[contact-form-7 id="5677" title="Ei otsikkoa"]

Jäsenjärjestöuutiskirje 31.8.2015

Ilmestymispäivä 31.8.2015

Jäsenjärjestöuutiskirje on valtakunnallisen Setan ajankohtaistiedote jäsenjärjestöilleen. Säännöllisen epäsäännöllisesti ilmestyvä tietopaketti kertoo Setan ja muiden tahojen järjestämistä järjestötoiminnan koulutuksista, antaa vinkkejä varainhankintaan, muistuttaa tärkeistä päivämääristä ja herättää keskustelua yhteisistä teemoista.

 

TAPETILLA:

  1. Puheenjohtaja Panu Mäenpää tiivistää pj-tapaamisen antia
  2. Setatiedotus-facebook ryhmä avataan keskustelulle – jos moderaattoreita löytyy!
  3. Edustajakokous 28.–29.11. Kauniaisissa: ehdota ohjelmaa, muista hallitushaku!
  4. Seta kouluttaa nuortenryhmien ohjaajia Oulussa ja Savossa – varaa myös koulutus!
  5. Muiden järjestämiä koulutuksia ja tukea järjestötyöhön
  6. Setan rahankeräysluvan hyödyntäminen – lupa uusittu!
  7. Hae Setan viestintätyöryhmään 8.9. mennessä

Järjestöllinen kalenteri + loppuvuoden tiedotuskello!

 

1. Puheenjohtaja Panu Mäenpää tiivistää pj-tapaamisen antia

Aurinkoisena ja lämpimänä lauantaipäivänä 22.8. kokoonnuimme 23 jäsenjärjestöedustajan kanssa Jyväskylään, keskustelemaan jo menneestä vuodesta sekä visioimaan tulevaa, erityispainopisteenä uuden järjestöstrategian luominen. Iso kiitos ensinnäkin Petrille ja koko Jyväskylän poppoolle, että saimme tulla vieraaksenne.

Tilaisuudessa oli neljän hallituksen jäsenen lisäksi tuleva pääsihteerimme Kerttu Tarjamo, joka esittäytyi ja kertoi omasta taustastaan, aina järjestöaktivisminsa aloittamisesta puhelinpäivystäjänä HeSetassa, monta, monta vuotta sitten. Kerttu aloittaa varsinaisesti 1.11., perhevapaidensa jälkeen. Siihen saakka Setan toimiston esimiestehtävät on jaettu allekirjoittaneen ja talous- ja hallintopäällikkö Nora Jouhteneen kesken.

Yleisessä keskustelussa kuulimme paljon hyviä kokemuksia menneistä pride-tapahtumista ympäri Suomen. Kevät ja kesä on ollut meille onnistunut ihmisten aktivoinnin suhteen, mutta voisimme vielä enemmän keskittyä jäsenhankintaan. Mielessä tulee pitää, miten saisimme ihmiset sitoutumaan järjestön toimintaan pitkäaikaisesti.

Tämä oli myös yksi iso kysymys järjestöstrategiaa miettiessämme. Mitä järjestömme voi tarjota, eri muodoissa, ihmisille, joilla on erilaiset tarpeet ja mahdollisuudet osallistumiseen? Keskustelimme myös siitä koulutusmahdollisuuden tarjoamisesta, että käyttäisimme toimiston asiantuntijoiden osaamista uusien ja miksei vanhojenkin jäsenjärjestöjen hallitusten jäsenten koulutukseen. Aloitimme saman tien tällä viikolle pohtimaan mahdollisuutta järjestää jäsenjärjestöille tällainen koulutus heti ensi vuoden helmikuussa ja uskoakseni saamme ensimmäisen pilotin aikaiseksi.

Jäsenrekisteristä puhuimme myös pitkään ja sitä asiaa alamme tutkimaan myös välittömästi, jotta löytäisimme siihen parhaan mahdollisen ehdotuksen, jota voimme sitten lähteä jalostamaan.

