Ihmisoikeudet eivät voi odottaa!

Ihmisoikeudet eivät voi odottaa!

Perjantai 12.10. oli nolo päivä Suomen hallituksen ihmisoikeuspolitiikalle. Sosiaali- ja terveysministeriön tuore kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee ilmoitti Pohjolan Sanomissa, että translain uudistamista pohtivan työryhmän asettaminen voi lykkääntyä jopa vaalikauden yli. Tällä hallituskaudella ei siis ehkä edes aloitettaisi sen tarkastelua, tarvitseeko translakia muuttaa.

Kansliapäällikön spekulointi oli tietysti järkytys. Seta oli heti uutisen ilmestyttyä yhteydessä useisiin poliitikkoihin. Kansanedustaja Astrid Thors jätti samana päivänä peruspalveluministeri Guzenina-Richardsonillekirjallisen kysymyksen translain uudistamisesta ja siitä, milloin työryhmä aiotaan perustaa. Lämmin kiitos edustaja Thorsille nopeasta toiminnasta! Hän jätti ensimmäisen kysymyksen aiheesta jo maaliskuussa, jolloin ministeri lupasi vastauksessaan, että työryhmä perustetaan. Hallituksen on korkea aika tarttua vihdoin toimeen.

Seta, Trasek ja lukuisat muut järjestöt ovat vaatineet translain pikaista uudistusta. Tasa-arvovaltuutetun mukaan steriliteettivaatimus rikkoo transihmisten oikeutta ruumiilliseen koskemattomuuteen sekä yksityis- ja perhe-elämään.Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu suositti 25.9. raportissaan, että Suomi korjaa translain ongelmat. Tästä huolimatta mitään ei ole tapahtunut, ja lupauksia ollaan jopa vetämässä takaisin.

Hallitusohjelman tekstissä ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus korostuvat, mutta hallitusohjelman toimeenpanossa ne voidaan näköjään sysätä syrjään. Nyt tarvitaan byrokraattisten priorisointiselitysten sijaan poliittista ohjausta, jotta translain uudistus saadaan käyntiin. Muuten hallitus ei voi esiintyä uskottavasti ihmisoikeuksien puolestapuhujana.

Suomen tulee siirtyä Argentiinan malliin, jossa sukupuolen vahvistamisen edellytyksistä on poistettu lääketieteelliset ja perhe-elämää loukkaavat vaatimukset kokonaan. Oman sukupuoli-identiteetin määrittely kuuluu jokaiselle ihmiselle itselleen.

Menovinkki: Lauantaina 20.10. ainakin Helsingissä osoitetaan mieltä translain lisääntymiskyvyttömyysehtoa vastaan ja transihmisten ihmisoikeuksien puolesta. Mielenosoituksen on kutsunut koolle yksityishenkilö. Seta on mukana osoittamassa mieltä Rautatientorilla klo 14 alkaen. Tule sinäkin näyttämään päättäjille, että ihmisoikeuksia ei saa sivuuttaa! Olisi todella hienoa, jos vastaava mielenilmaus järjestettäisiin myös muualla Suomessa, vaikkapa samaan aikaan. Muiden paikkakuntien translakitempauksista saa mielellään infota etukäteen Setan tiedottajalle, eliisa.alatalo[at]seta.fi.

Aija Salo

Kirjoittaja on Setan pääsihteeri.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design