Edistymistä sairausluokituksissa?

Edistymistä sairausluokituksissa?

Seta ja sen jäsenyhdistys Dreamwear Club käynnistivät viime vuonna kampanjan etenkin sukupuolen moninaisuutta koskevien sairausluokitusten uudistamiseksi. Järjestöt esittivät Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle muutoksia ICD 10 – sairausluokituksen suomalaiseen painokseen.

Ehdotukseen osallistui useita järjestöjä ja asiantuntijoita, joten tavoitteilla on laaja kannatus. Setan tekemään esitykseen sisältyi seuraavaa:

1. Poistetaan tarpeettomina ja haitallisina kohdat

F64.1 Transvestismi, kaksoisroolinen

F65.0 Esinekohteinen seksuaalihäiriö

F65.1 Transvestiittinen fetisismi

F65.5 Sadomasokismi

F65.6 Monimuotoiset sukupuoliset kohdehäiriöt

2. Siirretään seuraavat kohdat pois luokasta ”Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt” omaksi ryhmäkseen

F64.0 Transsukupuolisuus

F64.2 Lapsuuden sukupuoli-identiteetin häiriö

F64.8 Muu sukupuoli-identiteetin häiriö

F64.9 Määrittämätön sukupuoli-identiteetin häiriö

sekä korvataan luokittelussa esiintyvä käsite ”sukupuoli-identiteetin häiriö” termillä ”sukupuolen yhteensopimattomuus”.

Tällaiset sairausluokitukset ovat olleet leimaavia ja stigmatisoineet kohderyhmää. Toivotaan siis, että päätökset luokitusten muutoksista tapahtuvat mahdollisimman pian.

Diagnoosiryhmän F64 diagnosointia ja hoitovaihtoehtoja on tutkittu Suomessa melko vähän. Ns. translain astuttua voimaan vuoden 2003 alusta tutkittavia on hakeutunut tutkimuksiin lisääntyvin määrin ja se on aiheuttanut ruuhkaa tutkimuksissa ja hoidoissa. Tähän ryhmään voisi kohdistaa tutkimusta, vaikkapa sopivana gradutyönä jotta saataisiin pohjaa tulevaisuuden päätöksille. Esimerkiksi kansainvälisesti on esitetty arvioita kyseisen sairausryhmän esiintyvyydestä. Kuitenkin Suomessa on havaittu valistuneena arviona, että esiintyvyys olisi jopa kansainvälisiä arvioita suurempi. Ei ole tietoa, onko tämä vain tilapäinen huippu, kun henkilöt jotka eivät aiemmin päässeet tutkimuksiin ja hoitoihin, lähtevät nyt mukaan tavanomaisen ikäluokan lisäksi. Olisiko siis odotettavissa että nykyinen tutkimus- ja hoitoruuhka helpottaisi tulevina vuosina, vai jatkuuko se samanlaisena? Nimenomaan tähän voisi kohdentaa tutkimusta. Myös kattava julkinen tilastointi puuttuu.

Johanna Pihlajamäki, Setan hallituksen jäsen

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design