Puheenjohtajatapaamisessa sovimme myös, että alamme tapaamaan kaksi kertaa vuodessa. Vertaistuki on erinomaista ja me pystymme ja haluamme valtakunnallisena Seta järjestää mahdollisimman hyviä kohtaamisen paikkoja myös teille. Lauantaina käydyt keskustelut olivat mielestäni erittäin laadukkaita ja ne auttavat meitä kirkastamaan paitsi strategiaa, niin koko järjestön kärkiä, joilla myös ulospäin mennään.

Erityisen hyvänä koettiin myös vahvan alueellisen näkökulman läsnäolo nykyisessä strategiatyössä. Sitä tulemme jatkamaan yhtä vahvana. Valtakunnallinen Seta on juuri sellainen, kun jäsenjärjestöt haluavat sen olla, ja siksi on tärkeää, että olette aktiivisessa yhteydessä minuun ja koko hallitukseen myös tapaamisten ulkopuolella.

Kotitehtäväksi annoin kaikille läsnäolijoille tiedottamisen tapaamisen sisällöistä omille vapaaehtoisilleen ja hallituksilleen. Toivottavasti viesti kulkee kaikille. Samoin kerroin, että kun valtakunnallinen Seta on saanut nyt mahtava mahdollisuuden olla eduskunnan hlbti-työryhmän sihteeri, on tärkeää, että kaikki viestivät minulle ja marraskuussa Kertulle siitä, mitä asioita meidän tulisi sinne kansanedustajille viemän. Olkaa siis aktiivisia.

Henkilökohtaisesti toivoisin, että voisin tulla vierailemaan hallitustenne kokouksissa, joten olkaa yhteydessä minuun, jos teillä on mahdollisuus kutsua minut vierailemaan paikkakunnallanne, samassa yhteydessä olisi mahtavaa, jos pääsisin tapaamaan myös aktiivisia toimijoita omassa järjestössänne.

Hallituksen kummitoimintaa tulemme myös kehittämään palautteittenne perusteella. Laadimme ensi vuodeksi ohjeet hallituksen jäsenille, miten toimitaan kummivuoden aikana, ja tulemme asiasta myös tulevilta hallituskandidaateilta kysymään tulevassa edustajakokouksessa.

Toiminnantäyteistä ja mainiota syksyä toivottaen,

Panu Mäenpää
puheenjohtaja
p. 050 301 1332, puheenjohtaja@seta.fi

 

2. Setatiedotus-facebook ryhmä avataan keskustelulle – jos moderaattoreita löytyy!

Facebookin Setatiedotus-ryhmässä on jo reilusti 200 Setan toiminnasta kiinnostunutta jäsentä. Ryhmä oli aiemmin avoin keskustelulle, mutta jäsenten oikeuksia rajattiin, sillä ryhmän keskusteluja alkoi olla tarpeen moderoida. Setan ylläpitämät keskustelualueet eli keskustelufoorumi ja FB-ryhmät toimivat vapaaehtoismoderoinnin pohjalta.

Setatiedotus-ryhmä voidaan avata kaikkien jäsenjärjestöjen tiedotus- ja keskusteluareenaksi, mikäli ryhmään löytyy kolme vapaaehtoismoderaattoria, jotka allekirjoittavat kanssamme sopimuksen moderoinnista.  Päämoderaattorina toimii Setan tiedottaja. Moderaattoreilta toivotaan kohtuullista läsnäoloa ja moderointipyyntöihin vastaamista erityisesti toimistotyöajan ulkopuolella ja viikonloppuisin. Toimistotyöaikana moderointia tekee myös Setan tiedottaja.

Löytyisikö teidän joukoistanne tarpeelliset ihmiset, jotta saadaan ryhmä jälleen up and running? Olkaa yhteydessä tiedottaja Eliisa Alataloon, eliisa.alatalo@seta.fi.

https://www.facebook.com/groups/setatiedotus

 

3. Edustajakokous 28.–29.11. Kauniaisissa: ehdota ohjelmaa, muista hallitushaku!

Setan edustajakokous järjestetään myös tänä vuonna Kauniaisissa. Viikonloppuna 28.–29.11. järjestetään kokouksen lisäksi koulutusta jäsenjärjestöille. Edellisvuosien edustajakokouksen koulutusten aiheena ovat olleet mm. livestriimaaminen, mediaesiintyminen, alueellinen vaikuttaminen, ryhmien ohjaaminen, translaki, juhlavuosi, eduskuntavaalit, toimintasuunnitelmatyöpaja, järjestöstrategian valmistelu, jaksaminen jäsenjärjestötyössä ja mm. perhesuhdepaja.

