Enemmistö hallituspuolueista kannattaa translain uudistamista

Enemmistö hallituspuolueista kannattaa translain uudistamista

Selkeä enemmistö eduskuntapuolueista kannattaa translain uudistamista. Kannat kävivät ilmi keskiviikkona 5.4. järjestetyssä translakitilaisuudessa Missä translain uudistus viipuu?, jossa puhuivat Setan ja Trasekin Kuuluu kaikille -translakikampanjan edustajat, Amnestyn Suomen Osaston Pia Puu Oksanen sekä hallituspuolueiden edustajat. Tapahtuman järjesti eduskunnan LHBTI-verkosto yhteistyössä järjestöjen kanssa.

Seta ja Trasek vaativat kampanjassaan, että sukupuolen oikeudellista vahvistamista säätelevästä translaista poistetaan lisääntymiskyvyttömyysvaatimus ja erotetaan lääketieteellinen ja oikeudellinen sukupuolen korjaaminen tosistaan.

”Suomen translaista halutaan maailman paras, koska miksi tyytyä vähempään”, totesi Setan puheenjohtaja Viima Lampinen. Lampinen nosti esiin myös inhimilliset ja taloudelliset säästöt mitä translain uudistamisella voitaisiin saavuttaa, kun nuoret pääsevät aikaisemmin kiinni opiskeluihin ja työelämään omana itsenään eikä kukaan jää pois työelämästä sukupuolen korjausprosessin vuoksi.

Kuuluu kaikille -kampanja vaatii myös ikärajan poistamista translaista. Sukupuolen juridinen korjaaminen ei ole tällä hetkellä mahdollista alle 18-vuotiaille. Tilaisuudessa kannatusta sai niin sanottu Norjan Amnestyn ajama malli, jossa jo 12-vuotias voi korjata omalla päätöksellä sukupuolensa väestörekisteriin ja 6-vuotias vanhempien luvalla. Tätä nuorempien sukupuolimerkinnästä päättäisivät vanhemmat. Norjassa ikärajaksi säädettiin kuitenkin 16 vuotta.

Tilaisuudessa kuultiin terveisiä, että Ihmisoikeuskeskus on valmistelemassa raporttia sukupuolen vahvistamisen käytännöistä eri maissa sekä viimeisen kolmen vuoden aikana kansainvälisten ihmisoikeusmekanismien myötä tulleista vaatimuksista translakien uudistamiselle.

Enemmistö kannattaa
Eduskuntapuolueista Keskusta, Sosiaalidemokraatit, Vasemmistoliitto, Vihreät ja RPK kannattavat translain uudistamista ihmisoikeudet edellä. Sosiaalidemokraattien puoluekokouskanta velvoittaa keventämään vaatimuksia ja menettelyjä itsemääräämisoikeutta tukien. RPK:n Eva Biaudét piti translain uudistamista lainsäädännöllisesti helppona kysymyksenä.

Kokoomuksen kanta ei ole yhtä kirkas, mutta puolueen edustajan mukaan positiivinen. ”Kokoomuksen näkemys lähtee siitä, että tälle nykyiselle laille on vähän perusteita ja ylipäätään lainsäädännössä sukupuoleen liittyvää erottelua ei tarvita tässä määrin tai toisin sanoen on olemassa vähän asioita, joissa sillä on merkitystä. Periaateohjelmassa sanotaan, että ihmistä tulee kunnioittaa ja arvostaa yksilönä. Tämä tarkoittaa minulle ainakin sitä, että translaki pitää saattaa kuntoon”, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén sanoi.

Keskustassa on tehty puoluekokousaloitteita 2014 ja 2016. Puolue on todennut, että voisi olla aika säätää laki, joka mahdollistaa sukupuolimerkinnän jättämisen avoimeksi. Keskusta myös kannattaa, että sukupuolen korjaushoidot toteuttaa julkinen sektori, ja että yksilöt saavat itse päättää mitä hoitoja he tarvitsevat ja mihin ovat valmiita. Puolueen mukaan lisääntymiskyvyttömyysvaatimukselle ei ole perusteluja.

”Meillä on vankkaa faktaa, että puolueena haluamme viedä jopa vähän laajempaakin translain kokonaisuudistusta eteenpäin”, arvioi Keskustaa edustanut Aila Paloniemi.

Perussuomalaisten edustajana puhunut kansanedustaja Tiina Elovaara kertoi, että aikoo toimia vähemmistöjen oikeuksien puolesta, vaikka se tarkoittaisi hänelle rangaistuksia. Elovaaran mukaan myös perussuomalaisia pitää uskaltaa haastaa sukupuolen moninaisuudesta.

”Enemmän huolestuttaa, että vaikka politiikka ja lainsäädäntö voi olla edistyksellistä, eivät asenteet ole aina edistyksellisiä. Silloinkin, kun saavutetaan jotain, on paljon tekemistä sydämien, ajatusten ja suhtautumisen kanssa”, Elovaara sanoi.

Kristillisdemokraatit vastustavat translain uudistamista missään muodossa. Puolueen kansanedustaja Sari Tanus kielsi puheenvuorossaan, että transihmisten pakkosterilisaatiota tapahtuisi ylipäätään Suomessa. Hän perusteli kantaansa sillä, että sukupuolen oikeudelliseen vahvistamiseen liittyvään prosessiin lähdetään vapaaehtoisesti.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig tyrmäsi Tanuksen väitteet omassa puheenvuorossaan ja totesi samoin kuin entinen ministeri Susanna Huovinen (sdp), että ihmisoikeuksien korjaamiseksi on toimittava aina, kun voidaan. Kansanedustajat viittasivat Modigin tekemään aloitteeseen sterilisaatiovaatimuksen poistamisesta translain uudistamisen aloittamiseksi.

”Tämä on häpeällistä ihmisten kohtelua ja itsestäänselviä itsemääräämisoikeuteen kuuluvia asioita pyöritellään, kun on vaikeaa ymmärtää sukupuolten moninaisuutta ja ihmisten arkea. Tämä prosessi on ollut valitettavan hidas, mutta muutos on vääjäämätön. Nyt on kyse siitä kuinka monta vuotta siihen menee”, totesi Vihreiden Ville Niinistö.

Setan ja Trasekin Kuuluu kaikille -kampanjan tavoitteena on translain kokonaisuudistus.

Mksi translaki pitää uudistaa?: http://translaki.fi/

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design