It gets better -kampanjaa tarvitaan myös täällä

It gets better -kampanjaa tarvitaan myös täällä

Yhdysvaltoja on viime aikoina kuohuttanut julkisuuteen tulleet nuorten homopoikien itsemurhat. Niiden myötä tuhannet ihmiset ympäri maailman ovat lähettäneet YouTubeen videoita, joissa kertovat omista kokemuksistaan teini-ikäisenä; siitä, kun heitä kiusattiin ja tulevaisuus tuntui epätoivoiselta.

Videoiden viesti on ”it gets better”, se muuttuu paremmaksi. Jokaisessa videossa kannustetaan nuoria sinnittelemään kouluajan loppuun, sillä sen jälkeen elämä muuttuu varmasti paremmaksi.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla nuorilla mielenterveysongelmat ja itsemurha-ajatukset ovat selvästi yleisempiä kuin heteroväestöllä.

Ruotsissa Statens folkhälsoinstitut on selvittänyt homo- ja biseksuaalisten 16-29-vuotiaiden nuorten terveystilannetta: Vuonna 2009 julkaistun raportin mukaan valtaosa seksuaalivähemmistöihin kuuluvista nuorista voi hyvin, mutta nuorten homo- ja bimiesten keskuudessa psyykkinen pahoinvointi on kaksi kertaa tavallisempaa verrattuna heteromiehiin; naisten kohdalla ero on miltei kolminkertainen. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat nuoret ilmoittivat lisäksi muita nuoria useammin vakavasta stressistä, ahdistuksesta ja levottomuudesta.

Homo- ja bimiehistä 42 prosentilla ja lesbo- ja binaisista 47 prosentilla oli ollut itsemurha-ajatuksia, kun vastaava luku heteroväestöllä oli miehillä 12 ja naisilla 20. Itsemurhayrityksissä ero on lesbo- ja binaisten kohdalla yli kolminkertainen ja homo- ja bimiesten kohdalla miltei nelinkertainen verrattuna muihin nuoriin.

Transnuorten keskuudessa itsemurha-ajatuksia esiintyi jopa 65 prosentilla vastanneista ja itsemurhayrityksiä yli neljänneksellä. Vastaavia tuloksia on saatu myös muissa kansainvälisissä tutkimuksissa. Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten pahoinvointia ja itsetuhoisuutta ei ole tutkittu.

Nuorten ahdistusta ei varmasti helpota konservatiivisten poliitikkojen ja fundamentalistikristittyjen julkisuudessa esittämät lausunnot homouden syntisyydestä. Tutkimusten mukaan homo- ja biseksuaaliset nuoret kokevat heteronuoria useammin, että heillä ei ole ketään, jolle kertoa luottamuksellisista asioista. Myös heidän luottamuksensa viranomaisia ja terveyspalveluita kohtaan on matalampi kuin muilla nuorilla.

Jokaisen aikuisen pitäisi tuntea vastuunsa siitä, ettei haavoita epävarmoja nuoria enempää. Jokaisen aikuisen pitäisi tukea nuoria ja varmistaa, että kaikki muuttuu lopulta paremmaksi.

Leena Tarjamo (ent. Hernesniemi)
Kirjoittaja on Setan hallituksen jäsen.

Setan puheenvuoro päivittävät Setan työntekijät ja luottamushenkilöt. Sisällöllinen vastuu on heillä itsellään, eikä puheenvuoro välttämättä vastaa aina täysin Setan kantaa.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design