Toivomme valtakunnallisessa Setassa, että jäsenjärjestöt ehdottavat meille työpajoja, luentoja ja keskusteluryhmiä haluamistaan teemoista. Ainakin järjestöstrategia on yksi edustajakokouksen pienryhmän teema. Ehdota ohjelmaa puheenjohtaja Panu Mäenpäälle, panu.maenpaa@seta.fi.

Seta kannustaa lähettämään kokoukseen myös runsaasti nuoria toimijoita. Setan nuorisotyön koordinaattori järjestää nuorille edustajakokouksen osallistujille koulutuksen kokoustekniikasta ja kokouksessa vaikuttamisesta. Tästä tiedotamme myöhemmin tänä vuonna.

Hallituksen hakukuulutus: http://seta.fi/haluatko-vaikuttaa-hae-setan-hallitukseen-12-10-mennessa/

 

4. Seta kouluttaa nuortenryhmien ohjaajia Oulussa ja Savossa – varaa myös koulutus!

Nuortenryhmien ohjaajakoulutus toteutetaan tänä ja ensi vuonna kohdennetusti ja tavoitteena on lisätä koulutukseen osallistuvien sitoutumista Setan jäsenjärjestöjen nuortenryhmien toimintaan. Koulutukset tapahtuvat siis tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan joko yksi- tai kaksipäiväisinä eri paikkakunnilla. Jo sovitut tapaamiset tälle vuodelle ovat Oulussa ja Savon Setan ryhmässä joko Mikkelissä tai Kuopiossa.

”Jäsenjärjestöjen, joilla on tarve ohjaajien koulutukselle, kannattaa olla yhteydessä Setaan sopiakseen mahdollisesta ajankohdasta. Tällöin tulisi jo olla varmaa, että koulutukseen on useampi osallistuja, minimissään kahdeksan”, nuorisotyön koordinaattori Lotte Heikkinen toivoo.

Lisäksi mahdollinen yhteistyö esimerkiksi paikkakunnan nuorisotoimen tai nuorisotyöntekijöiden kanssa on kannatettavaa! Koulutukset ja jäsenjärjestöjen tapaamiset toteutetaan tilanteen, tarpeiden ja kiireellisyyden mukaan ensi vuoden puolella.

Lisätietoa: nuorisotyön koordinaattori Lotte Heikkinen, p. 044 3013 020, lotte.heikkinen@seta.fi

 

5. Muiden järjestämiä koulutuksia ja tukea järjestötyöhön

Seta tarjoaa jäsenjärjestöille järjestöllistä koulutusta vuosittain edustajakokouksen yhteydessä. Myös valtuuston kokous sekä puheenjohtajatapaamiset tukevat jäsenjärjestöjen kehittämistyötä ajatusten vaihtamisen merkeissä. Varsinaista valtakunnallisen Setan koulutustoimintaa ovat tällä hetkellä kouluttajakoulutukset (kouluvierailijat), ammatillisten kouluttajien koulutukset ja ryhmänohjaajakoulutus ja nuorten vaikuttajakoulutukset. Lisäksi Seta on järjestänyt työnantajana toimiville jäsenjärjestöille koulutusta.

Yllä mainittu ammatillisten kouluttajien koulutus järjestetään jäsenjärjestöjen toiveesta nyt ensimmäisen kerran ja valintaprosessin myötä sinne valittiin 14 aktiivia eri puolilta maata. Kannattaa hyödyntää näiden kouluttajien tuoretta osaamista!

Kannustamme valtakunnallisessa Setassa hakeutumaan myös muiden järjestämiin koulutuksiin eri puolilla maata! Seta on mm. Sosten jäsen ja Soste järjestää eri puolilla maata koulutusta järjestötoimijoille. Nämä koulutukset ovat myös jäsenjärjestöjen hyödynnettävissä.

