Hlbti-asiat esillä Euroopan parlamentin mietinnössä EU:n tasa-arvostrategiasta

Hlbti-asiat esillä Euroopan parlamentin mietinnössä EU:n tasa-arvostrategiasta

Euroopan parlamentti hyväksyi eilen mietinnön EU:n tasa-arvostrategiasta vuosille 2016–2022. Mietinnössään parlamentti vaatii myös hlbti-ihmisten oikeuksien huomioimista tulevassa strategiassa.

Parlamentti vaati Euroopan komissiota luomaan erillisen hlbti-strategian sekä hyväksymään direktiivin, joka kieltäisi syrjinnän muun muassa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Parlamentti vaatii Euroopan komissiota varmistamaan, että jäsenmaat mahdollistavat sukupuolen juridisen tunnustamisen ja omaa sukupuolta vastaavien henkilöpapereiden saamisen. Parlamentti vaatii Euroopan komissiota ja WHO:ta varmistamaan, että sukupuoli-identiteetin häiriöt poistetaan kansainvälisen tautiluokituksen mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden luettelosta ja ettei myöskään sukupuolen moninaisuutta lapsuudessa patologisoida.

Parlamentti vaatii myös perheiden yhdenvertaista kohtelua työelämään ja perheisiin liittyvässä lainsäädännössä. Parlamentti korostaa, että hlbti-ihmisten kiusaamisen ja syrjinnän vastustamisen kouluissa tulisi olla osa EU:n kamppailua sukupuolistereotypioita vastaan.

Mietinnössä parlamentti vaatii komissiolta tasa-arvostrategiaa, jonka tavoitteena on lopettaa kaikenlainen sukupuoleen perustuva syrjintä. Parlamentti vaati EU:ta myös ratifioimaan Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastaisen yleissopimuksen.  Ennen äänestystä käytiin voimakasta keskustelua muun muassa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista ja aborttia vastustavat järjestöt kampanjoivat mietintöä vastaan.

Seta lähetti ennen äänestystä suomalaisille europarlamentaarikoille pyynnön äänestää mietinnön puolesta. Mietintö hyväksyttiin äänin 341–281.

> Koko mietintö (englanniksi)

> Euroopan parlamentin LGBT Intergroupin tiedote (englanniksi)

> Setan kattojärjestön ILGA-Euroopan tiedote (englanniksi)

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design