Homoturvapaikanhakijoista

Homoturvapaikanhakijoista

Olisi tärkeää saada seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin perustuvasta vainosta tietotaitoa niin maahanmuuttovirastoon kuin hallinto-oikeuteen, jotta hlbti-turvapaikanhakijoiden tapauksia ei sen vuoksi turhaan tarvitsisi kierrättää valitusprosessin kautta, kirjoittaa Setan hallituksen jäsen, asianajaja Juha-Pekka Hippi.

En olisi uskonut, että Ylen toimittajan esille nostama aihe ns. homopakolaisista eli seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella turvapaikkaa hakevista nousisi näin iso mediahuomio kuin viime viikkojen aikana on tapahtunut. Aihetta koskeva kansainvälinen raportti Homofobiaa paossa (Fleeing homofobia in Europe) julkistettiin jo viime syyskuussa, jolloin olin asiaan liittyvässä yhteiseurooppalaisessa kokouksessa Amsterdamissa ja sittemmin vielä vastaavassa pohjoismaisessa kokouksessa Tukholmassa lokakuussa. Mikäs tässä on ollessa, kun aihe sittemmin ylsi jopa presidentin vaalien tenttiin ja Helsingin sanomien artikkeliin.

Homoturvapaikanhakijat eivät ole Suomessa siinä mielessä laaja ilmiö, että tapauksia ei ole kovin paljon – ainakaan tiedossa. Tänne ei ole mitenkään tulvimassa ”jokaista kehitysmaan homoa”, kuten välillä keskustelussa on tuntunut olevan pelkona. Turvapaikkastatuksen saaminen on edelleen tiukan kontrollin takana siitä, että henkilöä todella vainotaan.

Ongelma on sen sijaan asioista päättävien tietoisuus ja koulutuksen puute asioissa. Olisikin tärkeintä saada asioista tietotaitoa niin maahanmuuttovirastoon kuin hallinto-oikeuteen, jotta hlbti-asioita ei sen vuoksi turhaan tarvitsisi kierrättää valitusprosessin kautta. Onkin harmi, että asiasta järjestettyyn seminaariin Tukholmassa ei osallistunut Suomen viranomaisia kuin ministeriöstä ja maahanmuuttovirastosta, vaikka kutsu oli nimenomaan myös hallinto-oikeuteen.

Nyt Korkein hallinto-oikeus (KHO) näyttää kuitenkin kiitettävästi ottaneen Homofobiaa paossa -raportin huomioon, koska viittaa siihen tuoreessa päätöksessään ja huomioi raportin tärkeimmät esitykset. Iranilaisen turvapaikanhakijan asiassa annettu KHO:n päätös 1/2012 on tärkeä ennakkotapaus, joka teki selväksi, etteivät Suomen viranomaiset voi edellyttää, että henkilön tulisi lähtömaassaan ns. olla kaapissa tai usein edes sitä, että tämä muuttaisi toiseen osaan maata. Hyvä KHO!

Tämän pohjalta voimme itse kukin miettiä, kannattaako meidänkään olla kaapissa. Vaikeneminen ei ainakaan vie homoseksuaalisuuden arkisuutta lähemmäksi vaikka vasenkätisyyden kanssa kanssa. Suomessa avoimuus on moniin maihin verrattuna huomattavasti helpompaa – homoseksuaalisuus kun ei ole täällä ollut yli 40 vuoteen kriminalisoitu. Yhtenä pienenä tekona kannustankin liittymään paikalliseen Setan jäsenjärjestöösi. Jatketaan yhdessä työtä ihmisoikeuksien toteutumiseksi – niin Suomessa kuin siellä, missä sitä vielä kipeämmin kaivataan. Jäsenyytesi on tärkeä!

Hyviä valintoja ja rohkeutta vuodelle 2012!

Juha-Pekka Hippi

Kirjoittaja on asianajaja ja Seta ry:n hallituksen jäsen.

Homofobiaa paossa -raportti

Ennakkotapaus KHO 2012:1 

Helsingin sanomien artikkeli 22.1.2012, jossa Juha-Pekka Hipin haastattelu (pääsy artikkeliin vain erillismaksulla niille, joilla ei ole tunnuksia näköislehteen)

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design