Homovastainen nuorisokampanja edesvastuuton

Homovastainen nuorisokampanja edesvastuuton

Muutamien äärilaiden kristillisten järjestöjen lanseeraama Älä alistu! -kampanja on nostattanut monien karvat pystyyn.

Näennäisesti kampanja kannustaa nuoria itsenäiseen ajatteluun ja omiin valintoihin seksuaalisuutensa suhteen. Pinnan alta paljastuu kuitenkin kristilliseen sanahelinään puettu julma viesti homoseksuaalisille nuorille: sinun valintasi on sinun omasi, mutta vain pidättäytymällä rakkaudesta ja läheisyydestä elät raamatun oppien mukaisesti.

Valtakirkon reaktio oli tällä kertaa nopea ja selkeä: heti seuraavana päivänä kampanjan lanseerauksen jälkeen arkkipiispa Kari Mäkinen arvosteli kampanjaa ja lähetti selkeän viestin siitä, että jokainen on arvokas juuri sellaisena kuin on – kukaan ei ole seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi rikollinen, sairas tai erityisen syntinen. Myös muutamat piispat ovat tehneet julkisuudessa samansuuntaisia ulostuloja.

Kirkon kannanotot tulivat tarpeeseen. Nuoret tarvitsevat oman identiteettinsä etsimiseen tukea ja hyväksyntää, ei tuomitsemista tai pelottelua jumalan tuomiolla. Kristilliseltä ”totuudelta” kuulostava äärilaidan puhe on erityisen vaarallista, varsinkin jos nuori kokee kristillisen maailmankuvan puhuttelevaksi. Siksi on niin erityisen tärkeää, että myös muut kristilliset tahot tuovat esiin sen toisenlaisen, humaanin ja lempeän äänen kirkon piiristä.

Älä alistu -kampanja on julmaa henkistä väkivaltaa. Seksuaalinen suuntautuminen ei ole valintakysymys eikä sitä saisi esittää sellaisena. On edesvastuutonta kohdentaa tällainen homoseksuaalisuutta väheksyvä kampanja juuri nuorille, jotka etsivät itseään. Toivottavasti kampanja ampuu lopulta itseään jalkaan ja avaa laajan keskustelun myös ns. ”eheytyshoidoista”, manipuloinnista, jolla pyritään muuttamaan ”hoidettavan” seksuaalista suuntautumista. Erityisen vakavasti tulisi suhtautua alaikäisiin kohdistuviin eheyttämistoimiin, sillä manipulointi voi traumatisoida hoidettavan loppuiäkseen. Hoidot tulisikin mitä pikimmiten kieltää Suomessa kokonaan.

Homo-, lesbo- ja bi-nuorten itsemurhariski on ruotsalaistutkimuksen mukaan nelinkertainen muihin nuoriin verrattuna. Juuri julkaistu suomalaistutkimus taas paljasti, että yli kolmannes seksuaalivähemmistöihin kuuluvista nuorista oli kokenut syrjintää, erityisesti koulussa. Syrjijä saattoi olla muun muassa opettaja tai muu aikuinen. Nuoret eivät tarvitse enää yhtään tahoa tuomitsemaan heidän identiteettiään. Nyt lanseerattu vihakampanja luo vain turhaa kärsimystä ja ahdistusta, sen sijaan että se tukisi nuorten hyvinvointia ja omanarvontuntoa.

Ihminen on parhaimmillaan silloin kun hän saa olla se, mikä hän on. Kenenkään ei todellakaan tarvitse muuttaa seksuaalista suuntautumistaan yhtään mitenkään – jokainen on yhtä arvokas juuri sellaisena miksi on sattunut syntymään.

Outi Hannula

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design