Seta kuuluu jäsenenä myös Kansan Sivistystyön liittoon. KSL-opintokeskuksen kautta voi hakea tukea omille kursseille ja opintopiireille tai voi suoraan osallistua KSL:n koulutuksiin. Syksyn aikana KSL koulutusten aiheina ovat mm. esiintymisvarmuus, jäsenhankinta, tapahtuman järjestäminen, asiakaspalvelu, markkinointiviestintä ja yhdistyksen kehittäminen.

Sosten koulutuskalenteri täällä:
http://www.soste.fi/tapahtumat/koulutus-ja-tapahtumakalenteri.html

KSL:n koulutuskalenteri täällä:
http://www.ksl.fi/koulutuskalenterit1/

Kannattaa myös tutustua ja jakaa uusille hallituksen jäsenille ja aktiivitoimijoille verkosta löytyvää materiaalia järjestötoimintaan:
http://www.jelli.fi/valineita-jarjestotyohon/apua-ja-ohjeita-jarjestotoimintaan/
ja http://www.kansalaisyhteiskunta.fi/tietopalvelu/jarjesto-_ja_yhdistystoiminta

Lisätietoa ja vinkkejä muiden järjestämistä koulutuksista koulutussuunnittelija Marita Karvinen, marita.karvinen@seta.fi

 

6. Setan rahankeräysluvan hyödyntäminen – lupa uusittu!

Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa on uusittu heinäkuun lopusta alkaen. Setan rahankeruulupa koskettaa kaikkia jäsenjärjestöjä. Mikäli jäsenjärjestön verkkosivuilla, materiaaleissa tai muualla viestinnässä on tieto lahjoittamisesta, tulee pyynnön yhteydessä esiintyä aina Setan keräysluvat tiedot:

Keräyslupa: POL/2015/6145. Voimassaoloaika: 30.7.2015–8.7.2017. Keräysalueena on koko Suomi lukuun ottamatta Ahvenanmaata.

Rahankeräysluvalla voi pyytää keneltä tahansa rahalahjoituksia suoraan jäsenjärjestölle. Kaikki jäsenjärjestöt ovat esillä Setan lahjoitus-sivuilla, vaikka sieltäkin puuttuukin vielä muutamia logoja. Lähettäkää puuttuvat logot tiedottaja Eliisa Alatalolle, eliisa.alatalo@seta.fi. Viime aikoina tukea on saanut esimerkiksi Sateenkaariperheet!

Rahalahjoituksia kannattaa pyytää yhdistysten viisi-, kymmen-, 25- ja niin edelleen merkkipäivien yhteydessä, osana isojen tapahtumien markkinoimista tai jäsenkirjeissä. Pride- ja muissa tapahtumissa on mahdollista kerätä rahaa myös lippailla. Lippaita saa määräajaksi lainaan Setan toimistolta Nora Jouhtenelta (nora.jouhten@seta.fi).

Seta kannustaa jäsenjärjestöjään hyödyntämään rahankeruulupaa laajasti! Tukea voi pyytää mihin tahansa yhdistyksen toimintamuotoon. Luvassa kuitenkin sanotaan, että rahankeräyksen toimeenpanon yhteydessä on kiellettyä järjestää arpajaiset tai muu toiminto, jossa osallistuvalle luvataan kokonaan tai osittain sattumaan perustuva voitto ja kiellettyä on järjestää rahankeräys tavalla, jossa kaupankäynti tai yhdistyksen jäsenhankinta ja rahankeräys ovat ilmeisessä vaarassa sekoittua keskenään.

Lisätietoa: talous- ja hallintopäällikkö Nora Jouhten, nora, jouhten@seta.fi,

 

7. Hae Setan viestintätyöryhmään 8.9. mennessä

Setan hallitus on perustanut viestintätyöryhmän Setan viestintätyön tukemiseksi. Etsimme nyt vapaaehtoisia, jotka ovat kiinnostuneita monipuolistamaan Setan viestintää esimerkiksi twiittaamalla, valokuvaamalla, osallistumalla tapahtumien ja kampanjoiden suunnitteluun ja järjestämiseen sekä ideoimalla Setan materiaaleja.

