Jäähyväiset puheenjohtajalta

Jäähyväiset puheenjohtajalta

Tänään on viimeinen päiväni Setan puheenjohtajana. Kiitos ja haikeus mielessäni muistelen neljää värikästä vuotta täynnä jännittäviä hetkiä ja ihmisten kohtaamisia. Nyt on kuitenkin aika siirtyä alunmikerhoon ja päästää uudet voimat vauhtiin tekemään uudenlaisia asioita.

Seta on hieno järjestö – ajattelin näin neljä vuotta sitten ja ajattelen yhä. Harva järjestö nostattaa pelkällä nimellään niin suuria tunteita ja kiivaita väittelyitä kuin mitä Seta tekee. Asiat, joiden parissa ihmiset Setassa ja koko tällä kentällä toimivat, ovat tärkeällä tavalla suomalaisen yhteiskunnan kehityksen keskiössä, yksi sen kipupisteistä ja henkisen kehityksen mittareista. Ehkä Suomi vielä joskus on maa, jossa erilaisuuteen vastataan ystävällisellä hymyllä, ja ennakkoluulo herättää ihmetystä. Maa jossa kaikki ovat täysin yhdenvertaisia lain edessä eikä syrjintää todellakaan suvaita. Vielä Suomi ei ole valmis mutta kehityskelpoinen kyllä.

Neljän vuoden ajanjaksoon osui suuria ja pieniä onnen hetkiä mutta myös varjopaikkoja. Sateenkaariperheiden ilmapallomeri juhlisti perheen sisäisen adoption avaamista keväällä 2009, ja pari vuotta myöhemmin korkattiin pullo kuohuvaa, kun transvestisuus poistettiin sairausluokituksesta. Mutta avioliittolaki makaa yhä lakivaliokunnassa, translaki ministeriössä, ja yhdenvertaisuuslain laajennus toteutunee tynkänä jos ollenkaan. Pride-tapahtumiin kohdistuva väkivalta järkytti kesällä 2010. Ihmiset kertovat väkivallasta kaduilla, vaikeuksista työpaikoillaan ja lapsuudenkodeissaan. Onneksi yhä useammat suomalaiset ovat samaan aikaan heränneet ilmaisemaan tukensa, ja lähes puolet hyväksyisi jo avioliittolain avaamisenkin. Käänne parempaan on tapahtunut.

Setan puheenjohtajana toimiminen on avannut ovia kiinnostaviin kohtaamisiin. Olen saanut tavata arkkipiispaa, lobata lukuisia ministerejä ja kansanedustajia, kyläillä perussuomalaisten eduskuntaryhmässä ja pyörähtää presidentin linnan tanssilattialla. Ulkoministeri Hilary Clinton valitettavasti perui tapaamisen viime tipassa…

Ympäri Suomea ja ympäri Eurooppaa olen päässyt näkemään ja kuulemaan ihmisoikeusaktivisteja, liikkeen veteraaneja, nuortenryhmäläisiä, järjestövetureita ja pridevapaaehtoisia, jotka kukin omalla tavallaan luovat muutosta maailmaan.

Haluan kiittää kaikkia ihania ihmisiä, joiden kanssa olen saanut tehdä tätä työtä yhdessä. Voi kunpa voisin mainita teidät kaikki nimeltä!

Erityisesti kiitän varapuheenjohtajina toimineita Elina Laavia ja Kirsti Lainetta hyvästä yhteispelistä, asiantuntemuksesta ja draivista. Setan hallituksessa on ollut neljän vuoden aikana monta eri kokoonpanoa mutta aina yhtä ihania tyyppejä, hyvä henki ja rakentava ote yhteiseen tekemiseen. Kokouksiin on ollut kiva tulla. On ollut ilo toimia kanssanne. Kiitos myös edeltäjälleni Juha Jokelalle hyvistä neuvoista matkan varrella.

Puheenjohtajana arvostan sitä, miten Setan toimistolla ja Transtukipisteessä työskentelee upea joukko ammattitaitoisia ja asialleen omistautuneita työntekijöitä. Koko toimiston kivijalkana ovat pääsihteeri Aija Salo ja talous- ja hallintopäällikkö Nora Jouhten, kaksikko, jonka tuki ja kannustus on myös minulle puheenjohtajana ollut aivan keskeinen voimavara. Kiitos ja halaukset teille kaikille!

Setan jäsenjärjestöissä, yhteistyötahoilla ja muualla yhteiskunnassa, eduskunta ja media mukaan lukien, toimii laaja joukko hyviä ihmisiä, joilla on intoa ja rohkeutta laittaa itsensä peliin. Hatunnosto ja aaltoja teille kaikille!

Lopuksi vielä kiitokset seuraajalleni Juha-Pekka Hipille. On helppo lähteä kun tietää, että Setan johtoon on tulossa aito supermies 🙂 Onnea matkaan ja paljon jännittäviä hetkiä!

Outi Hannula

PS. Olen luvannut käynnistää Setan alumnitoiminnan. Ota yhteyttä jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan! Minut tavoittaa jatkossa outihoo[at]hotmail.com

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design