kymmenissä kaupungeissa ainakin neljällä mantereella.

Suomessa Kansainvälisen sateenkaariperhepäivän tapahtumia järjestetään Helsingissä, Turussa ja Jyväskylässä. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia, tervetuloa mukaan!

Helsingin tapahtumassa sateenkaariperheet eri puolilta Eurooppaa lähettävät videoterveiset suomalaisille perheille ja suomalaisilla perheillä on mahdollisuus lähettää omat terveisensä maailmalle. Lisäksi tiedossa on Mimi ja Kuku, Jekun piirustuspöytä, rintamerkkipaja, pomppulinna ja ilmapalloja. Ravintola dtm kello 15-18. Turussa järjestetään valokuvaustyöpaja, jossa lapsi-vanhempi-parit ottavat valokuvia kaupunkiin rakennetulla reitillä. Turun samoin kuin Jyväskylän tapahtumiin pyydetään ennakkoilmoittautumisia.

Maailman sateenkaariperheet ottivat varaslähdön sunnuntain juhlintaan jo vappuna, jolloin Kataloniassa järjestettyyn Sateenkaariperheiden Eurooppapäiviin osallistui yli 1000 osallistujaa 23 maasta. Eurooppapäivät huipentuivat 14 parin hääseremoniaan vapunpäivänä. Päivien kantavana teemana oli yhdenvertainen avioliitto. Ajankohtainen asia Suomessakin. Seuraavan kerran Sateenkaariperheiden Eurooppapäivät järjestetään Saksassa vuonna 2014.

Suurin osa sateenkaariperheiden oikeuksista on saavutettu kansainvälisen kehityksen myötä. Suomessa katse on kiinnitetty perinteisesti Ruotsin kehitykseen. Joskus olisi hienoa, jos Suomi toimisi tiennäyttäjänä muiden seuraamisen sijaan. Sateenkaariperheiden kohdalla erityinen haaste on liikkuminen Euroopan maasta toiseen. Vaikka yhdessä maassa perhesuhteet ovat turvattu, voi tilanne toiseen maahan siirtyessä tai muuttaessa olla aivan toinen. Jopa oma lapsesi voi muuttua juridisessa mielessä ventovieraaksi kun siirryt rajan yli.

Ainoa järkevä tavoite on yhdenvertainen avioliitto kaikissa maissa!

Juha Jämsä

Kirjoittaja on Setan hallituksen varajäsen ja
toiminnanjohtaja Sateenkaariperheet ry:ssä

Lisätietoja Kansainvälisen sateenkaariperhepäivän tapahtumista:

Kansainvälinen sateenkaariperhepäivä suomeksi
ja englanniksi.

Kuvia Sateenkaariperheiden Eurooppapäiviltä yhdistyksen Facebook-sivulla!

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design