Viestintätyöryhmää vetää hallituksen jäsen Viima Lampinen. Lähetä vapaamuotoinen kuvaus itsestäsi ja viestintään liittyvästä osaamisestasi ja taidoistasi sähköpostitse lampinen.viima@gmail.com tiistaihin 8.9.2015 klo 12 mennessä. Kerro myös mikä sinua motivoi hakemaan mukaan ja kuinka hyvin jo tunnet seksuaalisuuden suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden teemoja.

Työryhmään valittavien henkilöiden toivotaan kykenevän osallistumaan tapaamisiin, jotka järjestetään Helsingissä. Työryhmän toiminta jatkuu vuoden 2016 loppuun.

 

 

Järjestöllinen toimintakalenteri ja loppuvuoden tiedotuskello

4.9. Maailman seksuaaliterveyspäivä > somessa jakoon mm. HIV-tukikeskuksen päivityksiä, Setan Rakkaus on rakkautta -materiaalia, Ylpeys-esite (http://hivtukikeskus.fi/wp-content/uploads/2015/06/YLPEYS_esite_nettiversio_isompi.pdf)

5.9. Kv-toimikunnan ja puheenjohtajan vierailu Viroon tapaamaan hlbti-toimijoita

10.9. Kansainvälinen itsemurhien estämisen päivä (WHO) > somejakoon tietoa ja kannanottoja hlbti-ihmisten hyvinvoinnin puolesta. Mm. Hyvinvoiva sateenkaarinuori -materiaalin pohjalta, Tietoa Sinuiksi-palvelusta, Pirkanmaan Setan Mikko Väisäsen blogaus kesältä jne.

12.–13.9. Setan nuorisotoimikunnan avoin kokous Jyväskylässä kansalaistoimintakeskus Matarassa. Mukana myös puheenjohtaja Panu Mäenpää. Tapaamme mieluusti Jyväskylän Setan aktiiveja viikonlopun aikana!

22.–23.9. Seta mukana Kouluterveyspäivillä

2.10. Kansainvälinen väkivallattomuuden päivä (YK) > Tietoa ja kannanottoja homo- ja transfobista väkivaltaa vastaan ja naisiin kohdistuvan väkivallan ennalta ehkäisemisen palveluiden sensitiivisyydestä.

4.–11.10. Vanhustenviikko > somejakoon ja uutisiksi sivuille tietoa Setan Yhdenvertainen vanhuus -projektin tuotoksista (Haluaisin pystyä kertomaan -video Youtubessa) ja Sateenkaarisenioritietoisku (YVV-sivuilla tietoa tilaamisesta!)

16.–22.11. TransHelsinki-viikko > Tapahtumien tallenteita ja kannanottoja jakoon!

20.11. Lasten oikeuksien päivä (YK) > somessa hyvä jakaa tietoa ja kannanottoja tietoa intersukupuolisten lasten tarpeettomasta kosmeettisesta sukuelinkirurgiasta, sukupuoleltaan moninaisten  lasten tukemisesta ja positiivista viestiä sateenkaariperheistä.

20.11. Transgender Day of Remembrance > somessa jakoon ja uutisiksi nettisivuille tiedote vuoden aikana väkivallan ja oman käden kautta kuolleiden transihmisten muistoksi. Käännetty tiedote TransHelsinki/Transtukipiste/Seta -sivuilta.

25.11. Kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi (YK) > mm. Suomeksi tietoa transnaisten kokemasta väkivallasta mm. http://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2015-being-trans-eu-comparative-summary_fi.pdf

28.–29.11. Setan edustajakokous, Kauniainen > Kannanotot ja tiedotteet jakoon!

1.12. Maailman aids-päivä > Seta tiedottaa päivän tapahtumista, voi jakaa suoraan Setan ja Setan nuorten päivityksiä http://www.maailmanaidspaiva.fi/fi/

5.12. Kansainvälinen vapaaehtoistoiminnan päivä > Tietoa jäsenjärjestöjen jäsenyydestä ja toiminnasta, palkitaan joku pitkäaikainen aktiivi, kehutaan omia toimijoita!

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design